KURTULUŞ SAVAŞINDA DİN ADAMLARININ ÖNEMİ

275

 Bugün yalnız birinden bahsedeceğim. Denizli’de tekstil ürünlerinin satıldığı Babadağlılar iş hanının arkasında daha çokta emeklilerin oturduğu sohbet ettikleri adı bayram yeri diye bilinen bir meydan var. İşte o meydanın içinde sarıklı,cübbeli bir büst görürsünüz. Denizli Müftüsü Ahmet Hulusi Efendi ye ait olan büstün kaidesinde yazılı bir fetvası dikkatinizi çeker. İzmir’in işgal haberi Denizliye ulaştığında hemen meydana çıkan Müftü Efendi ” Yaşasın vatan” sancağını açarak fetvası ile meydana toplanan halka seslenerek savaşmanın farz-ı ayn olduğu söylüyor. Buyurun 15 Mayıs 1919  tarihli o fetvayı beraber okuyalım.

 “Muhterem hemşerilerim, şimdi İzmir’i Yunan askerleri işgal etmiştir. Bu işgale muhalefet ve düşmanın taaruzuna mukabele lazımdır. İşgal edilen memleketler halkının silaha sarılması ve savaşması farz-ı ayndır. Fetva veriyorum! silah ve cephane azlığı -yokluğu mani teşkil etmez. Elinizde hiçbir silah olmasa dahi üçer taş alarak düşman üzerine atmak suretiyle mutlaka fiili mukabelede bulununuz”.

 Rahmetli hemşerim şeyh -ül  muharririn Ahmet Kabaklı, ” Temellerin Duruşması”  adlı kitabında bu konuya daha geniş yer vererek o fetvayı okurlarına şöyle aktarmıştır. ” Muhterem Denizliler bugün sabahın erken saatlerinde İzmir Yunanlılar tarafından işgal edilmiştir.Bu tecavüze karşı hareketsiz kalmak din ve devlete ihanettir. Vatana karşı işlenen cürümler, Allah huzurunda affı imkansız günahlardır. Şimdi cihad tam manasıyla teşekkül etmiş dini bir farıza olarak karşımızdadır. Silahımız olmayabilir, topsuz-tüfeksiz, sapan taşları ile düşmanın karşısına çıkacağız.Bu uğurda canını verenler şehit kalanlar gazidir. Bu mutlak olarak cihad-ı mukaddestir. Size,vatanımızı düşmana teslim etmenin ” çaresiz” olduğunu söyleyenler, düşmanın esareti altında oldukları için irade ve kararlarına sahip olamayanlardır. Bu durumdaki kimselerin fetvası şer’an ve aklen caiz ve muteber değildir. Meşru olan sadece vatan savunması ve istiklal uğruna cihaddır. Korkmayınız meyus olmayınız…Bu ” Livayı hamd (  Sancak) altında toplanınız ve mücadeleye hazırlanınız. Müftünüz olarak cihadı mukedes fetvası ilan ve tebliğ ediyorum”.

 Din adamlarını ve diyaneti gereksiz yere eleştirenler, iftira boyutuna varan yalan-yanlış şeyler söyleyenler, yazanlar zahmet edip yerli ve milli tarihçilerin yazdıkları bir okusalar orada daha böyle yüzlerce din adamını görecekler. Yerli yazarlara itibar etmeyebilirler öyleyse dışarıdan bir örnek vereyim. Zira onlar kendi değerlerimizden daha çok batılı yazarlara önem verirler. Alman generali Liman Von Sanders Türkiye’de beş sene adlı eserinde savaşta ve barışta din adamlarının insanlar üzerindeki tesirini şöyle anlatıyor. “Türkler dindar, bilhassa gelenekçi idiler. Din adamlarının her tabakadan ve seviyeden insanlar üzerinde büyük tesirleri vardı. Bu hasleti bilen kumandanlar, ferdi feragat ve serdengeçtilik isteyen muharebe sahaflarında din adamlarının telkinlerinden en geniş manada istifade ediyorlardı. Bu din adamlarının ağır başlı oldukları ölçüde şefkatli, hal ve tavırları ile saygıdeğer ve güvenilir insanlardı. Onları en buhranlı anlarda dahi kötümser görmedim.” İşte bu ruh varya zaferlere götüren yoldur. Bunun Malazgirte ve daha başka yerlerde de olduğuna inananlardanım.

 Diyanetin ve din adamlarının ülkemizin korunmasında ve savunmasında ne kadar önemli olduklarını en son 15 Temmuz’da bir kez daha gördük. Emperyalist ve Siyonist destekli FETÖ’nün 15 Temmuz 2016 daki hain darbe kalkışmasında gece yarısı Camilere, Mescitlere koşan İmam ve Müezzinler minarelerden selalar vererek milleti uyandırıp ülkemizin işgalini önlediler. Bu onurlu hareketten rahatsız olan darbe ve FETÖ severler tıyneti geregi İmamlara ve müezzinler çok kızdılar, tehdit ettiler ve hatta dövdüler bile.

 Bu hususta  çok sözümüz ama bize ayrılan yerimiz dar. Keşke Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda kitaplar bastırsa da okusak. Hülasa hakkın hakikatini gören gözlerin, duyan kulakların, din ve vatan için atan yüreklerin, nefretin yerine sevginin artması temennisiyle sağlıkla kalın bizimle kalın değerli GAZETE KIRKÜÇ okurları. 




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *