NİDA OLÇAR, KÜTAHYA’NIN 2’İNCİ LAVANTA HASADINI GERÇEKLEŞTİRDİ: LAVANTALAR PARİS’TE PARFÜME DÖNÜŞECEK

172

Sıtkı Lavanta Vadisi’nde geçtiğimiz yıl Ağustos ayında Kütahya’nın ilk lavanta hasasını gerçekleştiren Sıtkı Lavanta Vadisi İşletmecisi İş İnsanı Nida Olçar bu yıl lavantaların ikinci hasadını yaptı. Geçen yıl Bulgaristan yolcusu olan lavantalar bu kez Paris’te parfüme dönüşecek.

Sıtkı Lavanta Projesi ile Kütahya’ya Türkiye’nin en kapsamlı lavanta köyünü kuran Kültür ve Turizm Bakanlığı Çini Sanatçısı ve Sıtkı Lavanta Vadisi İşletmecisi İş İnsanı Nida Olçar, Kütahya’nın çehresine büyük zenginlik katan tesis, ihracatını sürdürmeye devem ediyor. Geçen yıl hasadı bile yapılmadan Bulgaristan’a ihraç olan lavantalar bu yıl Paris’te bir parfüm şirketine ihraç edilecek.

Memleketi Kütahya’nın topraklarında bu kadar verimli lavanta ve lavanta yağı hasadı almanın kendisi için çok büyük onur ve gurur olduğunu dile getiren Nida Olçar, lavanta hasadına katılan tüm protokole teşekkürlerini sunarak Kütahya için hayırlı olmasını diledi. Lavanta hasadına Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, Kütahya İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Murat Kırbaç katıldı. Protokol de lavanta hasadı gerçekleştirdi.

HASAT PARİS YOLCUSU

Geçen yıla göre 1 buçuk ay önce lavanta haşatının başlamış olduğunu belirten Nida Olçar, “Rahmetli Sıtkı Usta’nın Porsuk Barajı Sofça Köyü kenarında ömrünü buna adadığı atölyesindeyiz. 2 yıl önce lavantalarımızı dikmiştik. Bugün hasat zamanı geçtiğimiz yıl aldığımız hasadımızı Bulgaristan’a ihraç etmiştik. Bu yıl ülkemizde ve dünyada oluşan hava şartları nedeniyle 1.5 ay erken hasat olarak alacağız. Bu yılki hasadımızı Paris’teki bir parfüm şirketine ihraç edeceğiz” ifadelerini kullandı. Lavantaların 5 bin dönüm tarla içerisinde yer aldığını kaydeden Nida Olçar, “Aynı zamanda büyük büyük dedemiz Hekim Sinan Şair Şeyhimizin ismini verdiğimiz Tıbbi Aromatik Bitkiler Merkezimiz bulunmakta. Burada da aronya arı çayı gibi tıbbi aromatik bitkiler yetiştirmekteyiz” dedi.

‘TOPRAK BİZE BİR SÜRPRİZ YAPTI’

Şu an 60 dönüm arazi içerisinde bir tesis oluşturduklarını ifade eden Olçar, bunun 17 dönümünün tarım için kullanıldığını dile getirdi. Önümüzdeki sene 10 dönüm daha büyütmeyi hedeflediğini vurgulayan Nida Olçar  “Biz geçen yıl 50 kilo hasat beklerken toprak bize bir sürpriz yaptı. 500 kiloluk bir hasat aldık. Bu yılki hasadı hep beraber göreceğiz inşallah. Lavanta bahçemiz büyüye büyüye lavantalar gidiyor. Önümüzdeki sene daha da artmış olacak” diye konuştu. Bu iklim değişikliği nedeniyle tüm Türkiye’de olduğu gibi Sıtkı Lavanta Vadisi’nde de 1.5 ay erken hasat yapmak zorunda kaldıklarını belirten Nida Olçar, lavanta hasatlarını alarak bir sıkım merkezine göndereceklerini daha sonra yağlarını direkt yurt dışına ihraç edeceklerini ifade etti.

‘MEMLEKETİMİN TOPRAKLARINI İŞLİYORUZ’

Daha bu işin başında olduklarının altını çizen Olçar sözlerine şöyle son verdi; “Bu işi öğreniyoruz. Tarım bizim sonradan başladığımız bir iş sektörü. Ama çok keyifli toprakla uğraşmak. Gerçi çinide bir nevi toprak. Burada yine Kütahya’mızın memleketimizin topraklarını işlemiş oluyoruz.” 

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *