MS HASTALIĞINA DİKKAT ÇEKMEK İÇİN YÜRÜDÜLER ‘NEDENİ BİLİNMİYOR TEDAVİSİ HENÜZ YOK’

1278

Kütahya MS Yaşam Derneğinin farkındalık yürüyüşüne Kütahyalılar alkışlarla destek oldu. Kütahya’da MS Hastalığı oranının diğer illere nazaran yüksek olduğunu bu yüzden farkındalık oluşturmanın önemine değinen Dernek Başkan Yardımcısı Abdulkadir Gümüş, sebebi bilinmeyen MS’in henüz tedavisi olmadığını açıkladı.

KÜTAHYALILAR ALKIŞLARLA DESTEK VERDİ

Dünya MS Farkındalık Günü Etkinlikleri kapsamında Kütahya MS Yaşam Derneği tarafından yürüyüş düzenlendi. Karagöz Ahmet Paşa Cami önünde başlayan 2. Geleneksel MS Farkındalık Yürüyüşü Zafer Meydanında tamamlandı. Yürüyüşe İl Kültür Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, dernek üyeleri, Kütahya’da MS hastaları ve yakınları katıldı. MS hakkında farkındalık yaratmak için broşürlerin dağıtıldığı yürüyüşe Kütahyalılar da alkışlarla destek verdi.

Kütahya MS Yaşam Derneğinin 2016 yılında kurulduğunu ifade eden Dernek Başkan Yardımcısı Abdulkadir Gümüş, 2022 yılında Dernek Başkanı Hasan Hüseyin Türkyılmaz ile birlikte derneğin yönetimini aldıklarını, o günden bu güne faaliyetlerimizi sürdürdüklerini belirtti. Gümüş, geçtiğimiz yıl da aynı şekilde MS farkındalık yürüyüşü ve MS Konferans organizasyonlarımızı yaptıklarını dile getirdi.

‘FİZİKİ OLARAK BİR FARK GÖREMEZSİNİZ’

Dernek olarak insanlarda MS Hastalığına karşı farkındalık oluşturulabilmeyi amaçladıklarını belirten Gümüş, “Çünkü herhangi bir MS Hastasında fiziki olarak bir şey fark edemezsiniz ama ben de bir MS Hastasıyım, bizim için içimizde yaşanan bir sürü sorun var. Bu yüzden biz Kütahya’da bunun daha çok farkına varılmasınız istiyoruz. Yapabilirsek ilerleyen süreçte, ulusal çapta bu farkındalığı oluşturmak isityoruz”ifadelerini kullandı.

MS NEDİR?

MS Hastalığı hakkında bilgi veren Gümüş, “Sinir üzerlerinde miyelin kılıfların bağışıklık sisteminin dengesizliğinden dolayı bir baskı oluşuyor ve oralarda bağışıklık sistemi o kılıfları ya da sinir hücrelerini bir mikrop gibi görüp saldırıya geçiyor. Bu saldırıdan sonra da miyelin kılıflar bozularak plak denilen yapılar oluşuyor. İltihaplanma gibi düşünebiliriz. Bu plaklarla nereye baskı yapıyorsak, orada etki görülüyor. Kollarda uyuşma gibi vücutta yorgunluk, yılgınlık gibi… Daha ağır hastalarda felçler, uzuv kayıpları, hissizlik kayıpları görüyoruz. Bu şekilde ilerleyen bir hastalık.” Dedi. MS’in maalesef henüz bir tedavisi olmadığına dikkat çeken Gümüş, sadece geçirilen atakları baskılayabilmek için kullanılan ilaçlar olduğunu açıkladı.  

MS POLİKLİNİĞİ ŞEHİR HASTANESİNE TAŞINDI

Daha önce KSBÜ Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ndeki MS Polikliniğinin Şehir Hastanesine taşındığını ifade eden Gümüş, “Son süreçte orada bin’in üzerinde kayıtlı hasta bulunuyor. Kütahya için çok önemli bir nokta. Sadece hastalar olarak düşünmemek lazım hasta yakınları ve hasta çevresi de bu konuda kendini kontrol ettirmeli çünkü hastalığın temel nedeni belli de değil. Katılsal bir rahatsızlık olabilir bu hala araştırılıyor. Çevresel faktörlerden oluşan bir hastalık olup olmadığı da hala araştırılıyor. Bu yüzden hepimizin MS konusunda farkındalık kazanması gerek” şeklinde konuştu.

‘ORAN DİĞER İLLERE GÖRE YÜKSEK’

MS Hastalığının yaygınlaştığının söylenemeyeceğini ifade eden Gümüş, Kütahya’da binin üzerinde MS Hastası olduğunu nüfusunda yüzde 4’üne tekabül eden bu durumun nüfusa oranla çok normal olmadığını vurguladı. Dünya üzerinde 20 milyondan fazla MS Hastasının bin civarının Kütahya’da olduğunu dile getiren Gümüş, “Diğer illere göre yüksek bir orana sahibiz o yüzden Kütahya’da farkındalık oluşturmamız çok önemli”dedi. Gümüş, Kütahya MS Yaşam Derneğinin bu farkındalığı hem Kütahya’da hem de ulusal çapta oluşturmak için ve elinden geleni yaptığına dikkat çekti.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *