KÜTAHYA’DAKİ İLK OSB 50’İNCİ YAŞINI KUTLADI: YARIM ASIRLIK ÜRETİM ÇINARI

183

Kütahya Organize Sanayi Bölgesinin 50. Yıl davetinde konuşan Kütahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Eskioğlu, bir asırlık Cumhuriyetimizin, yarım asırlık bir endüstri merkezi olarak Kütahya’daki en önemli ekonomik unsurlardan biri olduklarını; bu yüzden gelir düzeyini yükseltmek için çaba gösterdiklerini belirtti.

Kütahya Organize Sanayi Bölgesi üretim hayatındaki 50’inci yılına ulaştı. “Yarım asırlık miras ve gelecek” mottosu ile düzenlenen 50. Yıl daveti görkemli anlara sahne oldu.

Kütahya Organize Sanayi Bölgesinin kuruluşunun 50’inci yıl dönümü muhteşem bir davetle gerçekleştirildi. Davete, Kütahya Valisi Musa Işın, Hava Er Eğt. Tugay ve Garnizon Komutanı Hv. Tuğg. Mustafa BAŞ, Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, NG Kurucu Başkanı Nafi Güral, Kütahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Eskioğlu, Kütahya İl Protokolünden çok sayıda isim katıldı.

Yorucu ve uzun bir maratonun önemli bir gününe ulaştıklarını ifade eden Kütahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Eskioğlu, “Bir asırlık Cumhuriyetimizin, yarım asırlık bir endüstri merkezi olabilmek inanın çok zor ve bir o kadar meşakkatli. Türkiye’de bu konusunda başarılı olmamış pek çok OSB var.” ifadelerini kullandı.

‘SEKTÖRÜN TÜRKİYE’DEKİ MERKEZİ KÜTAHYA OSB’

Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren konumu gereği kalkınma hedefini sanayi odaklı belirleyen Kütahya’da çok yönlü çalışmaları sonucunda il ekonomisinde sanayinin en önemli katkı payına  sahip olduğunu ifade eden Eskioğlu, bölgemizde yabancı ve yerli birçok yatırımcının şehre önemli katkılar yaptığını vurguladı. Eskioğlu, “Yerli ve yabacı pişmiş toprak sektörünün şu an dünyadaki merkezi Türkiye ise; Türkiye’de de merkezi Kütahya OSB’dir.”ifadelerini kullandı.

‘HER 4 ÇALIŞANDAN BİRİ

KÜTAHYA OSB’DE’

Kütahya OSB’nin 13 bin 500 istihdamı ile Kütahya’daki özel sektör istihdamının yüzde 23’ünü gerçekleştirdiğini vurgulayan Eskioğlu, “Şehrimizde özel sektörde çalışan yaklaşık 4 kişiden biri bölgemizde çalışmaktadır. İstihdam artışı son 4 yıldır artarak devam ediyor.”dedi. Şehrin en önemli ekonomik unsurlarından olmalarının sosyolojik görevlerini yerine getirmek için çabaladıklarına değinen Eskioğlu, şehir için en önemli hedeflerden biri olan gelir düzeyini yükseltmek için ayrıca çaba sarf ettiklerini belirtti. Protokol konuşmalarının ardından yarım asırlık üretim serüveninde bölgeye büyük katkı sağlayan her isim ayrı ayrı onurlandırıldı.

Türkiye’de şehirlerin yüzde 90’ının müreffeh seviyelere çıkabilmeleri için sanayinin en önemli faktör olduğunu vurgulayan Tolga Eskioğlu, emek yoğun bir üretim şekli olan seramik üretiminin çok uzun yıllardır Kütahya’da yapıldığını ve söz konusu usta ellerin genellikle kadınlar olduğunu vurguladı. Birçok ile göre kadının çalışma hayatına katılımının Kütahya OSB’de çok yüksek oranlı olduğunu açıklayan Eskioğlu, kadının çalışma hayatına katılmasının beraberinde farklı sektörlerin de Kütahya’yı tercih etmesine sebep olduğuna değindi. Eskioğlu, özellikle otomotiv sanayi ve tekstilde önemli üretim kapasitesine sahip yatırımcıları olduğunu vurguladı.

‘KÜTAHYA EKOLÜ DOĞACAK’

Nitelikli personel hedefiyle OSB Akademiyi oluşturduklarını, İşte OSB Platformunda iş arayanlar ile yatırımcının bir araya getirildiğini, İŞKUR protokolü ile istihdama katkı vermeye çalıştıklarını belirten Eskioğlu, “Bölgemizin en değerli arazilerinden birini tahsis ettiğimiz TOBB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ise yaptığımız en önemli iştir. Sanayi tesislerinde yerinde eğitim ile çok farklı bir jenerasyonu bölgemiz ve ülkemiz için yetiştiriyoruz. Hepimizin bu okuldan bir Kütahya ekolü doğduğunu göreceksiniz.” Şeklinde konuştu. Yüksek gelir düzeyine sahip olan orta, yüksek teknolojili sanayiyi bölgeye çekmek için genişleme alanında en az 300 dönümlük alanın, orta yüksek teknolojili üretim tesislerine ayrılması konusunda yönetim kurulunda prensip kararı aldıklarını açıklayan Eskioğlu, bunu gerçekleştirmek için bölgede otel, alışveriş merkezi, sosyal tesisler gibi önemli unsurları planladıklarını ve gerçekleştireceklerini belirtti.

‘TÜRKİYE SANAYİ İLE KALKINACAK’

Türkiye’nin sanayi ile kalkınacağını belirten Vali Musa Işın, Kütahya’da üretimin yüzde 41’inin sanayi sektöründen geldiğini belirterek 6 adet organize sanayi bölgesi bulunduğunu söyledi. Altıntaş Zafer Organize Sanayi Bölgesinin hızla ilerlediğini dile getiren Işın, bölgeye olan yoğun talep üzerine 6 bin dekarlık ek bir alanın daha tahsis edildiğini, 2025 yılında birinci etabının üretime geçmesinin planlandığını kaydetti.

Simav’da 1700 dekarlık karma organize sanayi bölgesi için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yer tesliminin yapıldığını duyuran Vali Işın, Simav Jeotermal Kaynaklı Sera Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde talepler doğrultusunda 500 dekar alanın daha Tarım ve Orman Bakanlığından kabul edildiğine vurgu yaptı. Birinci etabın ön satışlarını gerçekleştirdiklerini belirten Işın, altyapısını bitirip bölgeyi 2025 yılında faaliyete geçireceklerini vurguladı.

Kütahya OSB’nin kapasite artırımı sürecinde karşılaşılan bürokratik engellerin aşılması için gereken desteği vereceğini Vali Işın, “İlimizi hem sanayi, hem tarım; sene sonu bitecek Turizm Master Planını da devreye sokarak hem de turizm itibarıyla geliştirmek istiyoruz. Kütahya’nın geleceği açıktır, geleceği parlaktır ve marka illerden biri olmak için önünde hiçbir engel yoktur. Antalya İstanbul YHT Projesi ve otoban projesi ile birlikte Zafer OSB’nin de faaliyete geçmesiyle Zafer Havaalanı işlek bir hale gelecektir. Ve şehrimizin bizim hayal ettiğimiz şekilde tüm sektörlerde hızlı bir kalkınma gerçekleştirecektir.” İfadelerini kullandı.

‘AYIBIN BİR PARÇASI BENİM ÜZERİME’

Törenin ilerleyen bölümünde, Kütahya OSB Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmış isimlere plaket takdimi yapıldı. Kütahya OSB’nin kurulduğu günlere dair anekdotlar paylaşan NG Kurucu Başkanı Nafi Güral, “1963 yılında Kütahya OSB’nin kuruluş kanunu Eskişehir OSB ile birlikte yayınlandı. Sene 1974’de bir hukuki kimlik kazandı. 24 Ocak kararlarından sonra da şu anki yeri gündeme geldi. Arazinin yapılması en az 10 yıl sürdü. Bu defa yatırımcı aranmaya başlandı. Bir dostumuz bir arkadaşımız vardı rahmetle anıyorum İrfan Sopakoymaz onun sanayide yatırımı vardı ama oraya sığamıyordu kendisine bir yer bulmuştu Bölcek’e yakın bir kendisini ikna ettik ilk yatırımcımız o oldu. Parselasyon vardı ama yolu yoktu. Böyle sıkıntılı zamanlardan geçti ve bugünlere geldi. Bizimle beraber kurulan Eskişehir OSB gelişirken bizim gelişememiş olmamızın ayıbını, bir parçasını ben kendi üstüme alıyorum.” Dedi. Güral, Kütahya’da 4 sanayi bölgesinin tamamlanmasıyla hepsinin el ele 5’inicisi kurmak üzere çalışacağını belirtti.

‘GIPTA İLE BAKTIĞIMIZ HİZMETLERE KAVUŞTUK’

Geçmiş dönem Yönetim Kurulu Başkanlarından İsmet Özotraç, “Sayın Nafi Güral başkanlığımız önderliğinde Türkiye’nin pek çok şehrinde OSB’leri gezdik. Gördük ki bölgemizde pek çok farklı hizmet yapılmalı. Oralara hep gıpta ile baktık. Bu gıpta ile bakışımız Sayın Tolga Eskioğlu başkanlığında yönetiminin dirayeti ile bu mutlu günlere getirdik. Özlediğimiz o OSB’leri Kütahya’ya kazandırdığı için şükranlarımı sunuyorum.” Şeklinde konuştu.

1974 yılında temelleri atılan OSB’de doluluğun 30 yıl gibi uzun bir sürede yüzde 10 doluluk oranında kaldığını ifade eden Geçmiş dönem Yönetim Kurulu Başkanlarından Kamil Saraçoğlu, “2004 yılında Türkiye’ye çağ atlatan AK Parti hükümetlerinin başlattığı sanayileşme ile bugün istihdam 13 bin 500 kişiye çıktı.”dedi. 2014-2019 yılları arasındaki görevi boyunca önemli çalışmalar yaptıklarına değinen Saraçoğlu, yapısal değişikliklerle bölgenin kurumsal bir noktaya gelmesinde önemli katkıları olduğunu belirtti. Kütahya OSB’de faaliyete başlayan ilk on firmaya plaketleri, Yönetim Kurulu Başkanı Tolga Eskioğlu ve Başkan Vekili Emin Yüce tarafından takdim edildi.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *