KÜTAHYA’NIN ÖĞRENCİLERİ TÜRKİYE’DEKİ GENEL DURUMUN ÜSTÜNDE ‘MUTLAKA MESLEK LİSESİ TERCİHİNDE BULUNUN’

90

Lise tercihlerinde en önemli hususun öğrencinin ilgi, yetenekleri ve ne istediği olduğunu belirten Kütahya İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit velilerin de bu hususa dikkat etmesi gerektiğini ifade etti. Öğrencilere tavsiyelerde bulunan Başyiğit “Öğrencilerimiz tercih listelerine mutlaka meslek liselerini eklesinler. Pişman olmazlar” dedi.

Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sonuçlarının belli olmasının ardından, merkezi sınav puanıyla yerleşmek isteyen binlerce aday 2 Haziran’da düzenlenen LGS sayısal ve sözel oturumlarında ter döktü. Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından tercih maratonu başlayan öğrencilere tavsiyelerde bulundu.

AİLE, OKUL VE ÖĞRENCİ

BİRLİKTE TERCİH YAPMALI

Öğrencinin okuldaki rehber öğretmeniyle birlikte ailenin de tercih aşamasında bulunması gerektiğini vurgulayan Başyiğit “Aile, okul ve çocuk birlikte tercihte bulunmalı. Burada asıl önemli olan konu bu. Tercihte bulunurken de dikkat edeceğimiz ilk unsur çocuğun ilgi ve yetenekleri ve ne istediği. Çocuğu en iyi kendisi, ailesi ve öğretmeni tanır” ifadelerini kullandı.

KÜTAHYA’DA MESLEK LİSESİ

KONTENJANLARI ARTIRILDI

Velilerin çocukları için meslek lisesini mutlaka düşünmeleri gerektiğine vurgu yapan Başyiğit “Meslek lisesi tercihinde mutlaka bulunsunlar. Bu anlamda meslek lisesindeki kontenjanları da biz Kütahya’da arttırdık. Çünkü OSB’lerde ciddi anlamda meslek lisesi mezunu personel arayışı içerisindeler. Sanayimiz büyüyor. Zafer OSB de yılbaşında fabrikalar üretime başlayacak. Orada da ciddi bir istihdam imkânı var. Zaten OSB’nin içerisine açmış olduğumuz TOGG OSB meslek lisemiz var. Biz çocuklarımıza orada istihdam garantisi veriyoruz. 3 alanımız var. Meslek liseleri aslında şu an en popüler liseler. Çocukların hayata hazırlanmaları açısından illa bütün öğrencileri üniversite okutacağız gibi bir iddiamız yok” şeklinde konuştu.

PUANA DEĞİL, YÜZDELİK

DİLİMLERE DİKKAT EDİN

Okulların ve öğrencilerin genel durumuna bakıldığında Kütahya’daki öğrencilerin başarı yüzde dilimlerinin Türkiye yüzde başarı diliminin daha üstünde olduğunun altını Çizen Başyiğit şu ifadeleri kullandı; “Kütahya’nın öğrencileri Türkiye’deki genel durumun üstündeler. Öğrencilerimizde yüzdelik dilimlere dikkat ederek tercihte bulunsunlar. Puanlar değişebilir. Ama yüzdelik dilimler çok değişmiyor. Bütün öğrencilerimizin her şey gönlüne göre olsun. Her öğrencimize hayatlarında başarılar diliyorum.”

‘HEM ONLİNE HEM YÜZ YÜZE REHBERLİK İMKANI’

Okullardaki tüm rehber öğretmenler ve okul yöneticileri ile bir toplantı yaptıklarını dile getiren Kütahya İl Milli Eğitim Müdürü Hasan Başyiğit, toplantı konusunun LGS tercih ve yerleştirme işlemleri olduğunu belirtti. Çocuklara rehberlik edeceklerini vurgulayan Başyiğit “Bizim rehber öğretmenlerimiz, psikolojik danışmanlarımız il genelinde orta okullarda, rehberlik araştırma merkezlerinde ve belli noktalarda hem online hem yüz yüze rehberlik ve tercih danışmanlığı yapıyor” dedi.  

‘VELİLER, BİR DEFA DAHA DÜŞÜNÜN’

Öğrencilerin bir kısmının meslek liselerini tercih ederek hayata hem meslek lisesi mezunu hem iş yeri açma belgesi hem de ustalık belgesi alarak hayata başlayacaklarının altını çizen Başyiğit, bu anlamda meslek liselerinin tercih edilmesinin veliler tarafından bir defa daha düşünülmesi gerektiğinin önemine dikkat çekti. Velilerin çocukları için meslek lisesini mutlaka düşünmeleri gerektiğine vurgu yapan Başyiğit “Meslek lisesi tercihinde mutlaka bulunsunlar. Ki tercih yaparken sınava giren öğrenciler sınavlı okullarla beraber yerel yerleştirmede Meslek Lisesi, Anadolu Lisesi, İmam Hatip Lisesi türlerinden de tercih yapmak durumundalar” ifadelerini kullandı.

‘MESLEK LİSESİ YAZANLAR

PİŞMAN OLMAZLAR’

Meslek liselerinin sınavlı okulları olduğunu ve sınavlı öğrenci alındığını belirten Başyiğit, sınavsız öğrenci alınan meslek lisesi alanların da olduğunu ifade etti. Meslek liselerini öğrencilerinin mutlaka tercih listelerine eklemeleri tavsiyesinde bulunan Başyiğit sözlerine şöyle son verdi; “Pişman olmazlar. Ama buradaki kritik nokta çocuğun ilgi ve istekleri, ne istediği. Ailenin de istekleri önemli. Çocuğumuz 4 yıl sonra mezun olduğunda yapabileceği iş var ve o işte de yükselme imkânı var. Mesela meslek liselerinde akademik eğitime devam etmek isterse bu çocuklarımızla ilgili ayrı programlar uygulanıyor. Böyle bir imkânları da var.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *