SÜMER BANK KİREMİT FABRİKASI RESTORE EDİLSİN: O GÜNLERDEN HATIRA KALSIN

78

Vefa Mahallesi sakinleri, mahallerinin yıllar önceki halinden bir hatıra kalması için kaderine terk edilmiş durumda bulunan Sümer Bank Kiremit Fabrikası’nın restore edilmesini istiyor. Vefa Mahallesi Muhtarı Mehmet Usta, harabe halinde, sel baskın riski taşıyan fabrikanın mahalle için potansiyel tehlike olduğuna değindi.

Vefa Mahallesinde bulunan üretim yaptığı dönemlerde sektöründe devlerinden biri olan Sümer Bank Kiremit Fabrikası’ndan geriye kalanlar şehrin tarihini fısıldıyor. 1926 yılında kurulan fabrika, uzun yıllar faaliyetine devam etmiş, 1980’li yıllarda üretimin durmasına kadar şehirde çok sayıda vatandaşın ekmek kapısı olmuştu.

NOSTALJİK YAPILAR HALA AYAKTA

O günlerden beri kaderine terk edilmiş durumda olan Sümer Bank Kiremit Fabrikasını etrafındaki duvarlar suça zemin hazırlamaması için temizlendi. Fabrikanın bacası, duvarı ve fırın olarak kullanılan kubbeli kısımlar ise hala ayakta. Vefa Mahallesinin kentsel dönüşüme girmesiyle Sümer Bank Kiremit Fabrikası’n akıbeti yeniden gündeme geldi. Mahalle halkı, o günlerden bir hatıra kalması için fabrikanın restore edilmesini ve orijinalliği bozulmadan mahallenin ihtiyaçlarına göre kullanılmasını istiyor.

Sümer Bank Kiremit Fabrikası’nın restore edilmesi gerektiğine değinen Vefa Mahallesi Muhtarı Mehmet Usta, “Mahalle kentsel dönüşüm ile tamamen taşınmadan yapılması gerekli.”şeklinde konuştu.

SEL BASKINI RİSKİ DE BULUNUYOR

Bölgede sel baskını riski olduğuna da dikkat çeken Usta, “Sarıdere, Sümerbank Kiremit Fabrikasının içerisinde bitiyor. Biz daha önce bir çalışma yaptırdık. Oranın betonarme olarak Porsuk Çayına kadar bağlanması gerekiyor. Bunlar ivedilikle yapılmalı. Kentsel dönüşümdeki binalarımız çok güzel oldu ama harabe halinde bir Sümer Bank, sel baskın riski olan bir kanal bize potansiyel tehlike. Bunların daha öncesinde yapılması gerekiyor. “ifadelerini kullandı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *