‘YAŞANAN ACI YALANIN KANITI’

180

Srebrenitsa Katliamının 29’uncu yılında soykırım kurbanlarının kimliklerinin hala tespit edilmeye çalışıldığını dile getiren Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Bilgen, Avrupa’nın yıllardır Dünya’ya verdiği demokrasi yalanının içinin ne kadar boş olduğunu Srebrenitsa’da yaşanan acıların kanıtladığını belirtti.

Bundan yalnızca 29 yıl önce, dünya kamuoyuna insan haklarının savunucusu olarak lanse edilen batı dünyasının gözü önünde bir katliam yaşandı. 11 Temmuz 1995’te Bosna Hersek’teki savaş sırasında Birleşmiş Milletler’in (BM) “güvenli bölge” ilan ettiği Srebrenitsa’da binlerce Boşnak vahşice katledildi.

Srebrenitsa’da yaşanan acıların hiç unutulmaması gerektiğini belirterek sözlerine başlayan Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Bilgen, bu gibi toplumsal travmaların nesilden nesle aktarıldığını belirtti.

14 SOYKIRIM KURBANININ KİMLİĞİ BELİRLENDİ

Srebrenitsa Katliamının 29’uncu yılında yaşanan acının hala çok taze olduğunu Rumeli Türkleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Ayhan Bilgen, yüreğinde merhamet olan her insan için bir travma olan katliamda, şehit olanların Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nun Mayıs ayında aldığı kararla her 11 Temmuz’da uluslararası bir anma günü ile yad edileceğini belirtti. Katliamın bu seneki yıldönümünde 14 soykırım kurbanının kimliğinin DNA sonuçları ile tespit edildiğini ve düzenlenen cenaze töreninin ardından toprağa verildiğini açıklayan Bilgen, yüzlerce cesede ise hala ulaşılamadığının büyük bir üzüntü yaşattığına değindi.

‘HOLLANDA ASKERİ SİVİLLERİ ÖLÜME TERK ETTİ’

Savaş sırasında en büyük acının BM güvenli bölgesinde yaşandığını hatırlatan Bilgen, “Savaş sırasında siviller, BM askerleri diye güvenerek; güvenliğini Hollandalı askerlerin sağladığı bir akü fabrikasına sığınıyor. Fabrikanın etrafı Sırp askerle çevrildiğinde Hollandalı askerler fabrikayı terk ediyor ve katliam başlıyor. Askerlerin o akü fabrikasından çekilip o kadar kişiyi Sırplara teslim etmesi benim hala sindiremediğim bir olay. Eğer onlar çekilmemiş olsaydı; çoğu yerde yine yaptılar ama orada savunmasız bekleyen çoluğu çocuğu Sırplar katledemeyeceklerdi. En büyük müsebbibi Hollandalı askerlerdir. Daha sonra Hollanda Kralı orada savaşa katılan askerlere madalya verdi. Benim içim bunu kaldıramıyor.” Şeklinde konuştu.

‘BOSNA’DA YAŞANAN

GAZZE’DE YAŞANIYOR’

Avrupa’nın yıllardır Dünya’ya verdiği demokrasi dersinin içinin ne kadar boş olduğunu Srebrenitsa’da yaşanan acıların kanıtladığını dile getiren Bilgen, şu ifadeleri kullandı: “Demokrasinin sözde beşiği gibi Avrupa, Bosna’da demokrasiye, insan haklarına ne kadar bağlı olduklarını göstermişti. Şu an ise Gazze’de gösteriyor.”

BM’DE İLK KEZ TÖREN YAPILACAK

BM’in Türkiye Cumhuriyeti ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katkılarıyla 40 ülkenin vermiş olduğu dilekçeye karşılık 11 Temmuz’u soykırım günü olarak ilan ettiğini ifade eden Bilgen, 11 Temmuz’da öldürülen masumlar her yıl anılacak. BM’de devlet nezdinde ilk defa tören yapılıyor bundan sonra da her yıl yapılacak.” Dedi. 

‘SAVAŞTA ASKERİN MUHATABI ASKER OLMALIDIR’

Tarihimizde soykırımın yeri olmadığını ifade eden Bilgen, “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde, Osmanlı Tarihinde, Selçuklu’da daha evvelinde hiçbir zaman bir soykırım olmamıştır. İmandan ve İslam’dan almış olduğumuz bilgilerle ve kalbimize yerleştirmiş olduğumuz duygularla biz bunu yapamayız. Bize terstir. Tarihimiz boyunca biz fethettiğimiz bölgelerde kadınlara çocuklara yaşlılara dokunmadık. Savaş anında askerinin muhatabı karşısındaki asker olmuştur. Öyle olmalıdır. Savaşta önce haber yollanır. Bir sürü savaş kuralı vardır ilk saldırıdan önce.” Şeklinde konuştu.

‘BOSNA HALKIYLA BERABERİZ’

Orada yaşanan acıları hiç unutmamak gerektiğinin altını çizen Bilgen, “Bundan sonra da kimsenin böyle bir zulme kalkışmaması için ses çıkarmak gerek. Bosna halkıyla beraberiz. Yalnızca milleti, tarih, din bağı diye de düşünmemek gerek. Çünkü her kime yapılırsa yapılsın bu bir insanlık suçu ve buna karşı olmak gerekiyor.” Şeklinde konuştu.

Demokrasi dersi veren batının şu an yine bir soykırıma sessiz kaldığını ifade eden Bilgen, “Gazze’de Bosna’daki gibi kadınlar, çocuklar ölüyor. Soykırıma uğramış bir milletin şu an Gazze’de soykırım yapmasını anlayamıyorum.”ifadelerini kullandı. 

‘AYNI HAKSIZLIĞI YAPACAKLARINI UNUTMAMAK GEREK’

Demokrasi diye karşımıza çıkanların yıllar geçse de aynı haksızlığı yapacağını unutmamak gerektiğini vurgulayan Bilgen şu ifadeleri kullandı: “İçerde birbirimizi çok sevmemiz gerekiyor. Bosna Soykırımı hiçbir zaman unutulmayacak ve unutturulmayacak.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *