‘KÜTAHYA HAYVANCILIKTA ÖNEMLİ YERLERE GELECEK’ BÜYÜYEN SEKTÖRÜN ÖRNEK YÜZÜ OLACAK

176

Parmakören Mahallesi’nde devlet desteği ile hayata geçirilen kırmızı et üretim tesisinin tanıtımında konuşan Kütahya Valisi Musa Işın, projenin Organize Hayvancılık Bölgesinin de küçük bir numunesi olacağını, sanayide ilerleyen Kütahya’nın tarım ve hayvancılıkta da önemli bir yere geleceğini göstergesi olduğunu vurguladı

Kütahyalı genç bir çiftçi olan Gürhan Yılmaz ve ailesinin gayretleri ile devlet desteği sayesinde faaliyete geçen kırmızı et üretim tesisi Parmakören Mahallesi’nde hayat buldu. AB Destekli Besi Çiftliği Projesi Kütahya protokolünün katıldığı çiftlik ziyareti ile tanıtıldı.

TKDK tarafından yürütülen Katılım Öncesi Kırsal Kalkınma Aracı (IPARD) Programı sayesinde Devlet Desteği ile hayata geçirilen Yılman Besi Çiftliği Modernizasyon Projesi’nin tanıtımı amacıyla Parmakören Mahallesinde bulunan işletmeye gezi gerçekleştirildi. Programa Kütahya Valisi Musa Işın, AK Parti Kütahya Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı, İl Başkanı Mustafa Önsay, TKDK Kütahya İl Koordinatörü Birsel Karaaslan, İl Genel Meclisi Başkanı Muammer Özcura, Tarım Orman İl Müdürü Emre Yeniay, Kütahya protokolünden çok sayıda isim ve Yılman ailesi katıldı.

Tarımın Kütahya’nın önemli sektörlerinden birisi olduğunu ifade eden Kütahya Valisi Musa Işın,Kütahya’nın tarım konusunda da fevkalade önemli avantajlara sahip olduğunu, bu konudaki avantajlarını hayata geçirmek için gayret gösterdiklerini belirtti. Vali Musa Işın, “Bu proje yine tarımsal kalkınma destekleme başkanlığımız tarafından desteklenmişidir. Yüzde 70 hibe burası için kullanılmıştır. Bu tür bilimsel projeler hem maliyeti düşürmektedir hem de istihdam gücünü daha az kullanma imkanını doğuruyor.” dedi. Aslanapa’da kurulacak Organize Hayvancılık Bölgesi ile büyük bir organize hayvancılık tarım bölgesinin devreye gireceğini hatırlatan Işın, “En küçük birimi burası kadar olacak. 77 civarında hayvanı barındıracak küçük çapta başlayıp büyüyen alanlar oluşturulmuş vaziyette.” Dedi.

‘BÖLGENİN BİR NUMUNESİ’

Çiftçiliği oluşturulması için 5 buçuk milyon TL civarında devlet desteği sağlandığını belirten Kütahya Valisi Musa Işın, bilimsel manada hayvancılık ve tarımın önemli hedeflerinden biri olduğunu dile getirdi. Projenin Aslanapa’da kurulma çalışmaları devam eden Organize Hayvancılık Bölgesinin de küçük bir numunesi olduğuna dikkat çeken Vali Işın, bu çalışmaların, sanayide ilerleyen Kütahya’nın tarım ve hayvancılıkta da önemli bir yere geleceğini göstergesi olduğunu vurguladı.

İşletmenin 82 başlı bir büyükbaş kırmızı et üretim tesisi olduğunu açıklayan TKDK Kütahya İl Koordinatörü Birsel Karaaslan, “40 yaş altı genç bir çiftçimiz, geleneksel yöntemlerle hayvancılık yaparken modern yöntemlerle şu an Kütahya’mızda daha verimli etkin bir yatırım gerçekleştiriyor. Seneye de bunu bir süt üretim tesisi ile desteklemeyi düşünüyorlar.” Şeklinde konuştu.

‘KAZANCIMIZ YÜZDE 50 ARTTI’

Tesis sayesinde hem hayvanların hem de kendi konforlarının yükseldiğini ifade eden İşletme Sahibi Gürhan Yılman’ın Babası Ahmet Yılman, “Artık hayvan ile gübre ile uğraşmıyoruz. Artık devrimiz teknoloji devri malum, yarı otomatik bir sistem ile çalışıyoruz.” dedi. Yılman, projenin ardından tesisteki kazançlarının geçen yıla göre yüzde 50 arttığını açıkladı.

‘BENZER TESİSLERİ ARTIRMAK İSTİYORUZ’

Önceden 7-8 kişinin 160 hayvana bakabildiği tesiste şu anda 1-2 kişi ile aynı sayıda hayvana bakılabildiğini belirten AK Parti Kütahya Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı, şu ifadeleri kullandı: “Kütahya’da buna benzer tesisleri artırmakla alakalı derdimiz var. Aslanapa Organize Hayvancılık Bölgemizi hayata geçirdiğimizde daha modern bir tesisler ile hayvancılık noktasında Kütahya’mızın hatırı sayılır bir noktaya gelmesini planlıyoruz.”

786 PROJEYE DESTEK

440 MİLYON TL YATIRIM

TKDK olarak 2013 yılında beri Kütahya’da faaliyet gösterdiklerini açıklayan TKDK Kütahya İl Koordinatörü Birsel Karaaslan, Türkiye ve AB arasında yapılan “Katılım Öncesi Mali Yardım Programını” yürüttüklerini ifade etti. Bugüne kadar 786 projeye hibe desteği sağlandığını dile getiren Karaarslan, bu kapsamda 440 milyon TL’lik yatırım gerçekleştiğini, meyve sebzenin işlenmesinden soğuk hava depolarına, süt et işlemeden tıbbi aromatik bitki üretimine kadar 16 alt sektörde ciddi desteklere imza attıklarını, 220 milyon TL tutarında hibe desteği sağladıklarını vurguladı.

Özellikle Altıntaş ilçesinde kurulan süt işletme tesisleri ile diğer işleme ve pazarlama tesislerinde katma değerli ürünlerin üretildiğini ve 2 bin 400 kişiye istihdam sağlandığını açıklayan Karaaslan, devletin özellikle 40 yaş altı gençleri, kadın girişimcileri, ek hibe oranlarıyla pozitif ayrımcılıkla destekleyerek kırsalda tarım ve hayvancılığı daha modern yöntemlerle, sürdürülebilir yatırımlarla sağlamak istediğini kendilerinin de bunun için gayret ettiğini belirtti.

‘PROFESYONEL BİR LİGE ÇIKMAMIZ ŞART’

Ziyaretin kendilerini motive ettiğini dile getiren İşletme Sahibi Gürhan Yılman’ın Babası Ahmet Yılman, “Bir aile işletmesi olmamız sebebiyle de artık profesyonel bir lige çıkmamız şart. Çünkü bizim de kendi rakiplerimiz var bizden aha büyük daha güçlü işletmeler var.” dedi. Vatan ve millet için büyük bir destek aldıklarını devletin gayretleri ile üretmeye devam edeceklerini dile getiren Yılmaz, “Bundan sonra da biz işimizi daha da büyütüp daha iyi hizmet sunmayı hedefliyoruz. “Vatanını seven işini en iyi yapandır” düsturu ile işimize devam edeceğiz. 57 yaşındayım ilk defa bir valiyi köyümüzde teravihte gördüm. O gün “Yazın bir daha geleceğim” demişti bu da vesile olmuş oldu.” ifadelerini kullandı.

DAHA AZ İŞ GÜCÜ

DAHA FAZLA HAYVAN

Kütahya’nın her anlamda büyüyen bir şehir olduğunu belirten AK Parti Kütahya Milletvekili İsmail Çağlar Bayırcı, “Tarımsal krediyi destekleme kurumumuz tarafından yaklaşık yüzde 70 oranında bir hibe desteğiyle kurulmuş olan tesiste daha az iş gücüyle daha fazla hayvana bakılabiliyor. Gerek hayvanların konforu hakkında gerekse insanlarımızın yaşam kalitesi anlamında gerçekten önemli bir tesis.” Dedi. Tarım, hayvancılık, maden, turizm, sanayi anlamında daha büyük bir Kütahya kurmak ile ilgili hayalleri olduğuna değinen Bayırcı, bunun için daha da çok çalışacaklarını vurguladı.

HEDEFİMİZ KÜTAHYA’DA SIFIR SORUN

Tesisin Aslanapa’da yakın zamanda hayata geçecek Organize Hayvancılık Bölgesinin küçük bir örneği olduğuna değinen Bayırcı, şu ifadeleri kullandı: “Orada besi hayvancılığının yanında biyoenerji tesisimiz de olacak. Yem üretimi ev hayvan artığı gübrelerin de bir şekilde tarlalarda değerlendirilmesi anlamında da bir çalışmamız olacak. Her şeyin en iyisine en güzeline layık Kütahya’mızı nasıl daha ileriye taşıyabiliyoruz bununla ilgili çalışmalarımız devam edecek. Bize vatandaşımız bir sorumluluk verdi. Onların vermiş olduğu her bir oyun yükünü omuzlarımızda hissederek Kütahya’mıza hizmet etmek için çalışıyoruz. Bunun için gerekli gayreti gösterdiğimizden emin olabilirsiniz. Daha güzel, daha büyük, daha gelişmiş, daha müreffeh, vatandaşlarımızın daha az sorunlarla yaşadığı bir Kütahya hatta mümkünse sıfır sorunun olduğu bir Kütahya inşa etmek ümidi ve umuduyla çalışacağız.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *