KÜTAHYA TOPRAKLARININ YÜZDE 90’DAN FAZLASI MADEN SAHASI RUHSATLI ‘BİR UYANIŞ GEREKLİ’

36

Akdağ’da başlatılan sondaj çalışmasına Gedizliler olarak tepki gösterdiklerini ve şimdiden önlem almak için bir araya gelmek gerektiğinin önemini vurgulayan Gediz Nehri Havzası Fırdan Çevre Koruma Derneği Başkanı Halil Kurt Kütahyalılara seslenerek “Kütahya’nın da yüzde 90’ı maden sahası ama Kütahya’dan da bir tepki bir destek bekliyoruz. Bir uyanış gerekli. Gedizliler maden sahası istemiyor. Bu konuda da sesini çıkarıyor” dedi.

‘BU TOPRAK HEPİMİZİN’

Akdağ’da Maden Teknik Arama (MTA) tarafından yapıldığı iddia edilen sondaj çalışmasının sonlandırılmasını ve Kütahya’da maden sahası ruhsatlarının iptal edilmesini isteyen Kurt “Kütahya’mızın topraklarının yüzde 90’dan fazlası maden sahası ruhsatlı olarak görünüyor. Ve bu konuyu biz kendimiz daha önce Murat Dağı altın madeni olayında bizzat yaşadığımız için halkımı çok büyük bir tepki gösterdi. Biz dernek kurduk. Bir de Akdağ Yok Olmasın Platformu kurduk. Biz bunları memleketimizin toprağına, suyuna, havasına sahip çıkmak için yaptık” ifadelerini kullandı.

Atılan adımlarda ve doğayı korumak için başlatılan çalışmalarda Kütahya’dan destek beklediklerini dile getiren Kurt “Aynı şeyleri Kütahya’dan da bekliyoruz. Bu toprak hepimizin.  Toprağımıza, havamıza, suyumuza sahip çıkmalıyız. Kütahya halkının da birleşerek bir platform kurarak ya da başka şekilde bir araya gelerek tepki göstermesini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

‘BU AKBABALARI MEMLEKETİMİZDEN KOVALIM’

Akdağ’ın Gediz ve Şaphane arasında bir dağ olduğunu kaydeden Kurt “Biz Gedizliler olarak doğamıza, toprağımıza vatandaşımızın geleceğine sahip çıkıyoruz. Derneğimizde, platformumuz da var. Eğrigöz Dağı da aynı tehlike altında. Birlik olup bu akbabaları memleketimizden kovalım. Birlik olmak bu yüzden çok önemli. Yeter artık! Zaten her taraf maden sahası” ifadelerine yer verdi.

‘GEÇ OLMADAN BİRLİK OLMAMIZ LAZIM’

Erzincan İliç’te yaşanan facianın ardından ruhsatın iptal edildiğinin altını çizen Kurt “Çok geç kalınan bir adımdı. Ama iptal edildi. Şimdi de firmalar bu tarafa gözlerini dikmeye başladılar. Biz Erzincan İliç’te yaşanan faciayı yaşamayalım. En baştan bu olaya dur diyelim. Oradaki kaybolan canları bizde burada yitirmeyelim. İliç’te geç kalınmış bir durdurma oldu. Ama bizim hala zamanımız var. Yapılacak atılacak adımlarımız var. Geç olmadan birlik olmamız lazım. Biz yolun başındayken tedbirimizi alalım ki oradaki hatalara biz düşmeyelim” diye konuştu. Havamıza, suyumuza, dağımıza sahip çıkma çağrısı yapan Kurt yaşanan çevre sorunlarına değinerek “Kuraklık aldı başını gitti. Her şey yok oluyor. İklim değişikliği var. Biz havamıza, dağımıza, suyumuza sahip çıkmazsak yarın bizim geleceğimiz ne olacak?” dedi.

‘TEK YUMRUK OLMALIYIZ’

Eğrigöz Dağı civarında yaşayan vatandaşlar ile iletişim halinde olduklarını belirten Kurt, Murat Dağı’ndaki ÇED toplantısında da Eğrigöz’deki ÇED toplantısında da bir araya geldiklerini ifade etti. Eğrigöz’ün ve Murat Dağı’nın her daim birlik içerisinde olduğuna dikkat çeken Kurt şu ifadeleri kullandı; “Uşak’taki arkadaşlarımızla beraber hep onların yanındayız. Devamlı olarak iletişimimiz sürüyor. Onların yanındayız her zaman. Kütahya’dan da bunu bekliyoruz. Bir araya gelip kafa kafaya vermeliyiz. Tek yumruk olmalıyız. Söz sahibi olmalıyız ki maden ruhsatlarını iptal ettirelim. Biz ne kadar çok olursak sesimiz de o kadar gür çıkar. Gediz’de ki uyanışın aynısını Kütahya’da da istiyoruz. Çok büyük bir ses olmak istiyoruz.”

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *