PAZARCILAR ENFLASYON ALTINDA EZİLMEMEK İÇİN MÜCADELE EDİYOR ‘BİZ MARKET DEĞİLİZ FIRSATÇILIK YAPMAYIZ’

590

Artan hayat pahalılığı ve enflasyon altında ezilen pazarcı esnafının mücadele ettiğini belirten Pazarcı Esnafı İbrahim Bal vatandaşın pazarcıya tepki gösterdiğini belirtti. Pazarcının da akşam eve patates soğan alıp gittiğini dile getiren Bal “2-3 lira karla esnaf işini döndürmeye çalışıyor. Biz market değiliz, fırsatçı değiliz” diye konuştu.

15 yıldır pazarcı esnafı olan İbrahim Bal mevcut ekonomik şartlarda vatandaşların kahvaltı sofralarına rahat rahat zeytin koyamadığını belirterek “Çünkü fiyatlar çok yüksek. 10 yıl öncesine göre yüzde 300’den fazla zam yaşanıyorsa zeytin nasıl sofralara rahatça konulsun?” dedi.

‘VATANDAŞIN PAZARCIYI

SUÇLAMASI DOĞRU DEĞİL’

Vatandaşın pazarcıya sitem edip tepki gösterdiğini dile getiren Bal “Vatandaş fiyat artışları bizim yüzümüzden oluyormuş gibi davranıyor. Biz pazarcıyız ama bir yandan da tüketiciyiz. Biz de sizdeniz. Biz de halkız. Bizde alıyoruz satıyoruz. Hizmet ediyoruz. Ben zeytin satıyorum ama eve giderken patates soğan da alıp gidiyorum. Bu yüzden vatandaşın pazarcı esnafını suçlaması doğru değil. Biz de bu zeytinin bir kısmını üretsek de bir kısmını alıp satıyoruz. Bu sene enflasyona yenik düşmeden işin işinden çıkmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullandı.

‘PAZARCI ESNAFI DA MÜCADELE EDİYOR’

Pazarcı esnafının şu an para kazanamadığını vurgulayan Bal “Kimse kazanmıyor. Pazarcı bir ürünü 50 kiraya alıyor, burada 60 liraya satmaya çalışıyor. Bunun kilometresi var. Şoförü nakliyesi var. Şu an kazanç yok. Şu an herkes bir borcun altında, borcunu ödeyebilmek için çaba gösteriyor. Yenilmemek için bu sürecin altında ezilememek için pazarcı esnafı da mücadele ediyor” diye konuştu.

“ZEYTİNLER YURTDIŞINA GİTTİ”

Zeytin üretimi bu sene zor şartlarda gerçekleştiğinin altını çizen Bal zeytin üretiminin yok denecek kadar az olduğunu ifade etti. Havalardan dolayı geçen sene zeytinlerin olmadığını kaydeden Bal “Ağaçlarda hastalık vardı. Bir de ihracatı kapatmadılar, açtılar. İhracatçılar zeytini zeytinyağını yurtdışına verdiler. Haliyle iç piyasada zeytin kalmayınca fiyatlar arttı. 50-60 lira olan zeytinyağının kilosu şu an 400 lirayı geçti. Bu da vatandaşımıza yansıdı” ifadelerine yer verdi.

‘BİZDE KESİNLİKLE FIRSATÇILIK YOKTUR’

Pazarcı esnafının da halkın içinden olduğuna dikkat çeken Bal “Üretiyoruz, çalışıyoruz. Enflasyonla mücadele ediyoruz. İşimizi yapmaya çalışıyoruz. Biz pazarcı esnafı olarak ürünlerimizi neredeyse aldığımı fiyata satıyoruz. Bizim de kar ettiğimiz yok” dedi. Hiçbir pazarcı esnafının 5 liraya aldığı ürünü 35 liraya satmadığını vurgulayan Bal şu ifadeleri kullandı;  “2-3 lira karla esnaf işini döndürmeye çalışıyor. Biz market değiliz, fırsatçı değiliz. Bütün pazarcı esnafı adına konuluyorum. Bizde kesinlikle fırsatçılık yoktur. Biz 5 liraya alıyorsak 6-7 liraya satıyoruz.”

FATM SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *