YERLİ ARPA ÇEŞİDİ AYRANCI’NIN HASADI YAPILDI ‘TÜRKİYE KENDİ GIDASIYLA GEÇİNEBİLİR’

190

Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen Ayrancı arpa hasat töreninde konuşan Vali Musa Işın, Türkiye’nin kendi gıdasıyla kimseye muhtaç olmadan yaşayabilecek bir ülke olduğunu belirtti. Vali Işın, son 22 tarımda ciddi mesafeler kat edildiğini de vurguladı.

Altıntaş ilçesinde yerli arpa çeşitlerini çiftçilere tanıtmak ve yaygınlaştırmak amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından geliştirilen yerli “Ayrancı” arpa çeşidi hasat edildi.

Yerli arpa hasadı programında konuşan Vali Musa Işın sezonun hayırlı olmasını dileyerek tüm çiftçilere bereketli bir hasat dönemi temennisinde bulundu. Türkiye’nin tarım potansiyeline dikkat çeken Vali Işın, “Ülkemiz, bereketli topraklara sahip. Kendi gıdasıyla geçinebilecek, kimseye muhtaç olmadan yaşayabilecek bir memlekettir. Allah’a şükürler olsun” dedi.

‘KÜTAHYA’YA ÇOK CİDDİ DESTEK VE HİBELER VERİLDİ’

Pandemi döneminde gıdanın öneminin daha da belirgin hale geldiğini belirten Vali Işın, “Hiçbir memleket ve millet gıdadan vazgeçemez. Gıda ve sağlık, insanoğlunun olmazsa olmaz iki önemli hususudur. Türkiye, son 22 yılda Cumhurbaşkanımız riyasetinde her iki alanda da ciddi mesafeler kat etti. Bu yıl Kütahya’mızda da tarımda ciddi destekler, hibeler yapıldı, tohum destekleri sağlandı. Yeter ki insanlarımız gayret içerisinde olsunlar” diye konuştu.

‘EKONOMİDEKİ PAYIMIZI YÜZDE 20’LERE ÇIKARACAĞIZ’

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün çiftçilere verdiği eğitim ve desteklerin önemine de değinen Vali Işın, “Bu yıl tüm köylerimizde çiftçi eğitim toplantıları yapıldı. Hibe destekleri çiftçilerimize sunuldu. Aslanapa ilçemizde büyük bir Organize Hayvancılık Bölgesi kuruyoruz. Çalışmalar başladı ve bu proje ilimize büyük katkı sağlayacak” dedi. Kütahya’nın ekonomik potansiyelini artırmayı hedeflediklerini belirten Vali Işın, “İlimizin ekonomideki toplam payı yüzde 11 civarında. İnşallah bu rakamı yüzde 20’lere çıkaracağız. Bu yıl 5 sulama barajının ihalesi yapıldı. Barajlar tamamlandığında tarıma ciddi katkılar sağlayacak” ifadelerini kullandı.

‘SAHA MEMURLUĞU İSTİYORUZ’

Çiftçilerin her türlü gayretlerinin yanında olduklarına dikkat çeken Vali Işın, “İl tarım teşkilatı, ilçe tarım teşkilatları, çiftçilerimizin hizmetindedir. Bir ihtiyaçları olduğunu hissettiklerinde çekinmeden gelsinler. İlçe tarım müdürlükleri ve il tarım müdürlüklerinin görevi sadece aşı yapmak değildir. Bunu asla kabul etmiyoruz. Çiftçilerimizin her türlü derdiyle, problemiyle ilgilenen il tarım teşkilatı ve ilçe tarım teşkilatı istiyoruz. Arkadaşlarımız, ziraat mühendislerimiz, veterinerlerimiz vatandaşlarımızı, çiftçilerimizi dinlemek, onların problemlerini çözmekle görevli. Saha memurluğu istiyoruz. Biz inşallah bunu başaracağız” diye konuştu.

Hasat döneminin hayırlı olmasını dileyen Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı “Güçlü bir ülke olmanın yolu, kendi kendinize yetebilmenizle alakalıdır. Tarımda ciddi aşamalar kaydettik ve bugün burada ilk kez üretilen arpa çeşidinin hasadını yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

‘90 BİN TON ARPA, 250 BİN TON BUĞDAY ÜRETİMİ BEKLENİYOR’

Kütahya’daki tarım alanlarının genişliği, buğday ve arpa üretimine dair bilgiler veren İl Tarım ve Orman Müdürü Emre Yeniay konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “2024 üretim sezonunda yüzde 50 hibeli olarak “Buğday Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi”projesi kapsamında 10 milyon 160 bin TL bütçe ile 720 ton buğday tohumu 4 bin üreticimize dağıtıldı. 2024 hasat sezonunda ilimizde yaklaşık 90 bin ton arpa, 250 bin ton buğday üretimi bekleniyor” dedi. Tören, yerli arpa çeşidi Ayrancı’nın hasadı ile sona erdi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *