‘DAMARLARINIZDA DOLAŞAN ASİL KANDAN ASLA ŞÜPHE ETMEYİN’ BU ADIM BİR BAŞLANGIÇ HİKAYESİ

148

Türk gencinin hayallerinin artık dünya ile sınırlı olmadığını belirten uzaya çıkan ilk Türk Alper Gezeravcı, “Bilin ki artık yürümekten tereddüt edebileceğiniz hiçbir yol yok. Damarlarınızda dolaşan asil kandan asla şüphe etmeyin” Dedi. Gezeravcı, Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunun bir başlangıç hikayesi olduğunun altını çizdi.

Uzaya çıkan ilk Türk Alper Gezeravcı, Kütahya’daki öğrencilerle buluştu. Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonu görevinin bir sefere mahsus sadece bir heves gidermek için yapılmadığını belirten Gezeravcı, “Sizlere gelecekte altına sizlerin imza atacağı 22 günlük bir macerayı değil, Türkiye Cumhuriyeti’nin adım atmış olduğu yeni bir alanın başlangıç hikayesini anlatacağım.” Diyerek sözlerine başladı.

‘HAYALLERİNİZİN SINIRI ARTIK DÜNYA DEĞİL’

Yıllardır üzerinden onlarca badire geçmiş bir milletin, sürekli özgüveni yaftalanmaya çalışılan evlatlarının; hak ettikleri gururu yaşayarak ileride adım atacakları her yolda kafalarında hiçbir tereddüt bırakmayacak şekilde bugüne kadar kemikleşişmiş önyargıların olduğu bir alanı ortadan kaldırdıklarını dile getiren Gezeravcı, bu sayede artık Türk gencinin hayallerinin dünya ile sınırlı olmadığını vurguladı.

‘YÜRÜMEKTEN TEREDDÜT EDEBİLECEĞİNİZ HİÇBİR YOL YOK’

Gezeravcı, Türk gencinin hayalleri ne olursa olsun başarılı bir şekilde tamamlanan uzay misyonundan alması gereken mesajı şöyle aktardı: “Bu ülkenin topraklarında, bayrağımızın dalgalandığı her yerde yürümekten tereddüt edebileceğiniz hiçbir yol yok. Kendinize hedef koymakta tereddüt edebileceğiniz hiçbir alan yok. Damarlarınızda dolaşan asil kandan asla şüphe etmeyin. Potansiyelinizden zerre kadar şüphe etmeyin. Arkanızda aileniz, öğretmenleriniz ve Türkiye var. Dünya üzerinde bilimde teknolojide başka milletlerin yapacağı her işi yapmaya muktedirsiniz. Kimseden icazet almaya ihtiyacınız yok.”

Görevin tamamlanmasıyla Türkiye’nin uzaya kendi insanını gönderip ve bilimsel misyonunu gerçekleştirebilmiş 22’inci ülke olduğuna değinen Gezeravcı, “Yeryüzünde 8 milyar insan var her gün milyarlarca adım atıyor. Ama bir anne baba için en önemli adım, evladının attığı ilk adımdır. Bu da Türkiye Cumhuriyetinin evladının uzayda attığı ilk adımdır. Herkese hayırlı olsun.” Dedi.

‘BİR UÇAĞIN ŞOFÖRÜ OLACAĞIM’ HAYALİ UZAYA UZANDI

Türkiye’nin insanlı ilk uzay misyonunun tamamlanmasının ardında uzaya çıkan ilk Türk Astronot Alper Gezeravcı, Milli Eğitim Müdürlüğü Beylerbeyi Konferans Salonu’nda Kütahyalı öğrencilerle buluştu. 5 yaşından itibaren gökyüzüne erişebilmeyi hedefleyen pilotluğu adını bile bilmeden “bir uçağın şoförü olacağım” diye hayaline koymuş biri olarak, 43 yaşına kadar birçok farklı platformda uçabildiğim halde konu uzaya geldiğinde bir adım geri durduğunu belirten Gezeravcı, “Çünkü benim gözümde uzay o güne kadar başka milletlerin çocuklarının hayaliydi.” Dedi.

‘BİZDEN OLMAZ’ HİKAYELERİNİN SONU

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında kendisine hedef koyduğu bir alanında görevi tamamlamaktan duyduğu gururu anlatan Gezeravcı, “Yıllardır sürekli başaramayacağımız, “Bizden olmaz” denilen hikayeler duyduk.”şeklinde konuştu. 2018 Aralık ayında Türkiye Uzay Ajansının kurulmasına karar verildiğini açıklayan Gezeravcı, “2021 Şubat ayında ülkemizin 10 yılında uzay alanındaki 10 hedeflerimiz ortaya çıkarıldı. Biz bugün sadece o 10 hedeften birini konuşuyoruz. Daha yaşayacağız nice gurur tabloları var.” dedi. 2026’da ay araştırma programına dair haberleri duyacağımızı belirten Gezeravcı, Türkiye’nin kendi ürettiği bir roketi yine kendi ürettiği hibrit yakıtlı motorla aya göndermeyiz planladığını, bugünün imkanıyla ay etrafında bir tur atabilecek durumda olunduğunu ifade etti.

Diğeri bir hedefiniz uydu geliştirme programı olduğunu dile getiren Gezeravcı, “TÜBİTAK Uzay’ın kurulmasından itibaren zaten belli bir tecrübemiz var. Geçtiğimiz haftanın başında yerli mühendislerin geliştirdiği ilk yerli haberleşme uydumuz TÜRKSAT 6A’yı 8 Temmuz haftasında fırlatıyor olacağız.” Dedi. Gezeravcı, Uzaya erişim ve uzay limanı projesi ve diğer hedefler hakkında da bilgi verdi.  

23 Mayıs’ta ilk insanlı uzay misyonuna dair astronot seçim süreci başladığını dile getiren Gezeravcı, “. 3 buçuk sayfalık kriter listesinde bir eksiğim yoktu başvurumu yaptım. Hızlı bir şekilde süreç başladı. Testler yapıldı. NASA’da astronot seçim süreçlerine katılmış yetkililer dahil oldu. 8 buçuk ay sonunda asil astronot adayı olarak seçildim.” Dedi. Görev öncesi astronot, roket, hayatta kalma eğitimlerinin ayrıntılarını aktaran Gezeravcı, 19 Ocak 2024’de fırlatmanın gerçekleştirildiğini hatırlattı.

‘RASTGELE DENEYLER YAPMADIK’

Görev sırasında yapılan deneyler hakkında da bilgi veren Gezeravcı, “Rastgele deneyler hedefimize alt yapı teşkil edecek deneyler tercih ettik. Bizden önce uzaya gitmiş 21 ülkenin yaptığını bile yapsak bir büyük deneyimdi ancak biz bu ülkemizin parlak zekâlı bilim insanları sayesinde özgün deneyler gerçekleştirdik ve bir başarı ile döndük. İnsanoğlu Mars’a gitmeyi kafaya koymuş durumda. Ayda bir lojiktik üssü kurup seferler oradan gerçekleştirilecek. Kulağa ütopik gelebilir ama 5-10 yılda bu alanda ciddi haberle duyacağız. Aya tekrar gidiş için o kadar bekleye bile gerek kalmayacak 2026 yılında ikinci kademe ve üçüncü kademe görevler gerçekleştirilecek. Yaptığımız görevler bu alandaki arayışları temel rol oynayacak deneylerdi.” Dedi. Gezeravcı, 100 yıllık bir ahalin gerçekleştirildiği bir yerde olduğunu için  orada geçirdiği her dakikanın bir velinimetti olduğundan bahsetti.

‘BEN BAŞARDIYSAM SİZ DAHA İYİSİNİ BAŞARABİLİRSİNİZ’

“Bir işi daha önceki bir insan evladı yaptıysa ben de yapabilirim” cümlesini kendisine düstur edindiğini ifade eden Gezeravcı, “Bu işi ben başardıysam siz daha iyisini başarabilirsiniz. Ülkemizin parlak zihinlerinin gücüne inanın. Özgüveniniz tam olsun bu zamandan itibaren kendinizi entelektüel olarak geliştirin. En az Türkiye seviyesinde bir yabancı dili konuşun. Hayal etmeye devam edeceğiz hayal dünyasında yaşamada hayal ettiklerimizi gerçekleştireceğiz. Dünyanın en zor jeopolitik konumlarından birinde ayakta durmayı başarabilmiş güçlü bir devlet olarak dünyada bu kadar büyüyen bir pastadan pay almamız söz konusu olmaz kendi gençliğimizi bu alandan mahrum bırakamayız. Bugün yaşadığımız zorluklar ne olursa olsun gelecekten feragat etmeyeceğiz.” Şeklinde konuştu.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *