KURBAN İBADETİ KAZAYA GELMESİN

324

Kurban sırasında keskin bıçak kullanmanın önemine dikkat çeken Balıkçı Bıçak İşletme Sahibi Burak Yılmaz, vatandaşlara; kurban edilecek hayvanın az acı çekmesi ve kurban kazalarına mahal vermemek için bıçak işlemlerini son günlere bırakmadan profesyonellere teslim etmeyi tavsiye etti.

‘SON GÜNE KALMAYIN’
Kurban Bayramı yaklaşırken kurban kesimi için yeni bıçak almayı tercih eden ya da eski bıçaklarını biletmek isteyen vatandaşlar bıçakçılarda hareketlilik oluşturdu. Uzun yıllardır Kütahya’da vatandaşlara hem bıçak imalatı hem de bileme hizmeti veren Balıkçı Bıçak İşletme Sahibi Burak Yılmaz, yoğunluğun bayram yaklaştıkça arttığını belirtti. Bilinçli insanların erken geldiğini ifade eden Yılmaz, her yıl son günlere doğru bir yoğunluk ve telaş yaşandığını ifade ederek vatandaşlara bıçak işlemlerini son güne bırakmamayı tavsiye etti.

‘BÜYÜKŞEHİRLERDE BİLEME YAPAN BULMAK KOLAY DEĞİL’

Yoğunluğun bayram yaklaştıkça arttığını ifade eden Balıkçı Bıçak İşletme Sahibi Burak Yılmaz Türkiye’nin her yerinde çok fazla bileme sipariş aldıklarını dile getirdi. Yılmaz, özellikle büyük şehirlerde bileme işini layıkıyla yapan birilerini bulmanın kolay olmadığını vurguladı.

‘KURBAN KAZALARI KÖR BIÇAKLA YAŞANIYOR’
İslami usullere göre kurban kesmek için keskin bıçak kullanmanın çok önemli bir şart olduğunu vurgulayan Yılmaz, “Dinimizde kurbanın mümkün olduğunca az acı çekmemesi gerekir bunun için bileme işlemi yapılması elzem. Kör bıçak insanı da çok uğraştırır ve kazalara sebep olur. Vatandaş kör bıçak kesmedikçe daha çok uğraşı ve kaydırıp kendine batırır.” Şeklinde konuştu.
Bıçakçılık işinin profesyonelleri olmamasına rağmen kurban öncesi bu işe giren insanlar yüzünden kurban kazaları yaşandığını dile getiren Yılmaz, hem ibadete kusur getirmemek hem de insanları zor durumda bırakmaya gerek olmadığının altını çizdi.

İslamiyet’e göre kurban edilecek hayvanın az acı çekmesi için bir gereklilik olan keskin bıçağın kurban kazalarını da azalttığını dile getiren Burak Yılmaz, “Keskin bıçak insanı da yormaz, et kesim işlerinizi daha kolay ve kısa sürede tamamlarsınız. Bayram bir gün değil sonra misafir de ağırlanıyor. Evdeki hem kadın hem erkekler için keskin bıçak kullanmak çok daha avantajlı” şeklinde konuştu.

‘PARAYI SENEDE BİR KERE

İŞİN ERBABI KAZANSIN’

Kurban Bayramı yaklaşırken farklı işlerle meşgul olan bazı esnafların da bıçak bileme hizmeti verdiğini ancak özellikle bileme işleminin işin ehli ellerde yapılması gerektiğini dile getiren Yılmaz, “Çaydanlıkçıdan bıçakçı olmaz. Ben “çaydanlıkçıyım” demediğim halde biri çıkıp “ben bıçakçıyım” diyor. Hem dinen hem de ahlaken kimsenin erbabı olmayan bir işte var olmaması gerek. Aynı zamanda vatandaşların bu işi kendi de yapmamalı. Bu işe soyunan insanlara aynı zamanda şunu da hatırlatmak isterim onların tüm sene para kazanabileceği yerler var ama bizim öyle bir imkanımız yok” ifadelerini kullandı.

Her işi profesyonellerine bırakmak gerektiğine dikkat çeken Burak Yılmaz, “Benim işim bıçakçılık, biz bu işi 26 senedir yapıyoruz.” Dedi. Kurban öncesi bileme gibi sıfırdan satışların da yoğunlaştığını söyleyen Yılmaz, “Özellikle şehir dışına ürün yolluyoruz kargoyla. Online satış yapıyoruz.  İster nakit ister kredi kartı ile ödeme yapmak mümkün.”şeklinde konuştu.

‘İŞİ PROFESYONELLERE BIRAKIN’
Hayatı boyunca bilme yapmamış insanların bayram öncesi kar amacıyla Kurban Bayramı öncesi ortaya çıktığını belirten Yılmaz, “Berberi, kasabı, manavı senede bir gün bunu fırsat bilip bu işe soyunur.”şeklinde konuştu. Yılmaz, vatandaşlara bu işi para kazanmak için senede 15 gün yapan insanları değil tüm sene yapan insanları tercih etmelerini tavsiye etti.
Fiyatlar hakkında da açıklamada bulunan Burak Yılmaz, “Bıçak bileme 30 TL, balta satır 70 TL, bazı farklı özellikli çelikler 50-100 TL’ye kadar çıkıyor.” Şeklinde konuştu

ENFLASYON FİYATI ETKİLEDİ

Geçen sene ortalama bir bıçağı bilemenin 20 TL olduğunu bu sene ise fiyatın 30 TL’ye çıktığını belirten Yılmaz, “Piyasadaki diğer kalemlere göre çok büyük bir zam değil. Ayrıca biz bir senede sadece bir kez zam yapıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Kurban edilecek hayvanın eziyet görmemesi için profesyonel insanlarla çalışmanın önemini yineleyen Yılmaz, sürdürülebilir kalitenin önce karşılıklı güvenle başladığını vurguladı.

ŞEYMA DÖNMEZ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *