GİZEMLİ UYGARLIKLARIN İZİNDE KİLOMETRELER AŞILIYOR

312

“Gizemli Uygarlıkların İzinde” Frig Yolu Yürüyüşü etkinliği Kütahya etabı ile başladı. 20 il, 32 kulüpten 130 sporcunun katıldığı yürüyüşün açılışında konuşan Dağcılık Federasyonu Denetleme Kurulu Üyesiyim Mesut Akgün, Avrasya Yürüyüş Yolu, Evliya Çelebi Yolu ve Osmanlı Göç Yolu ile kesişen Frig Yolu’nun önemine vurgu yaptı

Türkiye Dağcılık Federasyonu, 2024 yılı faaliyet programı kapsamında Frigya Kültürel Mirasını Koruma ve Kalkınma Birliği (FRİGKÜM) tarafından Kültür Turizm Bakanlığı, Kütahya, Afyonkarahisar ve Eskişehir Valiliği işbirliğinde düzenlenen “Gizemli Uygarlıkların İzinde” Frig Yolu Yürüyüşü etkinliği açılış programı Gençlik Spor İl Müdürlüğü önünde yapıldı.

Yürüyüşe katılan herkesi kutlayan Kültür Turizm İl Müdürü Zekariya Ünal, “Kastamonulu Şeyh Şabanı Veli Hazretleri der ki “Gelişiniz güzel, gidişiniz güzel, her işiniz güzel olsun inşallah. Çok güzel insanlarsınız bütün güzellikler her daim sizlerle olsun. Kuruluşun ve kurtuluşun şehri, ateşte açan çiçeklerin diyarı, medeniyetlerin pınarı, alimlerin, evliyaların, şeyhlerin, şehrine, yeşili ile dillere destan, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağının en genç üyesi Kütahya’ya hoş geldiniz. Bu faaliyette alın ve akıl teri akıtan herkese teşekkür ederim. Şehrimize misafir olduğunuz sürece elimizden geleni yapacağız sizler için” şeklinde konuştu.

ÜÇ ŞEHİRDE ÜÇ ETAP

Dağcılık Federasyonu Denetleme Kurulu Üyesiyim Mesut Akgün, “2022 yılından beri bu faaliyetin hayata geçmesi için uğraştığımız bu faaliyeti Kütahya ve Eskişehir il temsilciliğimiz ile birlikte planladık” dedi. Frig Yolu Projesinin 2012’de hayata geçirildiğini belirten Akgün, 506 kilometrelik yolun; 210 kilometrelik bölümünün Eskişehir’de, 140 kilometrelik bölümünün Afyon’da, 147 kilometrelik bölümünün de Kütahya’da olduğunu açıkladı.

‘FRİG YOLU ÜÇ ÖNEMLİ YOL İLE KESİŞİYOR’

FRİGKÜM’un yaptığı projenin önemine değinerek yolun, üç büyük yürüyüş yolunun kesişme noktasında olduğuna dikkat çeken Akgün, “5 bin 10 kilometrelik Avrasya Yürüyüş yolu, İtalya Bali’den başlayıp Antalya Demre’de bitiyor, bu yolla kesişiyoruz. Evliya Çelebi yolu ve Osmanlı göç yolu ile kesişiyoruz. Bu nedenle çok önemli ve bakir bir yer burası zaman zaman Friglerden Kalan Gizemli Miras Konulu Defilemizle zaman zaman fotoğraf sergisi ile bu yolumuzu gündeme taşımak istiyoruz.” İfadelerini kullandı.

20 İL 32 KULÜPTEN 130 KATILIMCI KATILDI

Yürüyüşün Kütahya bölümünden başlayacağını dile getiren Akgün, “Kütahya bölümünde Aizanoi Antik Kenti var. Antik kentteki kazıda çok değerli bulgulara ulaşıldı. Efesin bir benzeri antik kent çok önemli bir yer. Orada 1 buçuk saatlik bir yürüyüş yapıp esas rotamız olan Frig Rotasına geçeceğiz. İnli -Yumaklı rotasını yürüyeceğiz Türkmen Dağının en güzel bölümlerinden birisi. Yeşile şu anda doymuş bir yer bugün akşam orada kamp yapıp yarın sabah 8’de araca binip Eskişehir bölümüne geçeceğiz.” Dedi. Frig Yolu Yürüyüşü etkinliğinin Eskişehir etabı Yazılıkaya’ da tamamlandıktan sonra Afyon etabına geçilecek. Yürüyüşe 20 il, 32 kulüpten 130 katılımcı katıldı.

M. RIDVAN CEBECİOĞLU




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *