‘UZAKLARI YAKIN ETME HAKKIMIZ ALINMASIN’

224

Ulaşımın her aşamasında bir sorun ihtimali işle karşı karşıya kalan engelliler için ÖTV’siz aracın hayata karışma fırsatı verdiğini belirten Tüm Engelliler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ümran Öztürk, “Verilen haklar geri alınmasın”dedi. Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış ise düzenlemenin gerçeğe dönüşme ihtimalinin engellileri olumsuz etkileyeceğini belirtti.

Kütahya’daki engelli derneklerin temsilcileri son günlerde kamuoyunda dillendirilen engelli vatandaşlara tanınan ÖTV’siz araç alma şartlarının değiştirilmesi ihtimalini değerlendirdi. Engelliler için ÖTV’den bağışık araç alma hakkının Sosyal Devlet anlayışının bir gereği olduğun belirten Altı Nokta Körler Derneği Kütahya Şube Başkanı İsmail Barış, ÖTV’siz araç alımının engellilerin seyahat hakkını kullanmalarını ve toplumsal yaşama etkin bir biçimde katılmalarını sağladığına değindi.

ÖTV’den bağışık araç alma hakkının, yıllar önce engelli sivil toplum örgütlerinin mücadelesi sayesinde Sosyal Devlet anlayışının bir gereği olarak engellilerin seyahat hakkını kullanmalarını ve toplumsal yaşama etkin bir biçimde katılmalarını sağlamak amacıyla getirildiğini hatırlatan Barış, özellikle yüzde 90 ve üzerinde engeli bulunan ağır durumdaki engelliler açısından kazanımın son derece önemli olduğunu belirtti.

‘ŞU ANDA KESİNLEŞEN HERHANGİ BİR KARAR YOK’

Anayasanın birden çok engellilerin yaşam standartlarının yükseltilmesini ve toplumsal yaşama katılımlarının güçlendirilmesinin amaçlandığını belirten Barış, ÖTV’siz araçların suiistimal edilerek kullanımına karşı caydırıcı cezalar bulunması gerektiğini de vurguladı.

Barış, “Şu anda kesinleşen herhangi bir karar yok. Kamuoyunda bu şekilde bir söylem var ancak kısıtlayıcı herhangi bir düzenleme engelliler açısında negatif bir durum oluşturacak.” İfadelerini kullandı.

‘SEYAHAT ÖZGÜRLÜĞÜMÜZÜ SAĞLAMAK İÇİN ARAÇ ALIYORUZ’

Engellilerin hayatları boyunca, hayatı ve hayat standartlarını kolaylaştıracak materyallere ihtiyaç duyduğunu ifade eden Tüm Engelliler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ümran Öztürk, “Diğer gereçlerin yanı sıra bu kolaylaştırıcı materyallerden biri de araçtır. Bizler uzağımızı yakın etmek, seyahat özgürlüğümüzü sağlamak için araç alıyoruz. Bir insan için ayakkabısı neyse engelliler için araç o şekilde ihtiyaç giderici, bir lüks değil. Çünkü biz çoğumuz kendi başımıza hareket edemeyen engellileriz. Bu araç ve şoförü vasıtasıyla uzağımızı yakın ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

‘GİDECEĞİMİZ YERE RENCİDE OLMADAN ULAŞIYORUZ’

Engelliler için araca sahip olmanın hayatlarını kolaylaştıran bir unsur olduğunu belirten Engelliler Konfederasyonu Genel Başkan Yardımcısı Ümran Öztürk, “Mesela benim bir engelli olarak ÖTV’siz bir engelli aracım var. Eşim sabah işe giderken beni bırakıyor. Saatlerimiz tutuyor dönüşte de beni alıyor. Yoksa ben işe gitmek için bir sürü caddeden geçeceğim. Bir sürü ışıklardan geçeceğim insanalar durmuyorlar. Ben görme engelliyim bastonumuz dahi olsa bastonu bile,  insanlar 1 buçuk metre bastonu görmüyor. Ama kendi aracımızla her yere insanlarla muhatap olmadan, rencide olmadan kolaylıkla ulaşabiliyoruz.” Şeklinde konuştu.

Türkiye şartlarında ve Türkiye toplumu standartlarında toplu taşımalar, taksiler gerek ulusal gerek uluslararası taşımacılığının tüm yönleriyle engellilere uygun olmadığını dile getiren Öztürk şehiriçi otobüslerde rampaların yeterli gelmediğine değindi. İnsanların engellilere sevgi saygı göstermediğini şoförlerin engelli hakları konusunda yeterince eğitimli olmadığını dile getiren Öztürk, bu nedenle ulaşımın kendileri için bir sorun olduğuna dikkat çekti.

‘ENGELLİLERİN HAYATA KARIŞMASI ÇOK ÖNEMLİ’

Engellilerin hayata karışmasının önemine her fırsatta dikkat çekilirken böyle bir düzenlemenin gündeme gelmemesi gerektiğini aktaran Öztürk, “Bizler Engelli Haklarına Erişim Platformu diye Türkiye genelinde bir platform oluşturduk. Özel eğitim derneği önünde engelli, engelsiz 100’lerce kişinin katılımıyla bu konu hakkında bir basın açıklamasında bulunduk. Canlı yayınlar düzenledik. Bin kişi aralıklı şekilde katıldı. ÖTV’siz araçlara gelecek olduğu düşünülen düzenlemeye dair duyduğumuz mış-lı, muş-lu ifadeleri tartıştık. Bu bizim sorunlarımızdan yalnızca biri bir sürü başka sorunumuz var.” ifadelerini kullandı.

‘SUİSTİMALLER DENETİMLE ENGELLENEBİLİR’

ÖTV’siz araçlarla ilgili düzenlemenin sebeplerinden birinin de suiistimaller olduğuna değinen Öztürk,  “Gerçekten bizler gibi uzuv, organ engeli bulunmayan insanlar da yüzde 40 raporunu bulup engelli aracıyla ilgili bazı suiistimaller yaratabiliyorlar. Bu Kütahya’da da Türkiye genelinde de aynı. Gün içinde bir sürü ÖTV’siz araç alımı saptanıyor ama bunun yüzde kaçı gerçekten engellidir. O araca hayatını kolaylaştırmak için ihtiyacı vardır bilinmez. Bu da devletimizin denetimi ve yaptırım gücüyle düzeltilebilir diye düşünüyorum.” Şeklinde konuştu.

‘ANAYASAMIZDA YERİ VAR’

Böyle bir düzenlemenin yasalaşma ihtimalinin engellileri üzdüğünü belirten Öztürk, şu ifadeleri kullandı: “Tabii bu kötü bir hissiyat bizi üzüyor kanunen de aslında bu bir hak. Anayasamızın 5’inci 10’uncu ve 61’inci maddelerinde var bunlar. Ayrıca Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirisinde de, Madde 19, Madde 20, Madde 4. ve 5’de engelliler ile ilgili çalışmalar var. Bunları da insanlar göz ardı etmezse sevinirim.”

‘BU KAZANIMLARI MEZARA GÖTÜRMEYECEĞİZ’

Verilen haklar geri alınmaması gerektiğini belirten Öztürk,şu ifadeleri kullandı: “Bizler insanlara yük olarak değil, üretici olarak hayatın içinde bulunma taraftarıyız. Kimse engelli olmak istemez. Biz allahın takdiri ile engelli olduk. Edinilen kazanımları miras olarak mezara götürmeyeceğiz. Sonuçta bizden sonra herkes her an engelli olabilir ve bu kazanımları onlara miras bırakacağız.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *