ÇİNİ’NİN KALBİ DPÜ’DE ATTI

89

DPÜ’de düzenlenen 16. Yüzyıl Osmanlı Çinilerinin Üretilmesi ve Geliştirilmesi konulu toplantıda konuşan Prof. Dr. Sevinç Gök İpekçioğlu, 17. yy.’ın sonuna kadar ekonomik koşullar ve diğer sebeplerden dolayı çini sanatının bir çöküş yaşadığını ancak Kütahya’nın 19. yüzyılın sonları 20. yüzyılın başlarına doğru toparlandığını belirtti.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesinde, Cumhurbaşkanlığı Strateji Bütçe Başkanlığı Kültür Sanat ve Turizm Dairesi Başkanlığının destekleriyle ve alanında uzman isimlerin katılımıyla ’16. Yüzyıl Osmanlı Çinilerinin Üretilmesi ve Geliştirilmesi’ konulu araştırma projesi kapsamında değerlendirme ve istişare toplantısı gerçekleştirildi.

Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Proje Yürütücüsü ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Şan, Proje Danışmanları Prof. Dr. Belkıs Gürsoy, Prof. Dr. Kenan Gürsoy, Prof. Dr. Levent Bayraktar, Prof. Dr. Fulya Bayraktar, Doç. Dr. Sevinç Gök İpekçioğlu, Prof. Dr. Zülfiye Acar Şentürk, Dr. Öğr. Üyesi İnci A. Birol ile Proje ekibi Dr. Öğr. Üyesi Muhterem Koç ve Sanatçı Nur Avlupınar katıldı.

TANITIMIN GEREKLİLİĞİ ANLATILDI

Düzenlenen toplantıda öne çıkan konular arasında, Osmanlı çinilerinin teknik özellikleri, tasarım motifleri, üretim süreçleri ve korunması gereken önlemler yer aldı. Katılımcılar, bu sanat eserlerinin tarihi ve kültürel mirasımız açısından taşıdığı değeri vurgulayarak geniş kitlelere tanıtılması ve bilinçlendirilmesi açısından gerekliliğine dikkat çektiler.

Toplantıda konuşan Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak düşüncelerini şu sözlerle ifade etti:

Kütahya, Osmanlı Devleti’nin kuruluşunun ve demokrasi zaferinin gerçekleştiği iki şehirden birisidir. İznik, Kütahya ve Söğüt gibi yerlerde çini sanatıyla karşılaşılmaktadır. Bu sadece bir sanat değil, bunun yanında ekonomik olarak da Türkiye’mize katkılar sağlamaktadır. Tekrar bu sanatı yaşatmak beni de çok mutlu etti.

‘DPÜ ÇALIŞMALARIN MERKEZİ OLABİLİR’

Çini sanatının 16. yy.’da zirve noktaya ulaştığını belirten Prof. Dr. Fulya Bayraktar, “Kullanılan malzeme, boyalar, çizim teknikler ve desenler açısından en güzel dönemini yaşamıştır. Günümüzde bu kaliteye henüz ulaşılamamış olup araştırma ve geliştirme çabaları sonucunda çiniler üretilmiştir ve üretilmeye devam etmektedir. Proje araştırması ise 16. yüzyılda üretilen çinilerin günümüzde neden üretilemediği üzerine başlamıştır. Buna ilişkin olarak hem ham maddesi hem de boyası tekrardan üretilmiştir. Yeni çizim teknikleri geliştirilmiş ve eski kalitenin yakalanmasına ilişkin çalışmalarda başarılı olunmuştur. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi bu tür çalışmaların merkezi olabilir ve burada araştırmalara devam edilebilir.” Şeklinde konuştu.

16. yüzyıl çini sanatını örnek alarak araştırmalar ve geliştirmeler üzerine çalıştıklarını ifade eden Dr. Öğr. Üyesi İnci Birol, “Bizler şimdiye kadar. Bizden sonraki nesillerin ise 21. yüzyıl çini sanatının güzelliğinden bahsetmelerini istiyoruz. Bu konu, ülkemizi ilgilendiren bir kültür mezvusudur. Herkesin hassasiyeti ile bu işin daha güzel noktalara geleceğini umut ediyoruz” dedi.

‘KÜTAHYA VE İZNİK ÇOK ÖNEMLİ MERKEZLER’

Sözlerine “Kütahya ve İznik bizim için çok önemli merkezlerdir. Ancak kıymeti son zamanlarda anlaşılmaya başlanmıştır” diyerek başlayan Prof. Dr. Sevinç Gök İpekçioğlu 17. yy.’ın sonuna kadar olan dönemde ekonomik koşullar ve diğer sebeplerden dolayı bu sanat bir çöküş yaşamıştır. 19. yüzyılın sonları 20. yüzyılın başlarına doğru Kütahya toparlanmışken, İznik son 30-40 yıl içerisinde kendini toparlamaya çalışmaktadır.”ifadelerini kullandı.

Son olarak toplantıda söz alan Prof. Dr. Levent Bayraktar ise düşüncelerini “Çini bizim hem düşüncemizi hem sanatımızı hem de medeniyet ufkumuzu yansıtıyor. Dolayısıyla bu sanatla uğraşan insanlarımızın tarih ve toplum açısından yaptıkları işi farkında olmaları, gençliğe aktarmak ve medeniyet sevgisiyle bütünleşen yeni bir heyecan yaratmak arzusundayız” diyerek ifade etti.

Etkinlik Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak’ın, konuşmacılara teşekkür belgesi takdim etmesi ve çini sergisi ziyaretinin ardından sona erdi.

DPÜ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *