DUYARLI OLUP SEZONU HASARSIZ KAPATALIM ‘GİDEN ORMAN GERİ GELMİYOR’

454

İzmir’deki orman yangındaki büyük kayba dikkat çeken Gediz Nehri Havzası Fırdan Çevre Koruma Derneği Başkanı Halil Kurt, “Giden orman geri gelmiyor. Bu yüzden çok dikkatli olmalıyız.” Dedi. Yangınların çevre kirliliğinden kaynaklandığını belirten Kurt, insanoğlunun kendi menfaatini düşünmeden duyarlı davranması gerektiğine değindi.

Türkiye son yıllarda hep olduğu gibi bu yaz da orman yangınlarıyla mücadele ediyor. Her sene ülkemizin oksijen deposu ormanları kül olurken alınan her tedbir ve uzmanların uyarıları yetersiz kalıyor. Bu sene İzmir’de yaşanan günlerce söndürülemeyen büyük orman yangını tüm vatandaşların ciğerini yakarken; Türkiye’nin en yeşil beşinci şehri Kütahya yangın sezonu hasarsız atlatmak istiyor. Kütahya’da yaz boyunca ufak tefek yangınlar yaşansa da neyse ki kontrol altına alınması uzun süren bir yangın yaşanmadı.

İzmir’de yaşanan kaybın büyüklüğüne dikkat çeken Gediz Nehri Havzası Fırdan Çevre Koruma Derneği Başkanı Halil Kurt, “ Can kaybı yok diyorlar. Can kaybı yok diye bir şey yok. Orada yanan ormanlarımız bir can, yanan hayvanlarımız da bizim canımız. Hepimizin ciğerleri yanıyor. Çok ama çok dikkatli olmamız gerekiyor. Giden geri gelmiyor. Giden ormanı yerine geri getiremeyiz. Kolay yetişmiyor bu güzellikler. ”şeklinde konuştu.

‘SONUÇLARININ ALTINDAN KALKAMAYIZ’

Orman yangınların en büyük sebebinin çevre kirliği olduğuna değinen Kurt, ormanlara atılan cam ve ped şişelerin büyük bir tehlike oluşturduğunu dile getirdi. İnsanların önceliğinin kendi menfaati olmaması gerektiğinin altını çizen Kurt, “Sırf bir piknik yapayım eğleneyim diye. Ormanlarımızı tehlikeye atamayız. Sağa sola çöpler bırakılıyor, mangal yakılıyor. Ormanlarımızda bunun doğurabileceği sonuçların altından kalkamayız. Bilinçsiz ateş yakılmaması lazım.” Dedi. Bu konuda bilincin oluşturulabilmesinin çok önemli olduğuna değinen Kurt, yangınlarda en büyük sebebin insan faktörü olduğunu vurguladı.

Orman yangınları ile mücadelede kalıcı ve uzun ömürlü önlemler için en önemli unsurun eğitim olduğuna dikkat çeken Kurt, bu yüzden, eğitimlerin çocukluktan başlaması gerektiğine, çocuklara okullarda eğitim verilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

‘KÜTAHYA’DA OLSA AYNISI

BİZİM DE BAŞIMIZA GELECEK’

Ülkenin neresinden gelirse gelsin orman yangının haberlerinin Türk milletinin yüreğini yaktığını ifade eden Gediz Nehri Havzası Fırdan Çevre Koruma Derneği Başkanı Halil Kurt, “İzmir’de yaşanan olay hepimizi etkiledi. Hepimize bir kez daha ders olsun. İzmir’de orman ekosistemini, yaşamını sürdüren hayvanlarımızı, doğamızı kaybetmenin yanında birçok köylünün evi, hayvanları yandı. Bunlar köylünün emeği, geçim kaynağı, atadan kalan malı mülkü. Onların hepsi gitti. Şu an Kütahya’mızda böyle bir felaket yaşansa aynısı bizim de başımıza gelecek. İnşallah İzmir’de yaşanan felaket Kütahya’mızı da vurmaz. Ama unutmayalım ki İzmir’de bizim. Bizim de canımız yandı. Ciğerlerimiz söndü.” Şeklinde konuştu.

‘ORMAN YANGINLARININ SEBEBİ BİZİZ’

Doğadaki her şeyin insanlara bağlı olduğunu vurgulayan Kurt, “Orman yangınlarının sebepleri biziz. Bu yangınlar bilinçsizlikten kaynaklanıyor. Çevre kirliğini de en acil şekilde önlememiz lazım.”ifadelerini kullandı. Eğitim seferberliği başlatılması gerektiğinin altını çizen Kurt, “Çocuklarımızdan başlamalı ki bu iş nesiller boyunca ormanlarımızı koruyabilelim. İnşallah vatandaşımızın da bu konuda bilinçlenme seviyesini daha da artırabiliriz.” Dedi. Bu konuda bilincin oluşturulabilmesinin çok önemli olduğunu dile getiren Kurt, eğitimlerle bu sorunu halledebileceklerine inandığını, inanmak istediğini vurguladı.

‘HER AN HER ŞEY OLABİLİR

AKILLI DAVRANMALIYIZ’

Kendisinin en çok Murat Dağı’na zarar gelmesinden korktuğunu ifade eden Kurt, “Çünkü her an her şey olabilir. Burada halkımızın bilinçli olması uyanık olmasını istiyorum. Çok akıllı davranmamız lazım.” Şeklinde konuştu.

Murat Dağı’nın belli bölgelerinde orman giriş yasakları olduğunu sadece orman bölge müdürlüğünün belirlemiş olduğu yerlerde mesire alanlarında ve piknik alanlarında vatandaşın girişine izin bulunduğunu belirten Kurt, orman ekiplerinin çok iyi bir çalışma yürüttüğünü devamlı olarak saha gezisi gerçekleştirdiğini açıkladı. Orman bölge müdürlüğünden ekiplerin düzenli olarak kontrol amaçlı gezdiğini ifade eden Kurt, Kütahya’da halkın da bu konuda çok duyarlı olduğunu, ekiplerin de vatandaşın da ormanlarını koruduğunu dile getirdi.

‘ETKİLENECEK ÇOK KÖYÜMÜZ VAR’

Murat dağında dahi böyle bir felaket yaşanması halinde etkilenecek köyün çok fazla olduğunu belirten Kurt şu ifadeleri kullandı: “Orluca, Karağaç gibi etkilenecek çok köy var. Olası bir yangında Uşak tarafına yönelirse yangın orada da etkilenecek çok fazla yerleşim alanı, köyümüz var. Birçok köyümüz vatandaşımız öyle bir durumda tehlike altında. İnşallah böyle bir şey başımıza gelmez. Bizim insanımızdan Allah razı olsun bilinçli davranıyorlar.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *