KENTSEL DÖNÜŞÜM TALEPLERİ İLETİLDİ

241

AK Parti Kütahya Milletvekilleri, İl Başkanı Mustafa Önsay ile birlikte Vefa, Osmangazi, Paşam Sultan, Maruf, Börekçiler ve Sultanbağı mahallelerinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarına dair taleplerini Kentsel Dönüşüm Başkan Yardımcısı Mehmet Sabri İnce’ye iletti.

AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, Milletvekilleri Adil Biçer, İsmail Çağlar Bayırcı ve Mehmet Demir ile birlikte Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkan Yardımcısı Mehmet Sabri İnce ile görüşerek Kütahya’ya dair taleplerini ilettiklerini belirtti.

VEFA 2-3 AYDA TAMAMLANACAK

Ekim 2022′ de başlanılan Vefa Mahallesi Kentsel Dönüşümünde 495 konut 10 ticari birim ve 1 adet cami inşaatında yüzde 85 seviyesine ulaşıldığı belirtildi.  650 milyon TL tutarındaki projenin 2-3 ay içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Hak sahipliği çalışmaları tamamlanmış olan Vefa mahallesinde, hak sahipleri ile yapılacak olan uzlaşma görüşmelerine hemen başlanılması talebi iletildi. Vefa mahallesinde  yapılan 495 konut yeterli olmadığından dolayı, mahallenin dönüşümü için 2.etap yapım işine başlanılması istendi.

OSMANGAZİ YÜZDE 85 SEVİYEDE

Ekim 2022′ de başlanılan Osmangazi Mahallesi Kentsel Dönüşümünde 495 konut 5 ticari birim ve 1 adet cami inşaatında %85 seviyesine ulaşılmış durumda. 510 milyon TL tutarındaki projenin 2-3 ay içerisinde tamamlanması hedefleniyor.

Osmangazi mahallesinde, hak sahipliği çalışmalarının bir an önce tamamlanarak, hak sahipleri ile yapılacak olan uzlaşma görüşmelerine başlanılması istendi.

PAŞAM SULTAN, MARUF VE BÖREKÇİLER MAHALLELERİ NE DURUMDA?

Ocak 2023’te Rezerv alan olan Parmakören Mahallesinde başlanılan 166 daire 4 ticari ünitenin yapımında %45 seviyesine ulaşıldı.  250 milyon TL tutarındaki yatırımın 2024 sonunda tamamlanması hedefleniyor. Hak sahipliği çalışmaları tamamlanan 3 mahallede Hak sahipleri ile yapılacak olan uzlaşma görüşmelerine hemen başlanılması istenildi.

Uzlaşma görüşmelerinde vatandaşa mevcut taşınmazının (arsa+bina) değeri açıklanarak eğer vatandaş yeni daire almak istiyorsa, mevcut taşınmazın değerine göre aradaki bedel farkını ödemek kaydı ile vatandaşa daire verilerek uzlaşma tutanağı düzenlenecek, eğer vatandaş yeni daire istemiyorsa, vatandaşa mevcut taşınmazın değeri verilecek.  Vatandaş her iki durumda da uzlaşmak istemiyorsa, alan içerisindeki hak sahiplerinin en az %50+1 oranında uzlaşma  olması şartıyla Kentsel Dönüşüm Başkanlığı tarafından vatandaşın taşınmazı kamulaştırılıyor.

İHALE BİR ÖNCE BAŞLAMALI

Sultanbağı Mahallesi sınırları içerisinde riskli alan edilen 30,50 hektarlık riskli alanının dönüşümünde, Bakanlık tarafından riskli alan büyüklüğü dikkate alınarak etaplar halinde yapılması kararı alındı.

İlk Etap kapsamında yapılacak olan alanda hak sahipliği ve uzlaşma görüşmeleri yapılarak, yaklaşık %78 uzlaşma sağlanarak imza altına alındı. Mevcut yapıların yıkılarak,  yerinde dönüşüm ile yapılması planlanan 380 konutun yapım işi ihalesinin bir an önce yapılması ve inşaata başlanılması talep edildi.

2013 yılında Riskli Alan olarak ilan edilen Küçük Sanayi Sitesinde bulunan iş yerleri için,  İnköy mahallesinde TOKİ tarafından ilk etapta 372 işyeri, 3 adet kargo, 3 adet banka, 1 adet PTT, 1 adet sosyal tesis binası yapımına Ekim 2022 tarihinde başlanıldı.

TAHMİNİ TESLİM 2025 ORTALARI

1 Milyon 200 bin TL tutarındaki yatırımın 2025 yılının ortasında teslim edilmesi planlanıyor.

08.04.2021 tarihinde imzalanan protokole göre işyeri almak isteyenlerden, proje bedelinin %10’u alınmış olup, işyeri teslim aşamasında, başvuru sırasındaki başvuru bedeli düşülmek üzere %25 peşinat alınacak olup geriye kalan tutar 60 ay vade ile ödenecek ve artış oranında 6 aylık memur maaşları esas alınacak, işyerleri TOKİ tarafından çekliecek kura ile teslim edilecek.

Mevcut yapılan ilk etaptaki işyeri sayısı ve işyeri büyüklükleri yeterli olmadığından, TOKİ tarafından  2. Etap çalışmalarına başlanılması gerektiğiifade edilirken,  mevcut devir edilen arazinin yaklaşık 950 dönüm olduğu 2.etapta yapılacak olan işyerleri için yeterli alan bulunmadığı vurgulandı.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *