SEYİTÖMER TERMİK SANTRALİ İŞÇİLERİ İŞ BIRAKMA EYLEMİ YAPTI ‘TEKLİFLER BİTTİ HAKKIMIZI İSTİYORUZ’

126

Kütahya’da Çelikler Holding adına faaliyet gösteren Seyitömer Termik Santrali’nde geçtiğimiz mart ayında iş bırakma eylemi gerçekleştiren işçiler, haklarını alamadıklarını belirterek tekrar iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. TES-İŞ Sendikası Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erden işçileri yalnız bırakmadı. Her daim işçilerin yanında duracaklarının altını çizen Erden, tekliflerin bittiğini ve bundan sonra haklarını daha çok savunacaklarının altını çizdi.

Kütahya, Seyitömer Termik Santrali’nde çalışan işçiler, maaş ve çeşitli konulardaki taleplerinin işverenler tarafından yerine getirilmemesi sonucu dün saat 07.00’den itibaren iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. TES-İŞ Sendikası Teşkilattan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Eşref Erden, Seyitömer Termik Santrali işçilerini yanlış bırakmadı.

‘KARŞI TARAF BİZİ CİDDİYE DAHİ ALMADI’

En son yapmak isteyecekleri şeyi yaptıklarını dile getiren Erden iş bırakma eyleminin olmaması için çok kez görüşme talebinde bulunduklarını ama ciddiye alınmadıklarını vurgulayarak “Ama ne yazık ki 2013 yılında devlet tarafından ihale yoluyla şehrimizin varlığı olan Seyitömer Elektrik Santrali Çelikler Holding bünyesinde çalıştırılmaya başlandı. O günden bu güne Kütahya’mızın incisi olan Seyitömer Termik Santrali aynı zamanda Türkiye’nin en verimli termik santrali. Çelikler holding elinde bizlerin yoluyla çalıştırılmaya devam etti. Ne yazık ki 1 Mart 2024 tarihinde yürürlüğe giren yeni sözleşmemiz kasım ayından bugüne kadar yapılan görüşmelerde bitirilemedi. Her ne kadar görüşmek istesek de karşı taraf bizi ciddiye dahi almadı. Ve bu ciddiye alma tavrını da geçen hafta eylem kararı alarak kendilerine bildirdik. Biz bu işin masada bitmesini istedik. Ne yazık ki yaklaşım olmadı ve masada bitirilemedi” ifadelerini kullandı.

‘İŞÇİLER GEÇİNEMEZ HALE GELDİ’

Bugün Seyitömer Termik Santrali’nde sendikalı 801 çalışan mavi yakalı, 100 civarında beyaz yakalı çalışan olduğunu belirten Erden “100 civarında da sahtekârca çalışan var. Aslında termik santralde üretim yapıyor ama inşaat sektöründe işe alıyorlar. ‘Sendikaya üye olmasın, biz burada bunları daha az ücretle çalıştıralım’ diye devam ediyorlar. Dolayısıyla bu görüşmeler tıkandı. İşverenle dün 6 saatlik müzakere yaptık. Kendilerine defalarca söyledik. Burada çalışan arkadaşlar Türkiye şartlarında geçinemez hale geldi” diye konuştu.

‘BİZ ÜRETTİK, KARŞILIĞINI ALMADIK’

Kütahya şartlarında en düşük kira 1+1 dairenin 10 bin lira, 3+1 dairelerin 15-20 bin lira ciavarında olduğunu hatırlatan Erden “Bu arkadaşların geçimi için sizlerin kazanmış olduğu paydan, size kazandıranlara vermeniz lazım. Ama anlatamamışız. Bugün sabah itibariye biz TES-İŞ sendikası olarak, sabah 7’de buradaydık. Saat 07.00’de vardiyaya girecek olan 100 kişi girmedi. Burada içimizdeler. Saat 08.30’da 500 arkadaşımız da işe girmedi. İçeride kim kaldı? Gece 23.00’de işbaşı yapan sabah 07.00’de işten çıkması gereken arkadaşlar var. Karşıtları gelmediği için onlar da çıkamadı. Şu anda üretim durdu. Biz ürettik karşılığını almadık. Biz üretmiyoruz. O düşünsün diyoruz” şeklinde konuştu.

Termik santral işçilerinin bu toprakların çocukları olduğuna vurgu yapan Erden “Biz eşimizi, çocuğumuzu, anamızı, babamızı buradan kazandığımızla geçindirmek istiyoruz. Bayram parası istedik. Bayramın geldiğini anlamadık. Çünkü biz aldığımız maaşı eve götüremiyoruz. Öyle bir maaşımız yok. Çalışan arkadaşlarımızın tamamı bize baskı yaptı. ‘Başkan ya gelir bizi eyleme çıkarırsın ya da biz kendi kendimize çıkarız’ dediler. Biz, bizim üyemiz olan Çeliklerin çalışanı olan ve bu santralde emek harcayan kimseyi öksüz bırakmayacağız” ifadelerini kullandı.

‘BIÇAK KEMİĞE DEĞİL

BOĞAZA DAYANDI’

Vatandaşın ‘yanlış’ diye yorumlayacağını, Kütahyalı bürokratların ‘böyle şey olamaz, enerjiyi nasıl durdurursunuz?’ diyeceklerini ifade eden Erden “Bizim enerjiyi durdurmak gibi bir derdimiz yok. Biz 10 yıldan beri maksimum enerji üretiyoruz. 40 yıldır olmayan, üretilmeyeni bu santralde Çelikler’e ürettik.  Bir tırnak ucu kadar artı vermediler. Acı ama gerçek. Ben söylemekten utanıyorum. 72 bin kişinin teşkilat başkanıyım. Bir bardak suyu alamıyoruz buradan. Yemek veriyorum parasını vermem diyor. Arkadaşlarım hayvanın önüne konmaz bu yemek diyor. Ama hepsi ‘olsun ekmek yiyoruz biz buradan’ diyor. Bugün bıçak kemiğe değil boğaza dayandı.  Üretim durmuştur” ifadelerine yer verdi.  

‘ARTIK DUYARLI HALE GELMEMİZ LAZIM’

Türkiye’nin enerjisinin yüzde 5’inini Seyitömer Termik Santralinin ürettiğini kaydeden Erden “Allah vere bu büyümesin. Büyürse bu ekranlardan bakanlar bakamaz olacak. Çünkü elektriği olamayacak. Gündüz suyu olmayacak. Su da elektrikle geliyor. Artık duyarlı hale gelmemiz lazım. Devlet gelsin el koysun buraya. Biz bu eylemi bu işveren bize hakkımızı verene kadar sürdüreceğiz. Burada üretim olmayacak” dedi.

‘1 GÜN BİZE VER

29 SENİN OLSUN’

Santralde 1 saatte 600 kW elektrik üretildiğini dile getiren Erden sözlerine şöyle son verdi; “Biz burada 1 ay tam kapasite çalıştığımız zaman işveren 43 milyon TL para kazanıyor. Masraf içinde bu rakamın. Bizim istediğimiz bir günlük kazanç. 30 gün çalışalım. 1 gün bize ver. 29 senin olsun. Şu an 365 gün çalışıyor. 13 günlüğünü geri alabiliyoruz. Bizim istediğimiz 15 gün. Bu istediğimiz olmadı. Bugünden sonra teklifler bitti. Hakkımızı daha çok istiyoruz.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *