BU SERÜVEN YÜZDE YÜZ İSTİHDAMLA SONUÇLANSIN: HAYALLERİNİZ GERÇEK OLACAK

209

NİGDEP uzmanlarını yetiştirmeye başladı. Üniversite sanayi işbirliği için büyük konuşmalar yapmak yerine sonuç alınan küçük adımlar atmayı tercih ettiklerini belirten KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, proje sonucunda yüzde yüz 100 istihdam arzuladıklarını belirterek kursiyerlerin hayallerinin gerçek olacağını belirtti.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO), İŞKUR, Zafer Kalkınma Ajansı, Dumlupınar Üniversitesi’nin” iş birliği ile yürütülen, “Nitelikli İş Gücü Geliştirme ve Destekleme Projesi (NİGDEP) Eğitim İzleme Kursiyer Tanışma Toplantısı düzenlendi. DPÜ Sürekli Eğitim Merkezinde gerçekleştirilen toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. İş gücü eşleşmesinin önemine dikkat çeken İŞKUR İl Müdürü Erdoğan Şahin, projenin bol istihdamlı olmasını devamının gelmesini ve Türkiye’ye örnek teşkil etmesini temenni etti.

‘ÇOK KONUŞUYOR ANCAK

AZ MESAFE KAYDEDİYORUZ’

KUTSO, İŞKUR, Zafer Kalkınma Ajansı, Dumlupınar Üniversitesi’nin” iş birliği ile yürütülen, “Nitelikli İş Gücü Geliştirme ve Destekleme Projesinin (NİGDEP) paydaşı olan dört kurum birlikte, eğitim alanını ziyaret ederek uygulama toplantısı gerçekleştirdi. Üniversite sanayi işbirliğinin yıllardır, ülkemizin en çok konuşulan ancak en az mesafe kat edilen alanlarından bir tanesi olduğunu belirten KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, “Bu yüzden başkan seçildikten sonra üniversite sanayi işbirliği için büyük büyük işleri konuşmaktansa; küçük adımlar atmak ama neticeye giderek devam etmek istedim” Şeklinde konuştu.

‘ARA BİR GEÇİŞE İHTİYAÇ VARDI’

Nitelikli iş gücünde problemlerin çok fazla olduğunu, hem nicelik hem de nitelik olarak ihtiyaçların bulunduğunu dile getiren Güral Argat, üniversite eğitiminin akademik bir disiplin sağlamak adına çok değerli olduğunu ancak iş dünyasında karşılığını bulabilmesi için ara bir geçişe ihtiyaç bulunduğunu vurguladı. NİGDEP’i bu sebeple hayata geçirdiklerini ifade eden Güral Argat, “Kursiyerlerimizi istekli ve kararlı olanları bulabilmek adına mülakatlarla seçtik. Bizim amacımız size iki tane daha sertifika ya da doküman sağlamak değil, iş hayatına entegrasyonunuza destek olabilmek ”ifadelerini kullandı. 

‘BURASI BİR BAŞLANGIÇ’

Projenin Türkiye’ye çok faydalı olacağına dikkat çeken Güral Argat, “Çünkü iş yerleri bir şekilde başının çaresine bakabilir. Mesele sizin katma değer yaratmanız, ülkemizin her birinizin yarattığı katma değere çok ihtiyacı var. Bundan da hepimiz faydalanacağız çünkü ülkemizin kişi başı milli geliri artacak bu yüzden aslında siz önemli bir görev üstlendiniz ”dedi. Proje sonucunda yüzde 100 istihdam arzuladıklarını belirten Güral Argat, bundan sonra zaman zaman işyerlerinden özellikle insan kaynakları birimi çalışanlarının derslere dinleyici olarak yollanacağını ifade etti. Güral Argat, “İstiyoruz ki tanışın ve günün sonunda bu serüven yüzde yüz istihdamla sonuçlansın. Hayallerinizin gerçek olacağını biliyorum, lütfen sizin de kararlılığınız devam etsin burası bir başlangıç. Bu özgüvenle başladığınız iş yerinizde eminim başarılı olacaksınız ve şirketlerde kendinize alan bulacaksınız ”dedi.

ESER’DEN DESTEK SÖZÜ

Proje kapsamında İŞKUR’un sahaya inerek ihtiyaçları gerçek manada tespit ettiğini dile getiren Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Kutlu Eser, bu kapsamda da DPÜ’nün uygun bir müfredat hazırladığını ve eğitimlerin başladığını iletti. Sanayi Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü olarak bölgede bu tür faaliyetlerin geçekleştirilmesinde katalizör görevi gördüklerini dile getiren Eser, 2010 yılından beri bütün projeler kapsamında binden fazlası genç olmak üzere 2 bin 500 istihdam yaratıldığını belirtti. 40 kursiyerin 40’ının da istihdam edileceği düşüncesinde olduğuna değinen Eser, “Bu yıl da bakanlığımızın teması, “Kadın Girişimciliği ve Kadın İstihdamı” bu yüzden kursiyerlerimizin yarısından fazlası kadın olarak belirlendi” dedi. Eser, kurumu adına her zaman bu tür projeleri destekleme sözü verdi.

‘İŞ ARAYANLA İŞVEREN HER ZAMAN BULUŞAMIYOR’

İŞKUR’un görevinin iş arayanlarla işverenlerini bir araya getirmek olduğunu ama bunun her koşul altına mümkün olmadığını ifade eden İŞKUR Aktif İşgücü Hizmetleri Dairesi Başkanı Oğuz Düzgün, çünkü iş gücü arzı ve talep açısında bir takım uyumsuzluklar olabildiğini belirtti. Bu noktada mesleki eğitim kursları ve iş başı eğitim programları gibi aktif programların devreye girdiğini dile getiren Düzgün, programlardan bugüne kadar 4 buçuk milyon insanın yararlandığını istihdam oranının da oldukça yüksek olduğunu belirtti. Kamu üniversite özel sektör işbirliğinin istihdam politikaları için ne kadar kıymetli olduğunun hep söylendiğini dile getiren Düzgün, ama bu işbirliğinin yerelde bir araya getirebilmek oldukça güç olduğunu vurguladı. Kütahya’da bu işbirliğinin güçlü bir şekilde sağlandığına dikkat çeken Düzgün, bu güçlü işbirliğinin Türkiye’deki diğer şehirlere de örnek olmasını diledi.

‘HEDEFİMİZ SOMUT SONUÇLAR ALMAK’

Üniversite sanayi işbirliğinin sağlanması adına 1 buçuk yıldır güzel işlere imza attıklarını açıklayan KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, “Geçen sene Cumhuriyetimizin 100 yılında, 100 Mentor 100 Mentee Projesini başlattık. Oldukça iyi bir sonuç aldık, ikinci fazı devam ediyor. İŞKUR ile güzel işbirliklerimiz oldu” dedi. Her kurumun kendi içinde güzel bir şeyler yapabilmek için faaliyetlerde bulunduğuna değinen Güral Argat, “Ancak aradaki iletişim ve koordinasyon güçlü olmadıktan sonra sönük sonuçlar alınıyor. Bu yüzden biz bütün kurumlar bir araya gelelim, geliştirdiğimiz projeleri açıklıkla paylaşalım; katkı verelim, katkı alalım ama somut sonuçlar alalım istiyoruz”şeklinde konuştu.

Eğitimlere devamlılığın yüksek seviyede olmasında büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade eden Güral Argat, Kütahya’dan çıkan verimli proje ile NİGDEP ile uygulanan modelin Türkiye’ye örnek olmasını istediklerine değinerek projenin uygulanabilirliğinin her şehir için geçerli olduğunu vurguladı.

‘BİZİM İÇİN KÜÇÜK

TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK ADIM’

DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın bu projenin parçası olduğu için mutluluk duyduğu ve her daim destek vereceklerini ilettiğini açıklayan DPÜ Rektör Vekilli Prof. Dr. Ayhan Kahraman, “ Bu küçük bir adım ama astronot Armstrong’un dediği gibi bu Türkiye için büyük bir adım olacaktır. Bu benim de hayalimdi sözde kalmadı ve gerçekleşmiş oldu”ifadelerini kullandı. Açılış konuşmalarının ardından kursiyerlerin görüşlerini dinleyen proje paydaşları NİGDEP dersine katıldı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *