KSBÜ’DEN ÇIĞIR AÇAN ÇALIŞMA: KEMİK YAŞINI YAPAY ZEKA BELİRLEYECEK

186

KSBÜ’lü akademisyenler tarafından geliştirilen kendi algoritmaları ile kemik yaşını otomatik olarak belirleyecek, yapay zekâ karar destek sistemi Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi hekimleri tarafından kullanılacak.

Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi (KSBÜ) Tıp Fakültesi, Radyoloji Anabilim Dalından (AD) Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Ali Gedik ve ekibi, sol el röntgenlerinden kişinin kemik yaşını belirleyebilen bir yapay zekâ karar destek sistemi geliştirdi.

HASTANE HEKİMLERİ ÜCRETSİZ KULLANACAK

Geleneksel yöntemlerle kemik yaşı, kişilerin sol el röntgenleri çekilerek kemik yaşı atlasındaki standart görüntüler ile karşılaştırılması suretiyle radyolog hekimler tarafından tespit ediliyor. Ancak geliştirilen yapay zeka karar destek sistemi, kemik yaşı atlasına ihtiyaç duymadan, kendi algoritmaları ile kemik yaşını otomatik olarak belirleyebilecek. Çocuklarda üç buçuk ay, yetişkinlerde ise iki yıl hata payı ile yaklaşık yüzde 96 doğruluk oranında kemik yaşı tespiti yapabilen bu sistem, Kütahya Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin hastane bilgi yönetim sistemine entegre edildi. Bir yıl süreyle hastane hekimleri tarafından kullanılabilecek sistemden hekimler, “www.kemikyasi.com” web sitesinden ücretsiz olarak yararlanabilecekler.

Geliştirilen bu sistem, Dr. Mehmet Ali Gedik ve Şahin Şahinde Atlanoğlu (Radyoloji AD), Prof. Dr. Hüdaverdi Küçüker (Adli Tıp AD), Dr. Öğr. Üyesi Damla Geçkalan (Pediatri AD), Dr. Cüneyt Özdemir (Siirt Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği) ve Doç. Dr. Yılmaz Kaya (Batman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği) gibi çeşitli disiplinlerden uzmanların yer aldığı bir ekip tarafından yaklaşık bir buçuk yıllık bir çalışma sonucu TÜBİTAK projesi olarak geliştirildi.

ADLİ TIPTA YAYGIN KULLANILACAK

Karar destek sisteminin geliştirilmesi için oluşturulan veri seti, Türkiye’nin tüm coğrafi bölgelerinden yaklaşık 40 bin sol el bilek röntgen görüntüsü içeriyor. Sistem, özellikle çocuklarda büyüme ve gelişme takibinde, adli tıpta mağdur ve suçluların yaş tespitinde, mültecilerin yaş tespitinde yaygın olarak kullanılması bekleniyor.

Bu karar destek sisteminin geliştirilmesinde multidisipliner bir ekiple çalışmanın önemini vurgulayan  Proje Yürütücüsü Dr. Öğr. Üyesi Gedik,  tüm ekip arkadaşlarına teşekkür ederek önümüzdeki dönemde radyoloji ve sağlık alanında yeni yapay zeka projeleri ile çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *