KİRALARDA ARTIŞ ORANI NETLEŞTİ: TAVAN ZAM YÜZDE 65,07 ‘EMLAK SEKTÖRÜ HAKİKATE DÖNDÜ’

750

Konut kiralarında yüzde 25 zam oranının kaldırılması ve haziran ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte konut ve işyerlerine yapılacak kira artış oranı 65,07 olarak belirlendi. Zam oranının değişmesiyle birlikte ev sahibi ve kiracı arasında yaşanan anlaşmazlıkların azalacağına dikkat çeken Gayrimenkul danışmanı Hasan Cura “Emlak sektörü birazcık daha hakikate döndü” dedi.

Haziran ayı enflasyon verileri üzerinden yapılan hesaplamaya göre Haziran ayında konutlarda ve işyerleri kiralarında uygulanabilecek tavan zam oranı yüzde 65,07 olarak gerçekleşti. Gayrimenkul Danışmanı Hasan Cura zam oranının yüzde 65 olarak belirlenmesinin Kütahya emlak sektörünü ne yönde etkileyeceğini GAZETE KIRKÜÇ’e değerlendirdi.

‘YÜZDE 25’İN ÜZERİNDE ARTIŞLAR YAPILDI’

Pandemi döneminden 1 Temmuz 2024 yılına kadar devam eden kiraz zam oranlarına yüzde 25 oranda bir kısıtlama getirmenin ev sahibi ve kiracı arasında büyük oranda uygulanmadığını belirten cura “Kiralarda bazı istisnalar hariç yüzde 25 oranında bir artış olmadı. Bunun çok üzerinde artışlar oldu. Kiracı ve ev sahibi kendi arasında anlaşarak ilerlediler” ifadelerini kullandı.  Bundan sonraki dönemde Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) verilerine göre belirlenen yüzde 65 zam oranının Kütahya’da çok fazla uygulanmayacağını düşündüğünü dile getiren Cura, ev sahibi ve kiracının birlikte ortak kararla zam oranını belirlemeye devam edeceklerini öngördüğünü ifade etti.   

‘EV SAHİBİ VE KİRACI ORTA YOL BULUR’

Evde, 7 bin liraya oturan bir kiracıya yüzde 65 oranında zam yapıldığında fiyatın 10 bin 550 liraya çıktığını belirten Cura “Zaten yüzde 25 oranında zam geçmişte uygulanmadığı için kiralar yüksek olduğundan dolayı 4 bin lira birden zam gelmez. Ev sahibi ve kirazı anlaşarak 2 bin lira civarında zam yapılır” şeklinde konuştu.  Kira zam oranı belirlemede yaşanan anlaşmazlıklarda arabuluculuk yoluna gidilmesinin bir seçenek olduğunu kaydeden Cura, yüzde 25 zam oranın kaldırılmasıyla arabuluculuk dosyalarında artış yaşanmayacağını vurguladı. Daha önce anlaşmazlıkların yaşanmasının sebebini, kiracının yüzde 25 oranında zam yapma talebiyle, ev sahibinin daha yüksek zam yapma isteği ile yaşandığına vurgu yapan Cura “Bu noktada anlaşmazlıklar oluyordu. Bu yüzden hukuki yollara başvuruluyordu. Sektör birazcık daha hakikate döndü” diye konuştu.

‘FİYATLAR DÜŞMEZ’

Kütahya’da ev satış ve kira fiyatlarının düşmesinin çok zor olduğunu dile getiren Cura inşaat maliyetlerini de hatırlatarak şu ifadeleri kullandı; “Kütahya’da covid-19 döneminden bu yana yaklaşık 4 senedir doğru düzgün inşaat yapılmıyor. Üretim yok. Bir zamanlar 200 tane müteahhit varsa şu an 20 tane müteahhit var. Talep çok ama arz yok.”

‘BUNDAN SONRA ANLAŞMAZLIKLARIN ÇIKMASI DAHA ZOR’

Ev sahibi ve kiracının anlaşamadığı noktalarız yüzde 25 oranında zam yapma kısıtlamasıyla kaynaklandığına vurgu yapan Gayrimenkul danışmanı Hasan Cura, bu anlaşmazlıkların ilk olarak arabulucu ile ardından da davalarla sonuçlandığını belirtti. Son 2 senedir devam eden yüzde 25 zam kısıtlamasına rağmen kira zamlarının genelde bu orandan yüksek yapıldığını dile getiren Cura “Boş kiralık evler eski kiracının çıktığı fiyattan daha yüksek fiyatlarla ilana sunuldu. Bu artış yüzde 25 oranında yapılmıyordu. Bundan sonra anlaşmazlıkların çıkması daha zor. Çünkü herkes zaten rakamları yükseltti. Düşük kiralar da yükseldi. Ev sahipleri de şu anda memnun. Kiracılarda anlaşarak sonucu kabul ettiği için memnun” ifadelerini kullandı.

‘UYGULAMA YATIRIMCIYI KISITLIYORDU’

Yüzde 25 oranında zam oranının gayrimenkul yatırımcısını sınırlayan bir uygulamaydı olduğunu kaydeden Cura “Doğru bir uygulama mıydı? Tartışılır. Örneğin yatımcı 2 milyona bir daire alıyor. Buradan bir gelir bekleyerek daireyi yatırım aracı olarak seçiyor. Ama devlet şöyle diyordu; ‘Yüzde 25 zamdan fazlasını alamazsın.’ Bu ev sahipleri için sıkıntılı bir süreçti. Tabii kiracılar için iyi bir süreçti ama çok da uygulanmadı. Bu yüzden süreç iki tarafı da aslında zorladı” diye konuştu.

‘KOMŞU İLLERE GÖRE

DAHA UYGUN BİR İLİZ’

Kütahya’da öğrenciler için boş olan eşyasız 1+1 dairenin 5-6 bin lira civarında, eşyalı 7 bin 500- 8 bin lira aralığında olduğunu belirten Cura, bu fiyatların çok merkezi yerlerde geçerli olduğunu belirtti. 12-13 bin lira kiralara çıkan 1+1 dairelerinde olduğunu dile getirdi. Aileler için 3+1 dairelerin, merkezde evler eski olduğu için 15 bin lira iken Sporkent Mahallesi civarında 20-25 bin liraya kiraya verildiğini kaydeden Cura bölgesel olarak ve binanın yaşına göre kira fiyatlarının değiştiğini belirtti. Cura Kütahya’nın çevre illerle göre yatırım maliyetleri açısından kıyaslandığında uygun evler olduğunu ama afaki fiyatlara ilanlar bulunduğunu da dile getirdi. İnşaat ve yatırım maliyetlerinin neredeyse tüm Türkiye’de aynı olduğunu vurgulayan Cura “Ev ve kira fiyatlarını getirisi açısından çok fiyat isteyen de var. Normal isteyen de var. Zaten fiyatlar ve maliyetler açısından artık küçük şehri büyük şehri diye bir şey yok. Biz yine de komşu şehirlerimize göre daha uygun bir iliz. Ama tabi çok daha uygun olması kiracıların lehine olan bir davranış olur” şeklinde konuştu.

ÜRETİM YOK

TALEP ÇOK

Kütahya’da yeni konut yapımında sıkıntı yaşandığının altını çizen Cura sözlerine şöyle son verdi;  “Talep çok, arz az olursa fiyatlar yükselir. Şu an da Kütahya’da üretim yok, talep çok. Gelen de çok. Öğrenci çok, tahinini Kütahya’ya isteyen çok. Bu yüzden Kütahya’da rakamlar yükseliyor. Müteahhitlerin inşaat yapması lazım. Kütahya’da TOKİ’ler yapılıp bitince rahatlama olabilir. Ama 1+1 daire konusunda öğrenciler için daha fazla daire yapılması lazım. Bu şekilde sektör rahatlayabilir.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *