TURİZM MASTER PLAN İÇİN ÇALIŞTAY GERÇEKLEŞTİRİLDİ ‘BİZ KÜTAHYA’YA İNANDIK’

92

Kütahya’yı turizmde mevcut konumundan çok daha ileri götürecek stratejik hedeflerin belirleneceği Turizm Master Planı ile Kütahya için 12 ayda yüksek performanslı turizm hedeflediklerinin altını çizen Prof. Dr. Bilgehan Gülcan, “Biz Kütahya’ya inandık burada iyi işler yapacağız.” Dedi.

Kütahya Valiliği himayelerinde, Zafer Kalkınma Ajansı (ZAFER) koordinasyonunda, Kütahya Belediyesi, İl Özel İdaresi, Ticaret ve Sanayi Odası ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü iş birliğinde hazırlanan Kütahya İli Turizm Master Planı kapsamında Kütahya Ticaret ve Sanayi Odasında çalıştay, arama konferansı gerçekleştirildi. Çalıştaya; İl Kültür Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Vekili Kutlu Eser, KUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emin Yüce, Kapadokya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Gülcan, kamu kurum temsilcileri, akademisyenler, STK temsilcileri, sanatçılar katıldı.

Çalıştayda ilk sözü alan İl Kültür Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, Kütahya’yı Türkiye 100 yılı Vizyonunda yarınlara taşımak noktasındaki emeklerin hayati önem taşıdığını ifade etti. Ünal, üniversiteden ekiplerin çok detaylı, çok özneli bir alan taramaları çalışmalarına imza attığını, Kütahya’nın Turizm Master Planına sahip olmanın önceliğini, keyfini yaşayacağından şüphe etmediğini vurguladı.

‘DÜN İÇİN GEÇ KALSAK DA

YARINLAR İÇİN ERKEN’

Çalıştay sonrasında oluşacak tüm raporun Kültür Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a da sunulacağını ifade eden İl Kültür Turizm Müdürü Zekeriya Ünal, master planın çok büyük bir proje olduğuna değinerek “Dün için geç kalmış olabiliriz ama yarınlar için erken diyerek aksiyon almak için çok ciddi bir sürece girdik.”şeklinde konuştu.

URİZMDE İZLENECEK YOLA IŞIK OLACAK

Turizm Master Planı için sahada ekiplerin çalışma yürüttüğünü dile getiren Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Vekili Kutlu Eser, bu çalışmalar sonucunda da bazı alanların desteklenmesi, bu desteklerin izlenmesi, uluslararası fonların bölgeye kazandırılması, yine yurtiçi yurtdışında bölgeye gelen yerli yabancı yatırımcıların Kütahya’ya kazandırılmasına yönelik birçok faaliyeti kalkınma adına gerçekleştirmeye çalıştıklarını vurguladı. Kütahya için hayata geçirilecek Turizm Master Planın elimizdeki kaynakları en etkili, en verimli şekilde kullanarak nasıl sürdürülebilir bir yol izleneceğine ışık tutacağını belirten Eser, turizmden daha fazla gelir elde etmenin Kütahya’nın kalkınması güç sağlayacağını ifade etti.

Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Vekili Kutlu Eser, Turizm Master Planının Kütahya’daki turizm kaynaklarının en verimli şekilde nasıl değerlendirileceğini söyleyecek stratejik bir yol haritası olacağına dikkat çekti.

KÜLTÜR TURİZMİNE DİKKAT ÇEKTİ

KUTSO olarak Kütahya’nın turizm potansiyelini tam anlamıyla değerlendirebilmek ve sürdürülebilir bir turizm anlayışını hayata geçirebilmek için kapsamlı bir stratejik planı çok önemsediklerini ifade eden KUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emin Yüce, “KUTSO olarak Kütahya’yı önceliklendirecek, rekabette ayrıştıracak değerler geliştirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bunu gerçekleştirmek için odaklanılacak ana başlığın kültür turizmi olduğunu düşünmekteyiz.” Şeklinde konuştu.

Kütahya’nın tarihi ve kültür zenginlikleri, doğal güzellikleri, termal kaynakları ile önemli bir turizm merkezi olduğunun altını çizen KUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emin Yüce, “Bugün burada Kütahya turizminin geleceğini şekillendirecek yenilikçi fikirler ve stratejiler geliştireceğiz. Hepimizin ortak amacı şehri hem yerli hem de yabancı turistler için cazip bir destinasyon haline getirmektir.” Dedi.

‘ZAFER HAVALİMANI DAHA AKTİF KULLANILMALI’

Kütahya’nın kültür turizmi potansiyeline değinen Yüce, “Bu başlık altında Aizanoi Antik Kenti, Frig Vadisi, kuruluş ve kurtuluş şehri olarak adlandırdığımız alanlar, tarihi ibadet yerlerimiz, birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kütahya’mızda tarihi varlıklar ile çinicilik ve el sanatlarımızın kazandırdığı UNESCO Zanaat ve Halk Sanatları Şehri olması bizi çok güçlü kılmaktadır. Ayrıca şehrimizin yüzölçümün yüzde 56’sını oluşturan ormanlarda yapılacak aktiviteler, gastronomi, termal ve sağlık turizmi potansiyelimiz master planda başlık olarak yer almalıdır. Tüm bunlar gerçekleştirilirken Kütahya’ya gelecek yerli ve yabacı turistleri ağırlayabileceğimiz nitelikli 5 yıldızlı otellere ve Altıntaş Zafer Havalimanının daha aktif kullanılmasının gerekli oluğunu düşünmekteyiz.” Şeklinde konuştu.

Türkiye’de şu anda Turizm Master Planına sahip il sayısının çok az olduğunu dile getiren Kapadokya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Gülcan, “Van, Samsun ve Konya’nın planı var Kütahay ve Nevşehir için hazırlanıyor.” Şeklinde konuştu.

Kütahya’yı turizmde mevcut konumundan çok daha ileri götürecek ve Ege Bölgesinde lider konuma yükseltecek bir il haline getirmeyi hedeflediklerini belirten Kapadokya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilgehan Gülcan, “Biz Kütahya’ya inandık burada iyi işler yapacağız.” Dedi.

KÜTAHYA 304 BİN TURİST AĞIRLADI

2023 yılında günübirlikçiler dışında Kütahya’nın 8 bin yabancı, 296 bin yerli turistin ağırlandığını açıklayan Gülcan, Kütahya’da turist sayısının Temmuz, Ağustos, Eylül ve Kasım Aralık Ocak aylarında arttığını dile getirdi. Turizm Master Planındaki hedeflerinden birinin günübirlik turistlerden nasıl daha fazla yararlanılmasını ve gecelemelerini sağlamak olacağını vurgulayan Gülcan, “Turist sayısının aylar içindeki dağılımını dengeli hale getirmek master planın en önemli hedeflerinden; Kütahya için 12 ayda yüksek performanslı turizm hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘KÜTAHYA İLE BARIŞIK POLİTİKALAR GELİŞTİRECEĞİZ’

Türkiye’nin 2018 yılında itibaren turizmde büyük bir atak yaptığını ifade eden Gülcan, “2019’da bunun sonuçlarını almaya başladığı anda hiç kimsenin öngöremediği şekilde pandemi süreci yaşandı. Pandemi sürecinde tüm dünyada ve Türkiye’de turizm tarihinde 80’li yıllardan beri hiç görülmeyen dip noktaları yaşadı. Bu süreçten sonra sanki o gönlerin intikamını alınırcasına bir çıkış yaşanmaya başladı. Türkiye hızlı bir atak yaparak 2020 yılında 2019’da gördüğü tepe noktalara ulaştı. 2023’de Rusya – Ukrayna Savaşı, 11 ili etkileyen deprem nedeniyle zorluklarla geçen bir yılda rekorlar kırdı turizm. Tüm dünya bunu nasıl basardı diye Türkiye’ye bakıyor. 2024 yılında hedef 60 milyar dolar olarak belirlendi.” Şeklinde konuştu. Sürdürülebilir bir turizmin önemine değinen Gülcan, “Biz Kütahya’da doğası, kültürü, gelenekleri ile barışık politikalar amaçlıyoruz.” Dedi.

‘HEDEF YÜZDE 35’LİK DOLULUK ORANINI ARTIRMAK’

Kütahya’nın 2023 yılında yabancı turistlerden 1 milyon 335 bin dolar gelir elde ettiğini açıklayan Gülcan, şu bilgileri verdi. “Yerli turistte 46 buçuk milyon gelirimiz var. 2023 yılında 106 adet tesisteki doluluk oranı yüzde 35,4. Ortaya koyacağımız politikalarla konaklama işletmelerindeki doluluk oranlarını artırmayı hedefliyoruz. Ortalama kalış 2,07 bu hemen 3-4 olmaz. Ortalama kalış rakamları hemen sıçramaz.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *