AK PARTİ KÜTAHYA’DA SİYASET SAHNESİNE NASIL ÇIKTI? ‘KURUCU RUHA DÖNMEK GEREK’

178

23 yıl önce bugün siyaset sahnesine çıkan AK Parti’nin kurulan ilk teşkilatlardan birisinin Kütahya olduğunu ifade eden dönemin İl Başkan Yardımcısı Bilal Cicavoğlu, 22 yıldır iktidardaki partinin başarısının sırrının kalbi duygularla siyaset yapmaktan geçtiğini anlattı. Cicavoğlu, tökezlenen her an kurucu ruhu hatırlamak gerektiğine dikkat çekti.  

14 Ağustos 2001 tarihinde kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Türk siyasi tarihinde en önemli dönüm noktalarından birini yaşattı. Partinin 23 yıl önce Kütahya’daki kuruluş aşamasında İl Başkan Yardımcısı olarak önemli bir rol oynayan Bilal Cicavoğlu, “büyük bir coşku ve heyecan ile çalıştık” dediği o günleri anlattı.

14 Ağustos 2001 yılında kurulan Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Türk siyasetine yeni bir soluk getirdi. Partinin Kütahya’daki teşkilatlanma sürecini anlatan Kurucu İl Başkan Yardımcısı Bilal Cicavoğlu, sözlerine AK Parti’nin 23. Yılının hayırlara vesile olması duası ile başladı. 23 sayısının önemine dikkat çeken Cicavoğlu, Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’in peygamberlik döneminin 23 yıl sürdüğüne, Cumhuriyetin 1923 yılında kurulduğuna dikkat çekti.

‘KÜTAHYA KURULAN İLK TEŞKİLATLARDAN’

AK Parti’nin ilk teşkilatlardan birisinin Kütahya’da kurulduğunu belirten Cicavoğlu, “Parti Genel Merkezi 14 Ağustos’ta, Kütahya teşkilatı Eylül ayında 24 kişilik il yönetimi ile kuruldu. Nurullah Kayalı il başkanı, ben de il başkan yardımcılığını üstlendim.” Dedi. Dönemin siyasi iklimine de dikkat çeken Cicavoğlu, “28 Şubat süreci devam ediyor, başörtülü kızlar okullara alınmıyordu. O noktada siyaseten destek verdik. Okullarda kız öğrencilere destek olduk. 28 Şubat süreci olduğu için insanlarda siyasete dair bir korku vardı. Ama gönüllülük esasıyla çalışmalarımızı yürüttük. O dönem Atatürk bulvarında  olan binamızda her hafta toplantılarımızı yaptık. Çok ciddi çalıştık. Gençlik kollarını, kadın kollarını kurduk. Yaklaşık 10 bin civarında üye yaptık.” İfadelerini kullandı.

‘SEÇİM ZAFERİ TEVECCÜHÜ ARTIRDI’

2002’deki seçim sürecine de değinen Cicavoğlu, “Milletvekili seçimlerinde 55 civarı aday adayı oluştu. Yıkılan belediye kültür sarayında adaylık süreçleri oldu, oylamalar yapıldı. Gönüllük esaslı çalışmaların ardından AK Parti, seçimde birçok parti içinden sıyrılarak bir zaferle ayrıldı. MHP ve Doğruyol’un barajı geçemediği seçimde Kütahya’da 6-0’lık bir zafer elde edildi. O yıllarda peş peşe seçimler yapıldı. AK Parti Kütahya’da 13 ilçe belediyesi aldı.” Dedi. Kütahya’nın verdiği oya karşılık büyük hizmetlere kavuştuğunu belirten Cicavoğlu, Kütahya’nın birçok yatırıma AK Parti ile kavuştuğunu seçim zaferinin vatandaşın teveccühünü de artırdığını vurguladı.

‘EN UFAK BİR BEKLENTİ OLMADAN HAREKET ETTİK’

O günlerin en önemli özelliğini en ufak bir beklenti olmadan gönüllülük esasıyla hareket etmek olduğunu açıklayan Cicavoğlu, insanların kalbi duygularla kucaklanarak bu başarının elde edildiğini belirtti.  Son 3-5 yılda yaşanan olumsuzlukların o günlerde olmadığına değinen Cicavoğlu, “Bugünlerde bir geçmiş muhasebesi yapmak, ayağınız tökezlediğinde dönüp “Biz ne yapıyorduk da bu başarı sağlanıyordu” diye geçmişe bakmak gerekiyor. Çünkü 20 yıllık iktidardan sonra yaşanan rehavet, bir takım maddi menfaatin ön plana çıkışının ardından; başarı ancak o kurucu ruh ile hareket etme bilincine yeniden ulaşarak elde edilecek.” Dedi.

‘24 KİŞİLİK KURUCU KADRO FEDAKÂRLIKLAR YAPTI’

AK Parti Kütahya İl Teşkilatının Eylül ayındaki kurulma sürecini anlatan Cicavoğlu, 28 Şubat dönemi sebebiyle insanların üye olmaktan çekindiğini “Biz yine sizinleyiz ama üye olmak istemem” diye karşılık verdiğini belirtti. Bir, bir buçuk yıllık sürede yaşanan sıkıntıları anlatan Cicavoğlu, “Dönemin İl Başkanı Nurullah Kayalı maddi manevi fedakarlıkla yaptı. 24 kişilik ilk kurucu yönetimin emeği büyüktür. Hepsini saygıyla, vefat edenleri rahmetle anıyorum.” İfadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanının ilk kez 2002’nin ocak veya şubat ayında parti binasının açılışına geldiğini ifade eden Cicavoğlu, “Gönüllülük esası ile çalıştığımız, coşkulu, heyecanlı bir dönemdi. Çok güzel günlerdi.” Dedi. İlin ardından ilçe yapılanmalarının da gerçekleştirildiğini ifade eden Cicavoğlu, “İlçe başkanlarımız ciddi gayret gösterdiler. Kuruluşumuz 3 ay sonra bülten çıkarmaya başladık. Her hafta, en fazla 15 günde bir program yaptık. Genel başkan yardımcıları, koordinatörler gelirdi. Her ay danışma meclisi toplantıları yapılırdı. Kadın kolları, gençlik kolları çok aktifti. Ev ziyaretleri yapıldı. Bu sayede başarı geldi. Bunların sonucunda vatandaşın teveccühü oluştu. Bunlar şu an biraz tavsadı. Hâlbuki parti faaliyetlerle kendisini gündemde tutmalıdır.” dedi. Partinin 7 gün 24 saat açık kaldığını ifade eden Cicavoğlu, Allah rızası için yapılan çalışmalara vatandaşın da destek vermesiyle başarının geldiğini vurguladı.

Siyaset akademisini hayata geçirdiklerinin altını çizen Cicavoğlu, bu sayede teşkilattaki herkesin ne için siyaset yaptığını bildiğini vurguladı. Kuruluştan itibaren kurumsal kimliğin AK Parti adına çok büyük önem taşıdığını dile getiren Cicavoğlu, hafta bir Ankara’ya eğitim çalışmalarına gittiklerini belirtti.

‘23 YIL GÖZ AÇIP KAPATINCAYA KADAR GEÇTİ’

Zamanın çok çabuk geçtiğini vurgulayan Cicavoğlu, “23 yıl göz açıp kapatıncaya kadar geçti. O günler hala gözümün önünde. O günler hep tatlı bir anı olarak kalıyor. AK Parti kendi içinde hep birlik oldu, bu hiç bozulmadı.” Dedi. Kütahya’nın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a duyduğu sevgiye dair konuşan Cicavoğlu,  2014, 2018, 2023 seçimlerindeki çok yüksek oranlarına dikkat çekti.  

Son seçimlerde yaşanan her şeyin sebeplerinin ortada olduğunu vurgulayan Cicavoğlu, “Hata yine bizdedir, teşkilattadır. Yoksa Cumhurbaşkanımız hala ilk günkü heyecan ve şevkle çalışmasına devam ediyor. 15 yaşında siyasete başlamış biri Cumhurbaşkanımız, hayatı siyasetle geçmiş onun liderliğinde yürümek çok önemli. Her seçimde en fazla il dolaşan lider olarak birinci sırada. Kütahya’ya hiç atlamadan her seçim geldi ve seçimsiz dönemlerde de geldi. Çünkü Kütahya’ya ayrı bir önem veriyor. Kütahya’yı seviyor. Kütahya’nın da ona sevgisi sürüyor.” Şeklinde konuştu.

Türkiye Cumhuriyet tarihinde CHP dışında ilk defa bir partinin bu kadar uzun süre iktidarda kaldığına dikkat çeken Cicavoğlu, 2001 yılında kurulmuş bir sene sonra iktidara gelmiş bir partinin kuruluşundaki ruhu kaybetmemesi gerektiğine dikkat çekti. O ruh oluşmadığı veya kaybolduğu zaman yerini kibrin aldığına değinen Cicavoğlu, rehavetin meydana geldiğini vurguladı.

‘SİYASETTE KİBRE ASLA YER OLMAMALI’

Son 3-5 yılda bunların biraz tavsadığını dile getiren Cicavoğlu, adaylıklardaki yanlış insan seçimlerine dikkat çekti. Siyasette kibre asla yer olmaması gerektiğine dikkat çeken Cicavoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Çünkü tüm makamlar allahın lütfudur. Bu nasip işidir. Allah dilerse oradasındır. Bu yüzden kişinin kibri silmesi gerekir. Sonuçta siyaset hizmet içindir. Sen bunu ne kadar iyi kullanırsan vatandaş sana o kadar teveccüh gösterir.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *