‘GELECEK ADINA ENDİŞE DUYMAMIZ GEREKEN BİR DURUM’ KORUYUCU DÜZENLEMELER MESLEK KANUNUNA ALINSIN

163

Kütahya’da görev yapan bir eğitimcinin bıçaklanması üzerine açıklamalarda bulunan Eğitim-Bir-Sen Kütahya 1 Nolu Şube Başkanı Fatih Köse, eğitim camiasının üst üste yaşadığı şiddet olaylarını hatırlattı. Köse, şiddete karşı koruyucu düzenlemelerin Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda yer alması gerektiği çağrısını yineledi.

Kütahya’da bir ortaokulda görevli Müdür Yardımcısı Ali Ertaş, bir öğrencisinin yakını tarafından bıçaklandı. Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Kütahya 1 Nolu Şube Başkanı Fatih Köse, Ali Ertaş’a ve tüm eğitim camiasına geçmiş olsun dileklerini sunarak,  Kütahyalı vatandaşlardan çok sayıda destek mesajı aldığını, vatandaşların bu duruma sessiz kalmadığını belirterek teşekkürlerini sundu. Bazı olayların sonuçları itibariyle toplumda sadece bir kişiyi değil toplumun genelini ilgilendirdiğine vurgu yapan Köse “Bu yaşadığımız elim hadise de toplumumuzun tamamını bütün fertlerini bütün yöneten kesimden yönetilen kesime kadar herkesi ilgilendiriyor. Gelecek adına endişe duymamız gereken bir durum” dedi.

‘KALBE DE İSABET EDEBİLİRDİ’

Yıldırım Beyazıt Mahallesi’ndeki Linyit Ortaokulu’nda Liselere Geçiş Sistemi (LGS) tercih döneminde okul yöneticilerinin bütün okullarda olduğu gibi öğrencilere ve velilere rehberlik ettiklerini hatırlatan Köse, Okul Müdürü Ali Ertaş’ın da görev başında iken, bir öğrenci ile ağabeyinin okula geldiğini ifade etti.  Okul Müdür Yardımcısı Ali Ertaş’ın mevzuat gereği ağabeye prosedürleri hatırlatarak anne babasının mutlaka okula gelmesi gerektiğini ifade ettiği için başına neler geldiğine dikkat çeken Köse “Ağabey bunu kendisine yediremiyor. Ve maalesef hiç başvurmaması gereken bir yöntemle tepkisini göstererek Okul Müdür Yardımcımız Ali Beye önce sözlü, küfürlü arkasından da fiili saldırıda bulunuyor. Arabasında bulunan bir bıçakla sol kolundan iki yerden öğretmenimizi yaralıyor. Allah korumuş kalbe isabet edebilirdi. Daha ağır bir süreci birlikte yaşayabilirdik. Çünkü bunun örnekleriyle dolu geçmiş bir eğitim öğretim dönemini yaşadık” ifadelerini kullandı.

‘HEPİMİZİ DERİNDEN ÜZDÜ’

Mayıs ayında İstanbul Eyüpsultan’da öğrenci tarafından silahla vurularak hayatını kaybeden Okul Müdürü İbrahim Oktugan’ı hatırlatan Köse “Çok yakın bir zamanda bir Okul Müdürü arkadaşımız maalesef bir öğrenci tarafından şehit edildi. Okul müdürü arkadaşımız görevi başında katledildi. Bunun acısını, tedirginliğini eğitim camiası olarak atlatamamışken ilimizde de böyle bir olayın yaşanması hepimizi derinden üzdü” diye konuştu.

Köse, eğitim camiası olarak bu tür hadiselerden etkilendiklerini ancak bu hadiselerin bir daha yaşanmaması adına ellerinden gelen yetiştirdikleri geleceğe hazırladıkları gençlerin daha bilinçli olması adına da daha yoğun çalışma üretmenin gerekliliğine inandıklarını vurguladı. Çalışmalarına her daim bu inançla devam ettiklerine dikkat çeken Köse “Bu toplumun geleceği adına çalışan eğitim camiasının mesleklerini icra ettikleri esnada böyle basit meseleler yüzünden şiddete, hakarete maruz kalması, bıçaklanması, öldürülmesi, yapmış olduğumuz hizmetin ne kadar kıymetli olduğunu bir defa daha bize hatırlatıyor” diye konuştu.

Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun TBMM komisyonlarında olduğu bir dönemde yaşanan olayın vahametine değinen Köse, “Geçen sene özellikle çok sıklıkla vurguladık. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda mutlaka eğitim çalışanlarına mesleklerini icra ettikleri sırada karşılaştıkları şiddet eylemleriyle ilgili cezai yaptırımların ağırlaştırılmasına dair çağrılarımızın ne kadar anlamlı olduğunu bir defa daha görmek durumunda kaldığımız için üzgünüm. Fakat haklılığımızı ortaya koyması bakımından da bu hadise haklı olduğumu bir kez daha ortaya koymuştur.”dedi. Meclis sürecinde hangi partiden olursa olsun tüm milletvekilliklerinden ellerini vicdanlarına koyarak eğitimcileri bu tür hadiselerle bir daha karşı karşıya getirmeyecek yasal düzenlemeleri yapmaya çağıran Köse, koruyucu düzenlemelerin Öğretmenlik Meslek Kanunu’nda mutlaka yer alması gerektiğine dair çağrısını yineledi.

‘İNSANA DEĞER VERİLMEZSE

AYDINLIK GELECEKTEN SÖZ EDİLEMEZ’

Bu süreçte kamuoyundan, velilerden sosyal medya vasıtasıyla çok ciddi bir destek aldıklarına dikkat çeken Köse, “Destek veren toplum kesimleri için her birine ayrı ayrı yürekten teşekkür ediyorum. Biz eğitim öğretimin kalitesini niteliğini artırılması için çalışırken eğitim çalışanlarına verilecek toplumsak desteği bu işi yapan insanlar olarak biliyoruz. Eğitim çalışanlarına ilim insanlarına saygının muhabbetin olmadığı onlara değerin verilmediği hak ettiklerini emeklerinin karşılığının verilmediği bir toplumda aydınlık bir gelecekten söz edilemez. Bu bakımdan toplumun tüm kesimlerinden velilerimizden öğlencilerimizden eğitim çalışanlarımıza aslında insana daha fazla hak ettiği değeri vermeleri gerekiyor.” Dedi. Başta Ali Ertaş Öğretmen olmak üzere çalışma arkadaşlarına, bütün eğitim camiasına geçmiş olsun dileklerini sunan Köse, bu hadiselerin bir kez daha yaşanmaması, ülkemizi daha aydınlık daha güçlü yarınlara ulaştıracak daha farklı konularla ilgili bir gündem oluşmasını diledi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *