‘TOPLUMSAL YAPIMIZIN GÜÇLÜ OLMASI GEREK’

216

Ülkemizin tarih boyunca darbeler nedeniyle ödediği bedellere dikkat çeken DPÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi DPÜ Doç. Dr. Erkan Çav, “Uzlaşmayı çatışmanın önüne koymalıyız. Küresel sitemdeki yerimizi doğru tanımlayabilmeliyiz. Küresel güçlerin tehditlerine karşı daha güçlü bir toplumsal yapımız olmalı.” Dedi.

Dumlupınar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi DPÜ Doç. Dr. Erkan Çav, 15 Temmuz hain darbe girişimine dair sosyolojik gözlemlerini aktardı.

‘İSTİKLAL SAVAŞI GAZİLERİ ORDUDAN ATILDI’

1876 yılında Abdülaziz’in tahtan indirilmesi ile başlayan 8 tane darbe yaşandığını hatırlatan Doç. Dr. Erkan Çav, “27 Mayıs 1960’da 235 general ordudan atılmıştır; tamamı Mustafa Kemal’in askeridir. “Mustafa Kemal’in askeriyim” diyen birisi 27 Mayıs’ı destekleyemez. Tamamı olmasa da büyük bir bölümü istiklal savaşı gazisidir, içlerinde çok değerli askerler vardır. 400 demokrat parti milletvekilinin 60’nın istiklal madalyası vardır. Bu isimler Yassıada’da işkence görmüştür.” İfadelerini kullandı. Çav, 28 Şubat’ta döneminde Fetullah Gülen yine örgütün lideri olduğuna dikkat çekti.

15 Temmuz gecesine dair ayrıntıları da paylaşan Çav, “Yenikapı mitingi bir araya gelişlerimiz açısından ülkemizin tarihinde kritiktir.” İfadelerini kullandı.  

‘15 TEMMUZ BİR SÜRECİN SONUCU’

15 Temmuz’un ardından bir akademisyen olarak “ne yapabilirim” düşüncesiyle 2017 yılı Aralık ayında bir kitap yayınladığını dile getiren Çav, ”18 sayfa içindekiler tuttu. Hakan Fidan’a operasyon, 12 Eylül, anayasa referandumunu kendi çıkarları için kullanmaları, kapatma davası, Necip Hablemitoğlu, Hrant Dink suikastı, Cumhuriyet Gazetesi saldırısı, Bülent Arınç’a suikast iddiası ile kozmik odaya girmeleri, Baykal’a kaset operasyonu, Uludere Tuzağı ve daha pek çok gelişmede FETÖ ya doğrudan ya da dolaylı olarak etkili. 15 Temmuz bir sürecin sonucu 70’lerde başlamış ancak daha öncesi de var.” şeklinde konuştu.

‘UZLAŞMAYI ÇATIŞMANIN ÖNÜNE KOYMALIYIZ’

1886 kurmay subayın 1524’ü yani yüzde 81’inin, 32 bin 189 subayın 10 bin 468’inin yani yüzde 33’ünün FETÖ sebebiyle atıldığını açıklayan Çav, kalkışmanın toplumsal boyutlarına değindi. Kalkışmanın insanların cemaatlere karşı tepki oluşturmasını sebep olduğunu dile getiren Çav, “Tiyatro kelimesi çok söyledi ama ben de o gece medyandaydım. Partiler üstü bir şeyden bahsediyoruz.” Dedi.  Toplumsal uzlaşı yapmayıp, siyaset ile bir arada olmazsak ülkenin problemlerinin ilerde büyüyeceğini dile getiren Çav, şu ifadeleri kullandı: “Uzlaşmayı çatışmanın önüne koymalıyız. Küresel sitemdeki yerimizi doğru tanımlayabilmeliyiz. Küresel güçlerin tehditlerine karşı daha güçlü bir toplumsal yapımız olmalı.”

M.RIDVAN CEBECİOĞLU




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *