‘CEBİMİZ CANIMIZDAN DAHA DEĞERLİ’ PERİYODİK BAKIM CANINIZI KURTARIR

160

Yaz aylarında artan araç yangınlarının önlenebileceğini vurgulayan Oto Mekanik Ustası Necmettin Aslan, araçların periyodik bakımlarının zamanında ve düzenli olarak yaptırılmasının önemine dikkat çekti. Ertelenen her periyodik bakımın kötü sonuçlar doğurabileceğini belirten Aslan “Cebimiz canımızdan daha önemli olabiliyor ama periyodik bakım canınızı kurtarır” dedi.

Kütahya’da hava sıcaklarının artmasıyla birlikte artan araç yangınlarını nedenlerini ve nasıl önüne geçilebileceğini sektörün önde gelen isimlerinden Oto Mekanik Ustası Necmettin Aslan GAZETE KIRKÜÇ’E anlattı. Aslan araç sahiplerinin periyodik bakıma önem vermesi gerektiğini vurgulayarak hem araç yangınlarının hem de kazaların büyük oranda azaltılabileceğine vurgu yaptı.

Araç yangınlarında ve yaşanan trafik kazalarında araç sahiplerinin de hatalarının olduğunu belirten Aslan Otomotiv İşletme Sahibi Necmettin Aslan düzenli ve zamanında yapılan periyodik bakımların çok önemli olduğunun altını çizdi.

BİZDE ‘O ŞİMDİ KALSIN’ KÜLTÜRÜ VAR

Trafikte ya da park haline bir aracın alev alma olaylarının önlenebileceğini vurgulayan Aslan, aracın periyodik bakımların düzgün ve zamanında yapılmasının çok önemli olduğunu belirtti. Usta seçiminin de bu konuda çok büyük bir payı olduğunu kaydeden Aslan “Periyodik bakımlarda çıkan meblağlardan kaçmamak lazım. ‘O şimdi kalsın’ kültürü var bizim insanımızda. Vatandaş arabayı bakıma getiriyor. Biz diyoruz ki şu da değişecek. Müşteri de ‘o şimdi dursun bir daha ki sefere değiştirelim’ diyor. Ama aracı da kullanmaya devam ediyor. Bu yüzden araç yangınlarında sorumlu genelde araç sahibi oluyor” ifadelerini kullandı.

‘YÜZDE 20 KOMİK BİR RAKAM’

Araçlardaki su hortumunun ömrünün 3 sene olduğunu söyleyen Aslan “Ülkemizde kim 3 yılda bir su hortumunu değiştiriyor? 5 yılda bir triger setinin değiştirilmesi lazım. Kim yapıyor bunu?” dedi. 33 yıldır oto sanayi sektöründe olduğunu kaydeden Aslan, Kütahya’da periyodik bakımların düzenli yapılmadığını, hep göz ardı edildiğini vurguladı. Düzenli olarak periyodik bakım yaptıranların oranının en fazla yüzde 20 olduğunu ifade eden Aslan “Bu komik bir rakam. Bu rakamın yüzde 85 civarında olması lazım ki kazaları, araç yangınlarını yok denecek kadar azaltalım. Periyodik bakım kültürü oluşturmak çok önemli” şeklinde konuştu.

‘ALIŞKANLIK HALİNE GELMESİ LAZIM’

Günümüzde arabaların son teknoloji olduğunu dile getiren Aslan bu araçların güvenlik sistemli, yüksek teknolojiye sahip araçlar olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı; “Mühendisler insana uyarak bu araçları yapıyor ama biz o standartlara uyamıyoruz. Mühendis önce bizi, canımızı, bizim sağlığımızı düşünüyor ama biz aldığımız aracın aynı şekilde kalması için çabalamıyoruz. Çünkü bizim cebimiz canımızdan daha değerli olduğu için sürekli erteliyoruz. Periyodik bakım canınızı kurtarır. Alışkanlık haline gelmesi lazım.”

‘SORUMLUSU ARAÇ SAHİBİ’

Araçların alev almasının genellikle elektrik tesisatlarından kaynaklanan bir arıza olduğuna vurgu yapan Aslan “Elektrikli araçlarda bataryaların aşırı ısınmasından veya elektrik tesisatlarındaki herhangi bir parçanın kısa devre yapmasından kaynaklı olarak alev alır. Motorlu araçlardaki yanmalar da ise benzinliyse yüzde 80 LPG kaynaklı olur. Bujilerden ateşlenir veya kısa devrede elektrik tesisatından kaynaklanır” ifadelerini kullandı. Araçlardaki alev alma olaylarının büyük bir kısmının sorumlusunun araç sahibi olduğunun altını çizen Aslan “Genelde eski arabalarda sorun hortum kaynaklı olabiliyor. Malzemenin de bir ömrü var. Deforme oluyor, ömrü bitiyor. Araç sahibi bunları çok maliyetli bulduğu için değiştirmekten vazgeçiyor. Ya da maliyet çıkacak korkusuyla kontrol ettirmiyor. 3 gün sonra arızalarla patlama olaylarıyla karşılaşıyor. Motorda yüksek hararetten yanma yaşanıyor. Kısa devreden, LPG de kaçaklarda yanma olayları yaşanıyor. Normal bir zamanda bir araç yanıyorsa sebepleri bunlar. Yani insanımız 2-3 bin lira farktan kaçıp kendi hayatını da ailesinin hayatını da riske atıyor” diye konuştu.

ARAÇ YANIYOR AMA YANGIN TÜPÜ DOLU MU?

Periyodik kontroller, bakımlar yapılması bunlardan kaynaklı araç yangını başladığı durumda itfaiye, polis gelene kadar vatandaşın araçlardaki yangın tüpüyle yanan bölgeye müdahale etmeleri gerektiğine vurgu yapan Aslan “Şimdi de şöyle bir konu gündeme geliyor; Tüp konusu da vatandaşımızın dikkat ettiği bir şey değil. Arabada yangın tüpü var mı? Zamanı geçmiş mi? İçerisinde gaz var mı? Bunlara bakıyor muyuz acaba?” dedi. Karbondioksit, elektrik kaynaklı ve yakıt kaynaklı tüplerin araçlar için tasarlanmış tüpler de olduğunu belirten Aslan “Şu an araçların içerisinde bulunan tüplerin 3’te 2’sinden fazlasının ya vakti geçmiştir ya da içerisinde gaz yoktur. Yangın söndürme tüpü çok önemi. Mutlaka ve mutlaka arabada olması gerekir. Bir alev alma olayıyla karşılaştığında araç sahibinin kendisinin müdahale edebilmesi lazım. Eğer yapabileceği boyuttaysa. Yoksa itfaiyeye çağırması gerekiyor” şeklinde konuştu.

KAZALARIN YÜZDE 35’İ

LASTİK PATLAMASINDAN KAYNAKLI

Tatil sezonunda bulunduğumuza da dikkat çeken Aslan Kütahya’dan bir sürü vatandaşın uzun yola çıktığını belirterek uyarılarda bulundu. Araçların ön takım bakımlarının yapılması, kontrollerinin sağlanması gerektiğinin altını çizen Aslan “Araç sahiplerinin yağ, su, fren ve lastik bakımlarını mutlaka yaptırmaları gerekiyor. Çünkü kazaların yüzde 35’lik bir oranı lastik patlamasından kaynaklı yaşanıyor. Eski lastiklerin kullanımı da bu durumu çok etkiliyor. Fren, balatalar kötü durumdaysa direkt boşa çıkıyor. Yine her şey dönüp dolaşıp periyodik bakım kültüne geliyor” ifadelerini kullandı.

‘CANINIZ HER ŞEYDEN ÖNEMLİ’

Hiçbir oto tamir ustasının gerek görmeden ‘lastik değişim zamanı, su değişim zamanı geldi’ demeyeceğine vurgu yapan Aslan “Bu söyleniyorsa gerçekten değişmesi gerekiyordur. Periyodik bakım olayını gelişmemiz lazım. Tatil bitti memlekete döndük, tekrar aracınızı ustanıza götürmelisiniz. Tatil dediğimiz şu an bin km yol demek” dedi. Trenlerin 5 seferden sonra lokomotiflerin kontörle alındığını dile getiren Aslan sözlerine şöyle son verdi; “Çünkü 5 seferden sonra bu lokomotifte bir arıza ihtimali yüksektir diyor mühendisler. Ama bizim insanlarımızın kendi kanunlarında böyle bir şey yok. Yazlık, kışlık, yol öncesi, yol sonrası kontrollerin yapılması zorunludur. Canınız her şeyden önce gelmeli.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *