BAK YEŞİL YEŞİL

312

      YEŞİL hayatımızın en değerli renklerinden biridir, yeşilin dinlendirici özelliği kadar, hayatın pek çok alanında adeta içimizi ısıtan bir formatı vardır. Bakışların yeşilliği kadar, baktığımızda yeşil denizinin bize verdiği zevki iliklerimize kadar hissederiz.

     Benin değineceğim yeşil TABİAT YEŞİLİ. Cennet bile tarif edilirken yeşil ve yeşil tonlarından bahsedilir. Huzur veren bu renk cümbüşü ile hayat buluruz. Günümüzde yeşil ağırlıklı alanların hızla yok olması, ormanların azalması iklim değişikliğine varan bir hasara yol açtı. Baktığımızda bu yüzyılda büyüyen nüfus ile maalesef yeşil alanları hızla kaybetmekteyiz, yeşile sadece binalar dikmiyoruz, ormanları işgal ediyoruz, yeşil tarlaları yok ediyoruz, bu nedenle erozyon, heyelan kuraklık gibi pek çok zarar ile dizlerimizi dövüyoruz. Oysaki sebebin kendimiz olduğunu bir anlayabilsek.       

      Günümüzde hızla BETONLAŞIYORUZ. Yeşil kayboldukça beton yığınlarının arasında bahçeli yeşili bol mekanlardan çok katlı tıkış tıkış bir kentte yaşıyoruz ardından çıkıp bağırıyoruz, nefes alamıyoruz. Tabi alamazsın her taraf pencere sağa bak, sola bak  hep aynı. Balkonlarda bile yeşili çiçeği kaybetmişken birde feryadı basıyoruz.

      Tabi yapacak çok şey kalmadı ama en azından bundan sonrası için adımlar atabiliriz, mesela  kentlerdeki yeşilleri tekrar çoğaltarak doğaya katkıda bulunabiliriz. Yine mevcut yeşil alanları imara kapatarak bir şeyler yapabiliriz. Bunun yanı sıra sitelerin yani toplu konut alanlarının boş alanlarını yeşillendirebiliriz. Toz toprak yerine kuş cıvıltıları ile ağaçların serin gölgesinde oturabiliriz.    Pikniğe gittiğimizde nasıl huzur bulup dinlendiğimizi iliklerimize kadar hissedip nefes alıyorsak bu hasleti  çoğaltmak mümkündür.

      Kütahya BELEDİYESİ ile SİTE ve Apartman yöneticileri bir araya gelip, özellikle Belediyenin PEYZAJ mimarları bir mastır plan yaparak site bahçelerini bol yeşilli, bol çiçekli, bol ağaçlı hale getirmek için adımlar atılmalı.  Sayın KAHVECİ ben bu konuda sizi destekliyorum, çağırın site yöneticilerini bir an önce neler yapılabilir yerinde tespitlerle soruna neşter vurup en azından doğayı korumak, doğaya saygı ve oksijenimizi kaybetmemek adına hızla atmanız gerek. Özellikle Belediyenin PEYZAJ mimarlarını bu işe yönlendirirsek hepimiz kazançlı çıkarız. Ayrıca PARK BAHÇELER müdürlüğü adımlar atarak Belediye fidanlığında daha çok fidan üreterek destek verebilir, Yine TEMA ile işbirliği yaparak kentimize fayda sağlayabiliriz.     Kütahya nın imajı için atılacak adımlar bellidir. Mevcut yeşili korumak adına imar planları yapılırken bu konuyu ön planda tutmalıyız. Bir şehirden övgü ile bahsederken bu yeşil unsuru bol olan yerleri övmekteyiz.  Yarınlara yazık etmemek adına  eskiden YEŞİL BURSA derken, BETON  Bursa dememek adına lütfen ciddiye alın.  




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *