BAŞ MELEK KİLİSESİ’NİN YOK OLMASINA ENGEL OLALIM; EKONOMİ VE TURİZME YENİ KAPI ARALASIN

212

Bir yanı cami olan Başmelek Kilisesi’nin büyük bütçeler gerektirmeden restore edilebileceğine dikkat çeken İstiklal Mahallesi Muhtarı Mustafa Tavalıoğlu, alanın layıkıyla projelendirildiğinde turizmin ve ekonominin bir kapısı olacağını belirtti.

Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapan Kütahya birçoğu günümüze ulaşmış eserleri de bünyesinde barındırıyor. Bu eserlerden biri de İstiklal Mahallesinde bulunan Baş Melek Kilisesi. Kütahya kamuoyunun restorasyonu beklediği Başmelek Kilisesi hakkında bilgi veren İstiklal Mahallesi Muhtarı Mustafa Tavalıoğlu, “Bu konu hakkında çok hassasiyetim var. Baş Melek Kilisesi, 12 Melek Kilisesi diye de geçiyor. Kilisenin bir tarafı da camidir.” Dedi.

Çok büyük bir tarihi değer olan kilisenin atıl bir vaziyette kaldığını ifade eden Tavalıoğlu, restorasyon için belediyeden, vakıflar bölge müdürlüğüne, diyanetten valiliğe herkesle görüşmeye çalıştığını belirtti.

KİLİSENİN BİR TARAFI CAMİ

Restorasyon ihtimali ile uzun süredir Kütahya gündeminde yer alan Başmelek Kilisesi’nin Kütahya turizmine katılımı için maalesef hala bir adım atılmadı. Kilisenin bulunduğu İstiklal Mahallesi Muhtarı Mustafa Tavalıoğlu, Başmelek’in 3 tane kilisesi olduğunu, aslında bir tarafı da cami olan kilisenin Diyanet’e verildiğini, Diyanet’in ise Kızılay’a bağışladığını açıkladı. “70’li yıllarda orası Kızılay’ın deposuymuş” şeklinde konuşan Tavalıoğlu, kilisenin atıl halden kurtarılması gerektiğini belirtti.

ŞİMDİ BİLE TURİST ÇEKİYOR

Kiliseyi görmek için hem başka ülkelerden hem de başka şehirlerinden misafirler ağırladıklarını dile getiren Tavalıoğlu, “Onlar bile açılması için yardımlarını esirgemeyeceklerini söylüyorlar.” Dedi. Kilisenin restorasyonu için çok büyük masraflar gerekmediğine dikkat çeken Tavalıoğlu, büyük bir bütçe istemeyen restorasyon yapılsa ve Kütahya’nın kültürüne turizme kazandırılsa ekonomik anlamda da katkıları olacağını vurguladı.

Kilisenin bulunduğu alanın layıkıyla projelendirildiğinde turizmin ve ekonominin bir kapısı olacağını belirten Tavalıoğlu, “Butik kafeler yapılabilir. Bu kafelerde Kütahya’mızın kahveleri lezzetleri olabilir.” Şeklinde konuştu.

‘KÖTÜ NİYETLİ İNSANLARA KALDI’

Kilisenin bugün kötü niyetli insanların eline kaldığını dile getiren Tavalıoğlu, “Kötü madde kullanımı için mekân oldu orası. Ahlaksızlarını kutsal bir mekanda yapıyorlar.” İfadelerini kullandı.

‘YIKILACAK OLSA ECDAD YIKARDI’

Başmelek Kilisesi yıkılacak olsa ecdadın zaten yıkacağını belirten Tavalıoğlu,şu ifadeleri kullandı: “Gözden çıkarılacak bir yer olsaydı zaten atalarımız yıkardı. Ama değersiz değil aksine önemli bir yer. Bir bölümü zaten cami. Adım atılırsa onu da korumuş olacağız.”

‘BU SÖZLER KÜTAHYA İÇİN DUYULSUN’

Kiliseyi görmek için misafirler geldiğini ifade eden Tavalıoğlu,  “Buraya çok büyük bir teveccüh var. Talep var. Fakat atıl olduğu için gelen misafirlerimiz görmek istediğinde kapıyı bile zor açıyoruz. Gelenler çay içecek yer dahi bulamıyor. Ben evimde misafir ediyorum. Örneğin geçenlerde bir misafir ağırladım. Beyefendinin adı simyon. Bana ulaştı. Bana hediye göndermek istediğini söyledi. Ben de hediye için misafir etmediğimi söyledim. Benim tekrar gelmek için yüzüm olsun dedi. Hep gel dedim. Kuru fasulyen çok güzeldi gelince bir daha isterim dedi. Şimdi bu söylemler genel Kütahya’mız için söylense bizim yemeklerimiz, kültürümüz tanıtılsa bu vatandaşlar tekrar bunlar için gelse bizim şehrimizin tanıtımı turistik değeri olur. Benim mahallemin tanıtılmasını istiyorum ben. Kilisemin elden geçirilip çevresine kültürümüzü tanıtabileceğimiz mekânların sağlanmasını istiyorum. Mahallemize gelecek turistlerimizin maddi manevi şehrimize değer katacak hale gelmesini istiyorum. Kilise açılmalı.” İfadelerini kullandı.

‘KİLİSENİN ÇOK GÜZEL BİR BAHÇESİ VAR’

Kilisenin çok kötü durumda olmadığını dile getiren Tavalıoğlu, ancak talan edenlerin önüne bir an önce geçilmesi gerektiğini vurguladı. “Ben küçüklüğümden hatırlıyorum mihrap minberleri vardı. Onlar çalınmıştı.” Şeklinde konuşan Tavalıoğlu, şu an yukarıdan ağır bir malzeme düşme korkusu duyduklarını vurguladı. Kilisenin çok güzel bir bahçesi bulunduğuna dikkat çeken Tavalıoğlu, mahalleli ve Kütahya’nın orayı çok güzel değerlendirebileceğini ifade etti.

Kilise turizme kazandırılırsa hem mahalle sakinlerine hem tüm Kütahya’ya maddi ve manevi getirisi olacağını vurgulayan Tavalıoğlu, “Kütahyalının hizmetine sunulmuş olacak.Orada yapılacak yerler hizmet noktaları olursa gelen misafirlerimizi orada ağırlarız. Kütahya’mızın yemek kültürünü orada sağlarız. Her şey tertipli düzenli olsun ondan sonra herkes para kazansın. Bu kazanç milletimizin devletimizin kazancı olacak” dedi. Bu sayede Kütahya’nın iyi bir tanıtım fırsatı da bulacağını belirtti.  Bugüne kadar korunmuş bir yerin çekeceği ilgiye değinen Tavalıoğlu, yerli ve yabancı turistlerin sayısının artacağını belirtti. 

Bu konunun kendileri için çok değerli olduğunu ifade eden Tavalıoğlu, “Ben bir muhtar olarak vatandaşımızla beraber böyle bir hizmete el verebilirsem bütün insanımızla ortak bir çalışma yürütürsek halkımı kazanır. Benim muhtarlık seçiminde Başmelek Kilisesi ile alakalı bir vaadim de olmadı. Bu sadece burada yaşayan Kütahya’nın bir vatandaşı kendi topraklarını seven bir kişi olarak hayalimdi benim. Benim Başmelek Kilisesinden hiçbir çıkarım yok olamaz da ne olacak ki? Bu mahallemize ve Kütahya’ya bir değer bir kazanım zaten. Bu Kütahya’mızın çıkarına olacaktır.” Dedi.

VAR OLDUĞUNU BİLE DUYURAMIYORUZ

Kütahyalıların bu konuda destek vermediğini belirten Tavalıoğlu, “Değerlerimizi korumuyoruz. Burayı bir şekilde duyup gelenler de burayı bilseler büyük bir kazanım herkes gelir diyorlar ama biz böyle bir yapının var olduğunu bile duyuramıyoruz. Umarım Kütahyalı hemşerilerimizi de bu konuda ikna edebiliriz. Burası kurtarılmaya ve korunmaya muhtaç. Ben bu konuda tek başımayım. Azalarım olmasına rağmen yalnızız. Halkımızla da azınlık olarak kaldık bu konuda mücadele gösteren. Şahsım olarak ben her türlü platformda bu mücadeleyi göstermek için uğraşıyorum. Uğraşmaya da devam edeceği.”şeklinde konuştu.

‘İSTİKLAL MAHALLESİ KÜTAHYA’NIN KAYNAĞIDIR’

Adı “yeni” olsa da Kütahya’nın en eski mahallerinden biri olan Yeni Mahallenin hak ettiği değeri almasını çok istediğini ifade eden Tavalıoğlu, şu ifadeleri kullandı: “Hezar Dinarı hazretleri bu tarafları alınca Yeni Mahalle olmuş adını. Mübadele ile buraya gelenler olunca da İstiklal  Mahallesi olmuş ve zafer camii yapmışlar. Bir de caddemizin adı Ertuğrul gazi caddesi ben bunları anlatırken ağlamaklı oluyorum. Böyle güzel bir mahallerimiz var. Her şey bir kaynaktan başlar ve Kütahya’nın kaynağı bence İstiklal Mahallesi, Yeni Mahalledir.”

“Ben mahallemi seviyorum. Doğdum büyüdüm mahallemden ayrılmadım. Çünkü benim hayatım musalla taşından ahi evren arasında. Ben mahallemi de Kütahya’mı da çok beğeniyorum. Ve gelişsin güzelleşsin herkes hayran hayran anlatsın istiyorum memleketimi.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *