BUĞDAY FİYATLARI ACİLEN REVİZE EDİLMELİ ‘FİYATI ÇİFTÇİYE İZAH EDEMEYİZ’

240

Buğday alım fiyatının kilogram başına 11 lira olarak açıklandığını dile getiren Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş, “Çiftçilerimize bu fiyatı izah edemeyiz, edemiyoruz. Buğday fiyatları acilen revize edilmelidir”dedi. Demirtaş, fiyat revize edilmezse çiftçilerin, buğday üretiminden kaçınacağına vurgu yaptı.

Kütahya Ziraat Odası Başkanı Ömer Demirtaş, buğday alım fiyatlarının açıklanmasının ardından basın açıklamasında bulundu. Yüzyıllardır üretimi yapılan buğdayın ülkemiz insanının beslenmesinde ilk sırada yer aldığını ifade eden Ömer Demirtaş, buğday fiyatlarının ülkemizde üretim yapan, hemen her çiftçiyi doğrudan ilgilendirdiğini belirtti.

Bu yıl da çiftçilerin artan girdi maliyetlerine, yaşanan doğal afetlerin verdiği zararlara ve artan kredi faiz oranlarına rağmen buğdayını ekerek üretimini yaptığına dikkat çeken Demirtaş, çiftçinin her yıl olduğu gibi bu yıl da emeğinin karşılığını almak üzere hasadını beklediğini dile getirdi.

‘HAYAL KIRIKLIĞI YAŞATTI’

Yüksek enflasyon baskısı ile geçim sıkıntısı artan çiftçilerin gözü kulağının günlerdir Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından açıklanacak alım fiyatlarında olduğunu belirten Demirtaş, “TMO 2024 hububat alım fiyatlarını açıkladı.Enflasyonun yüksek olduğu bir ortamda bu fiyatları vermek, gelecek yıl ‘buğday ve arpa üretmeyin’ demektir. Buğday çiftçimize bu yıl pozitif ayrımcılık yapılmasını beklerken, açıklanan fiyat üreticilerimizde hayal kırıklığı yaşattı.” Dedi.

PRİM DÂHİL KİLO BAŞINA 11 LİRA

Fiyatın, birlik tarafından kilogram başına 10 lira 87 kuruş olarak tespit edilen buğday maliyetine, eşdeğer seviyede, prim dâhil kilo başına 11 lira olarak açıklandığını dile getiren Demirtaş, bu yılki alım fiyatının, geçen yıl prim dâhil açıklanan kilo başına 9 lira 25 kuruş olan fiyatın sadece yüzde 18,9 üzerinde gerçekleştiğine değindi.

‘BUĞDAY ÜRETİCİSİ BU FİYATLARLA AYAKTA KALAMAZ’

Açıklanan fiyatın, ne üretim maliyetleri ne de yüzde 70’lerde bulan enflasyon rakamları ile bağdaştığını belirten Demirtaş, “Çiftçilerimize bu fiyatı izah edemeyiz, edemiyoruz. Üretimin devam edebilmesi için, çiftçinin, üretim maliyetlerinin üstünde bir alım fiyatı ile kar ederek, gelecek yıllarda da önünü görerek, üretim yapması bir zorunluluktur. Mazottan tohuma gübreye tüm maliyetlerin katlanarak arttığı bir ortamda, buğday üreticisi bu fiyatlarla ayakta kalamaz. Birliğimiz ve Odalarımız çiftçilerimizin buğdaydan hak ettiği geliri elde etmesi için yoğun çaba sarf ediyor. Buğday fiyatları acilen revize edilmelidir”ifadelerini kullandı.

‘BUĞDAY ÜRETİMİNDE AZAKLMAYA SEBEP OLUR’

Son 10 yılda buğday ekim alanlarında azalma görüldüğüne değinen Demirtaş, bu azalmanın buğday üretiminden kaçış olduğunu gösterdiğin; fiyat revize edilmezse, bu yıl çiftçilerin, buğdaydan ailesinin geçimini sağlayacak geliri elde edemeyeceğini ve üretimden daha fazla kaçacağını belirtti.

Buğday fiyatının sadece çiftçilerin sorunu olmadığının altını çizen Demirtaş, buğday üretiminden kazanamayan çiftçiler üretmezse buğdayın ülkenin sorunu olacağını öngördü.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *