İNŞAATTAKİ ÇÖKME YÜREKLERİ AĞZA GETİRDİ: OKUL İNŞAATI NEDEN ÇÖKTÜ?

907

Abdurrahman Paşa İlköğretim Okulu inşaatının spor salonu olarak kullanılacak kısmında meydana gelen göçükte 5 işçi yaralı kurtarıldı. İnşaattaki çökmenin nedeni henüz gizemini korurken; çökmenin nedeni heyet incelemesi sonucu ortaya çıkacak.

Kütahya, dün öğle saatlerinde Mecidiye Mahallesi’nde yaşanan inşaat çökme haberi ile sarsıldı. Abdurrahman Paşa İlköğretim Okulu inşaatının spor salonu olarak kullanılacak kısmında nedeni henüz belirlenemeyen bir şekilde büyük bir gürültüyle çöktü. 

2021 yılında yapımına başlanan Abdurrahman Paşa İlköğretim Okulu inşaatı uzun zamandır tamamlanmayı bekliyordu. Daha önce yapılan açıklamalara göre projeyi alan müteahhidin ekonomik sıkıntılar yaşaması sebebiyle inşaat için ikinci bir ihaleye çıkılmış ve okul inşaatı son günlerde hız kazanmıştı.

İNŞAATIN ÇEVRESİ GÜVENLİK ŞERİDİNE ALINDI

Çökmenin ihbar edilmesi üzerine olay yerine çok sayıda sağlık, itfaiye ve polis ekibi sevk edildi. İnşaat molozları arasında kalan 5 işçi ekiplerin müdahalesi ile yaralı olarak kurtarıldı. İşçiler hastaneye sevk edilirken inşaatın çevresi güvenlik şeridine alındı. İlk önlemlerin alınmasının ardından olay yerine giden Kütahya Valisi Musa Işın, yaralılardan birinin ayakta tedavi edildiğini, diğer 4 işçinin ise hastanede tedavilerinin devam ettiğini ve hayati tehlikelerinin bulunmadığını açıkladı.

SEBEBİ ARD GERME YÖNTEMİ Mİ?

Daha önce yapılan açıklamalarda okulun inşaatında ard germe adı verilen bir yöntemin kullanıldığı belirtilmişti. Okulun spor salonunu inşaatından kullanılan yöntem; yüksek dayanımlı çelik halatların, beton dökümü işleminden sonra gerilmesi olarak biliniyor.

Ancak okulun çökmesinin nedeninin ard germe yöntemi olup olmadığı henüz belli değil. Çökmenin nedeni heyet incelemesi ile aydınlatılacak. Okul inşaatının ne zaman devam edeceği, tamamlandığında okulda eğitim alacak öğrencisi bulunan velilerin endişelerinin nasıl giderileceği ise merak konusu.

BÜYÜK PANİK YAŞANDI

Ancak dün öğle saatlerinde okulun inşaatının bir kısmı çöktü. Çökme nedeniyle çevredeki inşatta çalışan işçiler, çevredeki esnaf ve vatandaşlar büyük bir panik yaşadı. Okulun çevresinde büyük bir şok yaşanırken o sırada inşaatta çalışmakta olan 5 işçinin sağ kurtarılması yüreklere su serpti. Can kaybının yaşanmadığı çökme sonrası Kütahya Valisi Musa Işın, olay yerinde incelemelerde bulundu

‘İŞÇİLERİN HAYATİ TEHLİKELERİ BULUNMUYOR’

5 yaralı işçiden birinin ayakta tedavi edildiğini, diğer 4 işçinin ise hastanede tedavilerinin devam ettiğini açıklayan Işın, işçilerin hayati tehlikelerinin bulunmadığını belirtti.

Yetkililerin daha önce yaptığı açıklamalara göre okul inşaatında Kütahya’da ilk kez kullanılan “ard germe” yöntemi uygulandı. Geniş açılı alanların ihtiyacından doğan yöntem Abdurrahman Paşa İlköğretim Okulunun spor salonunda kullanıldı. Beton ve demir yoğunluğunu azaltmak için gerçekleştirilen yöntemde, demirin dayanımın 4 kat daha dayanımlı halatlar kullanıldı. Yapıya hafiflik sağladığı belirtilen yöntemin depremde de avantaj sağlayacağı belirtilmişti. Uygulama sırasında okul inşaatını ziyaret eden mühendisler, yönteme dair incelemelerde bulunmuştu.

İNCELEME İÇİN HEYET GÖREVLENDİRİLDİ

Okulun çökmesinin nedeninin ard germe yöntemi olup olmadığı akıllarda soru işareti bırakırken olayla ilgili inceleme başlatıldı. Teknik açıdan görevlendirilen heyetin çalışmaları sonucu inşaatta medyana gelen çökmenin nedeni ortaya çıkacak.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *