YABANCILARA SÜRPRİZ TARİFE

214

Kütahya Belediye Meclisi, yabancı uyruklu vatandaşların evlendirme ücretlerini görüşerek karara bağladı. Bundan böyle Kütahya’da evlenmek isteyen yabancı uyruklular 25 bin TL ödeyecekler.  Türk vatandaşları ise bu hizmet için 705 TL ödüyor.

Belediye Meclis toplantısında Kütahya Belediyesi’nde evlenecek yabancı uyruklu vatandaşlardan alınacak nikâh ücretinin 15 bin Lira olarak uygulanması talebinin müzakeresi gündeme getirildi. 15 bin lirayı az bulan MHP meclis üyeleri 25 bin lira olmasını talep etti. Talep için AK Partili meclis üyeleri çekimser oy kullanırken, madde CHP ve MHP oylarıyla kabul edildi.

Kütahya Belediye Meclisi 1. Dönem 4. Olağan Toplantısı, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci başkanlığında yapıldı. Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıda 53 gündem maddesi görüşülerek karara bağlandı. Meclis toplantısında, 2024 yılı gelir tarifesinde evlendirme memurluğu ücretleri altında, Kütahya’da evlenecek yabancı uyruklu vatandaşlardan alınacak nikah işlem ücreti kodu ve nikah ücreti 25 bin Türk Lirası olarak belirlendi.

 ‘UCUZ ŞEHİRLERDE EVLENİYORLARDI’

Seçimlerin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) belediyelerinden arka arkaya gelen, yabancı uyruklu vatandaşların evlendirme ücretlerini artırma talebine Kütahya belediyesi de dâhil oldu. Yabancı uyruklu vatandaşların nikah işleme ücretlerinin artırma talebinin sebebini açıklayan Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci “15 bin liralık rakamı yabancı vatandaşlarımıza uygulamayı planladığımız rakam. Bunu uygulayan değişik belediyelerimizde farklı rakamlar var. Buradaki esas amaç; evlenmek isteyen yabancı uyruklu vatandaşların diğer ucuz illere gidip nikâh kıydırma operasyonuna başlamasıdır. Biz böyle bir duyum aldık. Bu duyumdan dolayı da tedbire başvurduk. Çünkü ben artık her şeyi gelir tarifesini bağlıyorum” ifadelerini kullandı.

MHP ÜYELERİ 15 BİN LİRAYI AZ BULDU

Kütahya Belediyesi Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Meclis grubu 15 bin liranın az olduğunu belirterek, en az 25 ile 30 bin Türk Lirası arasında bir fiyat belirleme teklifi sundular. Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) çekimser oy kullanarak bu maddenin ayrımcılık yarattığını ve bir fiyat belirlemeyeceklerini ifade ettiler.

‘BU MODAYA KÜTAHYA’DA UYSUN’

AK Parti grubu adına konuşan meclis üyesi Mahmut Öztaş, Türkiye’de CHP belediyeleri arasında yabancı uyruklu vatandaşların nikah ücretlerine afaki fiyat belirleme modası olduğunu dile getirdi. Kararı onaylamadıklarını ama saygı duyduklarını vurgulayan Öztaş “Bu modaya Kütahya’da uysun. Bu konuda biz rakam belirtmiyoruz. Çekimser olduğumuzu da belirtiyoruz. Ben bu maddeyi moda olarak nitelendiriyorum. Belediyemiz de bu modanın arkasında kalmasın. Bizim rakam üzerinde bir beyanatımız olmayacak. Bu bir ayrımcılıktır. Biz bu ayrımcılığa katılmıyoruz. Ama karara da saygı duyuyoruz” şeklinde konuştu.

CHP VE MHP OYLARIYLA KABUL EDİLDİ

Kütahya Belediyesi tarafından sunulan 15 bin liranın MHP meclis üyelerinin az bulmasının ardından Kütahya Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, yabancı uyruklu vatandaşlara alınacak nikah işlem ücretini 25 bin Türk Lirası olarak meclis onayına sundu. Madde, CHP ve MHP oylarıyla kabul edilerek, yabancı uyruklu vatandaşların Kütahya’da evlenebilme bedelleri 25 bin lira olarak kayıtlara geçti.

REKABETÇİ PROJELERDE ODAK KÜTAHYA OLACAK

Çanak Çömlek Ve Seramikleri ile ünlü olan Japonya’nın Japonya’nın Aichi prefektörlüğünde bulunan Seto şehri ile kardeş şehir olunması, karşılıklı işbirliklerinin gerçekleştirilmesi ve kardeş şehir Protokolü imzalanması amacıyla Belediye Başkanı Eyüp Kahveci’ye yetki verilmesi konusunun müzakeresi gündeme getirildi. Kütahya Belediyesine kardeş şehir kurulması ile ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan bir yazı geldiği belirtilerek özellikle Kütahya’nın UNESCO Şehir ağdaki rolü başta olmak üzere söz konusu şehirle ilgili ülkemizde yapılan eşleştirmede Kütahya’nın da seramik sektöründeki varlığı nedeniyle uygun görüldüğü belirtildi.   İkili işbirlikleri geliştirmek için Kütahya’nın da olabileceği değerlendirilerek, meclise bilgilendirme yapıldı. Prokolün imzalanması halinde her türlü ikili ilişkiyi ve işbirliğinin geliştirilebileceğine dikkat çekin Başkan Eyüp Kahveci “Japonya’da bu manada bize değer katacak bir şehir olarak düşünüyoruz. Değişik proje ortaklıkları yapılabilir. Şehrin tanıtımına turizmine de katkı yapar. Aynı zamanda rekabetçi sektörümüz olan Kütahya’mız içinde sofra, mutfak eşyası, süs eşyası konusu Kütahya’da ciddi bir yol almıştır. Bu bize çok ciddi rekabetçi bazı projelerde odağa girme noktasında katkı sunacak” ifadelerini kullandı.

FAYDA SAĞLAMAYACAK MALİYETLERE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

Kütahya Belediyesine katı sunacak her türlü işin yanında yer alacağını belirten Başkan Kahveci “Seto şehri ile kardeş şehir olmak da bize katkı sunacak ve biz de bunu değerlendireceğiz. Şu ana kadar bizim normalde Haziran ayında gitmemiz gereken yerler vardı, gitmedik. Eylül ayında gitmemiz gereken yer vardı, askıya aldım. Ekime kadar bir yere gitmiyoruz dedim. Çünkü bazı fayda-maliyet analizini yaptık. İki yere tane maliyet vermedik. Şu anda sadece bir Budapeşte’de bir etkinliğimiz olacak. Orayı da düşünüyoruz. Ticari ziyaretlere katma değer sağlayacakları yerlerde olacağız. Ama fayda sağlayamayacaklar da müsaade etmeyeceğiz” dedi. Sunulan gündem maddesi meclis üyeleri tarafından kabul edildi.

‘GAZİ EŞLERİ İÇİN MEZARLIK YERİ AYRILAMAYACAK’

Kütahya Muharip Gaziler Derneği yönetim kurulu olarak kendilerine tahsis edilen şehir mezarlığına talep olması halinde sunulan listede yer alan kişilerin ve eşlerinin yine istenmesi halinde hâlihazırda metfun bulunan Gazi eşlerinin defin edilmesi ve muharip gazi unvanını taşımayan 3713 sayılı terörle mücadele kanunu kapsamında bulunan malul gaziler ve kişilerin defin edilmemesi konusu meclis gündeminde yerini aldı.  Destek Hizmetleri Müdürü Dilek Çalış Muharip Gaziler Derneği Yönetim Kurulunun kendi yönetimlerinde aldığı kararı araştırma geliştirme ve tanıtım Komisyonu incelemiş olduklarını dile getirerek, kanunen gazilere yönelik mezar yeri tahsisi bulunmadığı ancak belediye meclisinin kararında yalnız gaziler için mezar yeri tahsisine karar verilmesi sebebini hatırlatarak “Anayasamızın eşitlik ilkesine aykırılık teşkil edeceğinden dolayı, gazi eşleri için harici bir mezarlık yeri ayrılamayacak. Yine Anayasamızın eşitlik ilkesi gereği 3713 sayılı terörle mücadele kanunu kapsamında bulunan malul Gaziler ile Muharip Gaziler arasında bir ayrım gözetilemeyeceği bu sebeple gazi ünvanı taşıyanların talepleri halinde TS edilen mezarlığa defin edilmesine talebi araştırma geliştirme ve tanıtım komisyonunca uygun görülmüş” ifadelerini kullandı. Meclise sunulan kararla gündem maddesinin komisyondan geldiği şekliyle oy çokluğuyla kabul edildi.

BELEDİYE TAŞINMALARI SULTANBAĞI İÇİN DEVREDİLECEK

Merkez Sultanbağı Mahallesi riskli alan 1 Etap uygulama bölgesindeki tapuda Sultanbağı ve börekçiler mahalleleri taşınmazların 5 bin 323 metrekarelik kentsel dönüşüm çalışmalarının devam edilebilmesi için çevre şehircilik ve iklim değişikliği Bakanlığı kentsel dönüşüm başkanlığına bedelsiz olarak devredilmesi müzakeresi meclis çoğunluğuyla kabul edildi.  Çevre Şehircilik Müdürü Bahadır Halil Bahşi, “Riskli alan ilan edilen Sultanbağı Mahallesi’nde 2023 yılında belediyemiz ve Çevre Şehircilik  Ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile belirlenen yaklaşık 5.38 hektarlık alanda yerine dönüşüm çalışmalarına başlanılmıştır. Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ ortak iştiraki olan GEDAŞ firması ile birlikte belediyemiz de vatandaş ile görüşmelere başlanmış ve üçte iki çoğunluk ile mutabakat sağlanmıştır. Yine aynı bölgede anlaşma sağlanamayan üçte bir oran için Çevre Şehircilik ve iklim değişikliği Bakanlığı’ndan yetki istenmiş olup bakanlık işlemleri kendileri tarafından devam ettireceğini dair belediyemize bildirmiştir. Sayın Belediye Başkanımız Eyüp Kahveci ile birlikte Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı Kentsel Dönüşüm Başkanı ile yapılan görüşmeler neticesinde Sultanbağı Mahallesi riskli alanı 1 Etap uygulama bölgesinde kentsel dönüşüm çalışmalarının tamamlanabilmesi için mülkiyeti belediyemize ait olan taşınmazların bedelsiz devri talep edilmiştir” şeklinde konuştu. Kentsel dönüşüm çalışmalarına devam edilebilmesi ve burada modern ve deprem yönetmenine uygun yeni yaşam alanlarının oluşturulabilmesi amacıyla belediye hisselerim bedelsiz devredilmesi için belediye başkanı ve belediye encümenine yetki verilmesi husu belediye meclisinde oy çokluğu ile kabul edildi. Bu konun çok önmeli olduğunu dile getiren Başkan Kahveci “O bölgede şu anda ne yapılacağını, nasıl bir program izleneceğini bilememek birlikte özellikle bir otopark sorunu, bir yeşil alan sorunu belli noktalarda ve merkezi alanda çok fazla var. Bunun bir ihtiyaç olduğu da dikkate alınarak yeniden bu konuda bir çalışma yapılması ilgili mercilere şahsım ve Cumhuriyet Halk Partisi tarafından iletildi. Bu konuda DSİ’nin, AK Parti’nin, MHP’nin ve CHP’nin de görüşü zaten net. El birliğiyle Kütahya’ya bir katma değer yapmamız gerekiyor” ifadelerine yer verdi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *