TARİHİ SOKAK SIKIŞIP KALDI

204

Germiyan Sokak çevresindeki yeni yapılaşmalar yüzünden turistlerin otopark olarak kullanabileceği alanların yok olduğunu ifade eden Lalezar Konak İşletme Sahibi Tuncay Sakarlıoğlu, sokağın turizm değerini git gide kaybettiğini ve Kütahya’nın tarihi konaklarının sıkışıp kaldığını vurguladı.

Kütahya’nın en turizm alanlarından Germiyan Sokak, tarih kokan konakların hemen arkasında başlayan inşaat sebebiyle sıkıştı. En yakın otopark alanının git gide küçülmesiyle Germiyan Sokak’a gelen turist sayısında azalma yaşanıyor. Sokak esnaflarından Lalezar Konak İşletme Sahibi Tuncay Sakarlıoğlu, konakların dibinde bir ruhsat verilen bir firmanın inşaata başladığını bu yüzden sokağa arabasıyla gelen ya da kına, nişan organizasyonu için konakları kiralayan kimsenin araç koyacağı bir alan kalmadığını belirtti.

Germiyan Sokak etrafından yükselen yeni yapılar, tarihi sokağın turizm değerini olumsuz etkiliyor. Sokak esnaflarından Lalezar Konak İşletme Sahibi Tuncay Sakarlıoğlu, konakların arkasındaki inşaat sebebiyle otopark alanının yok olduğunu belirtti.

TUR OTOBÜSLERİ İÇİN AYRILAN YER YOK OLDU

Konakların arkasında yeni yapılan başka binalarda bulunduğuna değinen Sakarlıoğlu, binalarda oturanların apartmanların önünde konaklara tahsis edilmiş otopark alanına araçlarını park ettiklerini ifade etti. Sakarlıoğlu, “Orada sadece Kütahya dışından gelen tur otobüsleri için çevrili bir alan da vardı. Bu ibareyi yıkmışlar, şu anda oraya apartmandakiler araçlarını koyuyor. Turların otobüslerini koyacağı bir yer kalmadı.” Şeklinde konuştu.

‘KONAKLARIMIZ VAR DİYE KENDİMİZİ KANDIRIYORUZ’

20 günden beri devam eden inşaat sebebiyle müşterilerinin azaldığını belirten Sakarlıoğlu, “İnşaat yüzünden otopark alanı tamamen yok oldu konaklar araya sıkıştı kaldı ne kimse gelebiliyor ne kimse çıkabiliyor.” Dedi. Amacının daha fazla para kazanmak olmadığını gözleri önünde tarihi Germiyan Sokağın gerilediğini dile getiren Sakarlıoğlu, “Dışarıdan gelen için bir tek Lalezar ve Hanedan konağı var başka bir işletme yok. Hepsi derneklere vakıflara verildi. İnsanlar içeri giremiyor bile. Sonra neden turizme kazandıramıyoruz. Kazandıramayız tabii. Kütahya şu anda konaklarımız var diye kendini kandırıyor. Lütfen sokağımıza sahip çıkalım. Biz elimizden gelen yapıyoruz ama lütfen yetkililer sesimizi duysun.” İfadelerini kullandı.

SOKAK DEĞERLENDİRİLEMİYOR

Germiyan Sokak’ın artık sadece Kütahya’nın tanıtımında kullanılabildiğini dile getiren Sakarlıoğlu, “Kütahya konakları dergilerde, broşürlerde Kütahya görsellerinde var.  Biz Germiyan Sokak’ı şu an sadece bu şekilde kullanabiliyoruz. Evet, bizim konaklarımız var bu da fotoğrafı. Ama buraya gelecek insan için otopark yok. O tanıtım yapılırken bu hiç düşünülmüyor. Bu sokak hiçbir işe yaramıyor şu anda. Bari dubalar kaldırılsın da trafiğe açılsın Menderes Caddesi’nden diğer tarafa köprü olsun trafiği rahatlatmaya yarasın.” Şeklinde konuştu.

İşletmesinde Kütahya’nın yöresel lezzetlerini sunduğunu açıklayan Sakarlıoğlu, “Bana diyorlar ki “yelpazenizi genişletin” Ben günde 100 çeşit yemek çıkarsam ne fayda oraya insanları getirmedikten sonra. Benim yöresel bir menüm var kaz tiridim var, mantı var. Ama işe yaramıyor ki. Kütahya’nın sütlü incir tatlısı var kaç gündür bozuluyor çünkü müşteri gelmiyor. Ben inanın siftah yapamıyorum.” İfadelerini kullandı.

VATANDAŞ HAREKET BEKLİYOR

Konağın önüne bir tane çamur çarkı koyduğunda dahi insanların etrafından yoğunlaştığını belirten Sakarlıoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Anaokulu öğrencilerini getirdiler. Dilim döndüğünce çiniyi anlattım onlara fotoğraf çektiler, çocuklar çamur ile bir şeyler yaptı. Amacımız sadece gelen turistlere çiniyi anlatabilmek. Şimdi ben bu projeye devam edeceğim istiyorum ki sokak biraz hareketlensin hem de Kütahyamızın değeri olan çiniyi tanıtalım. Ama bana bir yetkili çıkıp “bunu sen yapma biz yapacağız” dese inanın yapmam. Desinler ki biz kurum olarak kendimiz çarklar koyacağız daha güzel olacak. Buna sadece sevinirim. Çünkü ben olsam da olur a ama bu sokak böyle günden güne geri gitmesin. Madem konaklarımız var diyorsak o konakları aktif hale getirmemiz lazım. Yoksa sadece fotoğraf olarak kalacaklar.”

‘KIRIK ÇEŞME AYNI DURUYOR’

Sokakta zaman zaman güvenlik sorunları da yaşandığına değinen Sakarlıoğlu, “Ben geceleri sokakta devriye de atıyorum konaklara biri zarar vermesin diye. Geçenki belediye döneminde çeşmenin mermeri kırıldı. Bir buçuk sene oldu hala kırık bir şekilde çeşmenin üzerinde duruyor, yapılmadı.” Dedi. Derdinin işletmesine daha çok müşteri gelip daha çok para kazanmak olmadığının altını çizen Sakarlıoğlu, “Burası daha kötüye gitmesin benim derdim. Bakın Eskişehir burnumuzun dibi. Odunpazarı sokaklarında ufak ufak tezgahlar açılmış insanlar ekmek kazanıyor hem de merak uyandırıyorlar insanlar da oralara akın ediyor.” Dedi. Kütahya’nın en önemli sokağı diye tanımladığı Germiyan Sokak’ın Ulu Cami’ye kadar çıkıp, Samanpazarına bağlandığına dikkat çeken Sakarlıoğlu, birçok tarihi bir alan  barındırdığını belirtti.

 ‘UZUN VADEDE ÇÖZÜMDEN

GELECEK NESİLLER FAYDALANIR’

Esnaflıktan ziyade vatandaş bilinciyle hareket etmek gerektiğini dile getiren Sakarlıoğlu şu ifadeleri kullandı: “Ben paramı kazanıp bana ne deyip çekip gitmeyi doğru bulunuyorum. Bugün ben esnafsam yarın burada bir başkası esnaf olacak. Ben burada kazık çakmadım. Sadece ileriye dönük bir şeyler olması gerektiğini düşünüyorum. Burası sadece bir işletme değil, 230 yıllık Osmanlıdan kalan konaklar bunlar. Ben yarın işletmemi kapatabilirim ama en azından sürdürülebilir uzun bir çözüm bulunursa bizden sonra gelenler de buradan faydalanır. Ben bunu sorumluluk olarak görüyorum.” Kütahya Germiyan Sokak’ın bir miras olduğunu belirten Sakarlıoğlu, bu mirasa sahip çıkmak için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayarak otopark sorununa çözüm istedi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *