KÜTAHYA’NIN ÜSTÜN ZEKÂLI ÇOCUKLARI DPÜ’DE BULUŞTU

608

Kütahya’daki üstün zekâlı öğrenciler, dinamik bir matematik yazılımı olan Geogebrayı, DPÜ’de keşfetti. Etkinlikte 16 üstün zekalı öğrenciye Fibonacci dizisi, örüntü, fraktal ve altın oranın vurgulandığı eğitimler verildi öğrencilerin yaratıcılık yeteneklerinin geliştirilmesi sağlandı

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ) Eğitim Fakültesi tarafından düzenlenen Üstün Zekalı Çocuklarla Geogebra Keşfi başlıklı etkinlik gerçekleştirildi.

Fakülte akademisyenlerinden Arş. Gör. Gamze İnci’nin danışmanlığında 16 üstün zekalı çocuğun öğrenim gördüğü projenin kapanış törenine Rektör Prof. Dr. Kâzım Uysal, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İrfan Terzi, akademik ve idari personel ve davetliler katıldı.

Projeyle ilgili açıklamalarda bulunan Arş. Gör. İnci şunları söyledi: “Yürütücülüğünü Eğitim Fakültemizin öğrencileri Feyza Nur Aylanç ve Zehra Acar’ın yaptığı 2209 A-TÜBİTAK kapsamında desteklenen ‘Geogebra Destekli Farklılaştırılmış Matematik Etkinliklerinin Üstün Zekalı Öğrencilerin Yaratıcılık Becerilerine Etkisi’ projesi kapsamında 5, 6 ve 7. sınıf düzeylerinden 16 üstün zekalı öğrenciye Fibonacci dizisi, örüntü, fraktal ve altın oranın vurgulandığı eğitimler vererek bu öğrencilerin yaratıcılık yeteneklerini geliştirmeye çalıştık. Proje kapsamında bilgisayar laboratuvarı çalışmaları, test çalışmaları, yaratıcı drama etkinlikleri gerçekleştirdik.”

‘BİLİMİN TEMELİ MATEMATİKTE

İSTEDİĞİMİZ SEVİYEDE DEĞİLİZ’

Oldukça önemli bir bilim dalı olan Matematikte istenen seviyede olmadığımızı belirten Rektör Kazım Uysal, “İnsanlardaki yaratıcılık duygusunu, kabiliyetini ön plana çıkarmak insani bir görevdir. Çünkü tüm canlılardan bizi ayıran temel özellik budur. Diğer canlıların kabiliyetleri sınırlı, bülbül 1000 yıl önce nasıl yuva yapıyorsa, şimdi de aynısını yapıyor. Diğer canlılar nasıl bir öğreti varsa onu uygular. Allah, kendi yaratıcılığına insanı adeta ortak etmiş. Değiştirme yetkisi vermiş, bu görevi omzumuza yüklemiş. İnsan yaratılışa müdahale ediyor, bazen iyi yönde, bazen kötü yönde sistemi değiştiriyor. Bu yetki sadece insanda var.” İfadelerini kullandı.

Bütün bilimlerin temelinin matematik olduğuna vurgu yapan Rektör Uysal, zekânın gelişmesinin bir nevi problem çözmeye bağlı olduğuna değindi.

‘ÇOK İYİ YERLERE GELECEKLER’

Etkinlik için teşekkürlerini sunan Dekan Prof. Dr. İrfan Terzi, “Bu çocuklarımız da çok iyi yerlere gelecek. Kâinatta ne varsa ölçüyle yaratılmıştır. Bütün bitkilerde ve hayvanlarda dahi ölçü vardır. Çocuklarımız bunu gördüler. Bir resim çizerken, bir bina yaparken buna göre yapıyorlar.” dedi

Etkinliğin ardından projenin yürütücüleri olan öğrenciler, proje süresince kendilerine her türlü desteği veren Rektör Uysal’a, Dekan Terzi’ye ve Arş. Gör. İnci’ye teşekkürlerini sundu. Yaratıcılığa ve eğitime dikkat çeken Rektör Uysal öğrencilere bu yönde çalışmalarını sürdürmeleri konusunda tavsiyede bulundu. Dekan Terzi ise bu tür projelere kapılarının her zaman açık olduğunu belirtti.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *