‘VİCDANİ YÖNTEMİ BİRLİKTE BULALIM’

179

Sahiplenilmeyen sokak köpeğinin uyutulmasını içeren yasa teklifine karşı vatandaşları duyarlı davranmaya çağıran Av. Hediye Türkol Kehribar, Türkiye’de barınaklardan sahiplenme oranının düşük olduğunu ve başıboş köpek sorunun can almadan da çözülebileceğini belirtti.

Türkiye’de sokak köpekleriyle ilgili yeni bir düzenleme hazırlığı sürüyor. Önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması planlanan yasa teklifinde sahiplenilmeyen sokak köpeklerinin “uyutulması” öngörülüyor. Kanun teklifinin yasalaşma ihtimalinin merhametli insanların tepkilerine yol açacağı için düşük olduğunu ifade eden Kütahya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Avukatlarından Hediye Türkol Kehribar, sevgiyi, merhamet duygusunu bilmeyen kimi çevrelerin sokak hayvanlarının varlığından dahi rahatsızlık duyulmaya başlandığını belirtti. Sokaklardaki hayvanların istisnai durumlarda saldırgan davrandığını belirten Türkol Kehribar, bu hayvanların günlerce aç kaldığını unutmamak gerektiğine değindi.

‘ÇÖZÜMÜ BÖYLE OLMAMALI’

Türkiye günlerdir sokak köpeklerinin “uyutulmasının” öngörüldüğü yasa teklifini konuşuyor. Yasa teklifi meclise sunulmadan önce Kütahya Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Avukatlarından Hediye Türkol Kehribar, Gazete Kırküç’e açıklamalarda bulundu. Yasa teklifinin bir süredir kendini hissettirdiğini ifade eden Türkol Kehribar, “Çünkü bir nefret pompalandı. Evet, yaşanan sorunlar var ama çözümü böyle olmamalı ”şeklinde konuştu. Teklifin büyük bir tepkiye yol açacağının tahmin edilmesi gerektiğini vurgulayan Türkol Kehribar, hayvan severler tarafından şehirlerde protestolar düzenlendiğini, önümüzdeki günlerde de düzenleneceğini belirtti.

Hayvan severlerin az gibi görünseler de böyle bir vicdansızlığa olağan bir tepki gösterecek yürekli insanlardan oluştuğunu dile getiren Türkol Kehribar, “Açıkçası ben teklifin yasalaşacağını düşünmüyorum çünkü çok büyük bir tepkiye neden olacak” şeklinde konuştu. 

‘BARINAKTAN SAHİPLENME ORANI DÜŞÜK’

Türkiye’de barınaklardan sahiplenme oranının yüksek olmadığına dikkat çeken ve teklifin bu şekilde yasalaşması durumunda çok sayıda canın sahiplenmediği için yiteceğine değinen Türkol Kehribar, “Dernekler 10 senedir zaten bangır bangır aktif kısırlaştırmanın gerektiğini söylüyor. Zaten kısırlaştırma etkin bir şekilde uygulansaydı ülkemizde hayvanlar bu şekilde çoğalmazdı ülkemizde de böyle bir sorun yaşanmazdı. Devlet bunu göz ardı ettiği için bu noktaya geldi iş” Dedi.

‘HAYVANSEVERLER YILLARDIR KISIRLAŞTIRMA DİYOR’

Öldürmek yerine kısırlaştırmaya önem verilmesi gerektiğinin altını çizen Türkol Kehribar, Kütahya’da kısırlaştırma şehre oranla olumlu olduğunu ancak sorunun çözümü için yeterli olmadığını belirtti. Sorunun çözümünde uyutmanın bir yöntem olmaması gerektiğini vurgulayan Türkol Kehribar, tüm vatandaşları vicdanlı davranmaya çağırdı.

‘SOKAKTAKİ HER CANI SAHİPLENMEK MÜMKÜN DEĞİL’

Aktif bir kısırlaştırma ve bilinçli bir besleme ile sorunun daha vicdani şekilde de çözülebileceğini ifade eden Türkol Kehribar, “Ben kendim de belli bölgelerde besleme yapıyorum, gönül bağı ile bağlı olduğumuz, göremediğimizde her yerde aradığımız hayvanlar var. Sokaklardaki hayvanları da sahiplenen çok sayıda hayvan sever var. Bu işe gerçekten gönül veren insanların üzerine kayıtlı hayvanlar var. Bu şekilde kurtarılmış çok sayıda hayvan var ama kimsenin sokaktaki her canı sahiplenmesi mümkün değil” Şeklinde konuştu.

‘DERNEKLERE İNDİRİM SAĞLANMALI’

Doğa ve Hayvan Sevenler Derneğinin verilerine göre Kütahya’daki kısırlaştırma oranının yüksek ama yetersiz olduğunu dile getiren Türkol Kehribar, “Kısırlaştırma masraflı bir uygulama. Çünkü kısırlaştırma sonrası hayvanlar enfeksiyona çok açık oluyor ilaç tedavisi başlanıyor. Bu da bir masraf kimse kolay kolay bunu karşılayamıyor. Bu tabii ki belli bir bütçeyi gerekli kılıyor. Barınağın da belirli bir kısırlaştırma kapasitesi var. Götürülen her hayvanı kısırlaştırma imkanı yok. Özelde de rakamalar yüksek. Benim evimde baktığım hayvana çıkarılan ücret ile aynı ücret çıkarılıyor. İndirim yapılmıyor. Bağışlarla yapılmaya çalışılıyor. O yüzden veterinerlerle görüşülüp en azından derneklere belki bir kolaylık sağlanabilir. Çünkü bunlar yüksek rakamlar.”ifadelerini kullandı.

‘ÖFKE DİLİNİ KULLANMADAN

AYRIŞMADAN TEPKİ GÖSTERİLMELİ’

Kamuoyundan hayvanseverlere yöneli k haksız bir tutum olduğunu dile getiren Türkol Kehribar, şu ifadeleri kullandı: “Hayvanseverler hafif çatlak, başka işi gücü olmayan insanlar sanılıyor. Halbuki Kütahya’da bu işi layıkıyla, gönülden başka bir karşılık beklemeden yapan çok sayıda insan var. Böyle bir algı hakimken hayvanseverlerin öfke dilini kullanmaması çok önemli. Hayvanseverler sevgi dilini kullanır. Zaten Kütahya’da azınlığız bu yüzden hayvanseverler ayrışmadan,  haklıyken haksız duruma düşmeden, birlik beraberlik içinde hareket etmeli ve yasa teklifine hep birlikte ses çıkarmalı.”

‘GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DE BÖYLE’

EZBERDEN YAPILMIŞ BİR SÖYLEM

Yasa teklifinin “Avrupa’da, gelişmiş ülkelerde bu şekilde yapılıyor” denilerek savunulduğuna da değinen Türkol Kehribar, “Ama unutulan şey şu onlar aktif kısırlaştırma yapıyor. Sokak hayvanı denen bir şey yok ciddi şekilde sahiplendirmeler yapılıyor. Yasadışı hayvan üretiminin önüne geçiliyor. Ezberden böyle söyleniyor. Avrupa’da da böyle hangi ülkede, ne şekilde uygulanıyor aslında kimse bilmiyor.” Şeklinde konuştu.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *