MEMLEKET SEVDASI TATİLDEN AĞIR BASTI

105

Bu sene tatile giden sayısı artsa da Kütahyalı’nın 9 günlük Kurban Bayramı tatilini memleketlerinde geçirdiğini ifade eden Türkmendağlı Turizm İşletmecisi Ramazan Gitmez, nüfusun yüzde 20-25’lik bir kısmının kıyı şehirlerine gittiğini belirtti. Türkmendağlı, Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan Kütahyalıların da bayramı yaşamak için köylerine gittiğini vurguladı.

Kurban Bayramı tatilin hafta sonu ile birleştirilip 9 güne çıkarılması ile tüm yurtta hareketlilik yaşandı. Çok sayıda vatandaş deniz kıyılarına akın ederken Kütahyalı’nın tercihi bayramı geleneklere uygun yaşamak oldu.

Kütahyalı’nın 9 günlük tatilde deniz kıyılarına değil, köylerine gitmeyi tercih ettiğini ifade eden Türkmendağlı Turizm İşletmecisi Ramazan Gitmez, geleneklere bağlı Kütahyalıların köylere aile büyüklerinin yanına gittiğini kurbanını kesip ailecek bayramlaşmayı tercih ettiğini belirtti.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN

YER İZMİR VE FETHİYE

Şehrin nüfusunun yalnızca yüzde 20-25’lik bir oranının kıyı şehirlerine gittiğini dile getiren Türkmendağlı, Kütahyalı’nın Ege ve Akdeniz’i aynı oranda tercih ettiğini açıkladı. En çok tercih edilen lokasyonlarda İzmir, Fethiye bulunduğunu ifade eden Türkmendağlı, “Ama bizim vatandaşımız yüksek bir oranda Kütahya’da ailesiyle vakit geçirmek istiyor. Bizim Kütahya’mızın kültürü bu şekilde.” İfadelerini kullandı.

‘KÜTAHYA KÜLTÜRÜNÜ HİÇBİR ZAMAN KAYBETMİYOR’

Bu sene tatile gitme oranında bir artış yaşandığını dile getiren Türkmendağlı, “Bu sene tatile giden kişinin artmasına biz de şaşırdık. Eskiye göre kurban kesimi bu sene azaldı. Üreticilerde hayvanlar tükenmedi. Yurtdışı bağışlarının da bu durumu etkilediği konuşuluyor ama bağış yapan kişi de kültürünü kaybetmiyor. Örnek olarak üç kurban dışarıya bağışladıysa, üç kurban da burada kesilir. Çünkü aile bir araya toplanır. Kütahya kültürünü hiçbir zaman kaybetmiyor. Önceki yıllara göre güneş deniz kum tatilini tercih edenlerin sayısı yükselse de köylerine giden vatandaşımız çok daha fazla. Çünkü onlar geleneklerini kültürlerini yaşatmak istiyor. Tatili sevdikleriyle bir arada değerlendirmek istiyor.” Şeklinde konuştu.

‘BÜYÜKŞEHİRLERDEN KÜTAHYA’DAKİ KÖYLERİNE GELDİLER’

Türkiye’nin başka şehirlerinde yaşayan Kütahyalıların da bayramda memleket hasretini dindirmek istediğini belirten Türkmendağlı, şu ifadeleri kullandı: “Herkes köyde evinde. Biz turizmci olduğumuz için geziyoruz, görüyoruz. Kütahya’daki köyüne İzmir’den gelmiş, Antalya’dan gelmiş. Memleketine dönmüş tatilde. Köylerde durum böyle. Rabbim bize kültürümü kaybettirmesin. Kütahyalı dejenere olduğumuzu kültürümüzü kaybettiğimi düşünüyor ancak hiç öyle bir durum yok bizim gördüğümüz. Hep söylenir ‘eski bayramlar, eski bayramlar…’ diye. Eskiden biz bir kavurmaya kapı kapı dolanırdık. Şimdi öyle değil, gittiğin kapısını çaldığın evde bir ziyafet oluyor. Güzel bakılır, hoş sohbet, rıza, gönül olur. Her şey yaşatabilen için güzel. Ama sen farklı bakarsan farklı görürsün.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *