TARİHİ BİNADAKİ SON ADLİ YIL AÇILIŞ TÖRENİ DÜZENLENDİ; ‘ADALETİN TECELLİSİ HEP BU KAPI OLACAK’

167

2024 – 2025 Adli Yıl Açılış Töreninde konuşan Kütahya Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Uzun, “Adaletin tecellisi bu kapı, her zaman hakkın kapısı olmuş, adaletin kapısı olmuş. Bu kapıdan giren herkes çıkarken hakkını almış vaziyette ve memnuniyetle ayrılmalıdır.” Şeklinde konuştu.

2024 – 2025 Adli Yıl Açılış Töreni Kütahya Barosu ile Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığı işbirliğinde Kütahya Adliye Sarayı Bahçesinde düzenlendi. Törene Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Uzun, Adli Yargı İlk Derece Mahkemesi Adalet Komisyonu Başkanı Savaş Tek, Kütahya Baro Başkanı Av. Edip İlkay Sunay, hakim, savcı ve avukatlar katıldı.

‘TALEBİMİZ TOPYEKÜN ADALET’

Kütahya Barosu ile Kütahya Cumhuriyet Başsavcılığı’nın ortaklaşa düzenlediği 2024 – 2025 Adli Yıl Açılış Töreni Kütahya Adliye Sarayı Bahçesinde gerçekleştirildi. Açılış töreninde ilk sözü alan Kütahya Baro Başkanı Av. Edip İlkay Sunay, hukukun, adalete yönelmiş bir toplumsal yaşam düzeni olduğunu dolayısıyla taleplerinin topyekûn adalet olduğunu belirtti. Bunu sağlamanın ödülünü toplumda adalete olan güven duygusunun artması, yurttaşlık bilincinin yerleşmesi, suçun azalması, toplumsal barışın ve refahın yükselmesi olarak açıklayan Sunay, adaletin sağlanması için adil yargılanma, adil yargılanma içinse bağımsız yargı ve etkili kullanılabilecek bir savunma hakkının şart olduğunu vurguladı. Savunma ayağını eksik veya güçsüz bırakılarak adaletin tesis edilemeyeceğini belirten Sunay, savunma hakkının temsilcisi olan avukatlık mesleğinin sorunları çözülmeden de yurttaşların adalet talebine karşılık verebilmenin mümkün olmadığını dile getirdi.

‘YENİ BİNA ÇOK YAKINDA HİZMETE GİRECEK’

Bu adli yılda da her hukukçuya çok büyük sorumluluklar ve görevler düştüğünü belirten Adalet Komisyonu Başkanı Savaş Tek, “Şehrimizde görev yapan bütün yargı çalışanlarının dün olduğu gibi bu adli yılda da adaletin tecellisi için üzerlerine düşen görev ve sorumlulukları eksiksiz ve hakkı ile yerine getireceğine inancım tamdır”dedi. Kütahya Adliyesinin fiziki şartları bakımından yetersizliğine dikkat çeken Tek, yeni adliye binasının çok yakın bir zamanda hizmete gireceğini vatandaşların daha iyi şartlarda adalet hizmetine erişimi sağlayacağını vurguladı.

‘SORUNLARI BİR OLARAK ÇÖZELİM’

Şu anki tarihi binanın 1986 yılında adliye hizmetlerine devredildiğini hatırlatan Kütahya Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Uzun, “Muhtemelen ecdat yadigârı bu kıymetli Adliye Binasında yaptığımız son adli yıl açılış töreni. Şahsım adına bunun minik de olsa bir burukluğu içindeyim. Adaletin tecellisi bu kapı, her zaman hakkın kapısı olmuş, adaletin kapısı olmuş. Bu kapıdan giren herkes çıkarken hakkını almış vaziyette ve memnuniyetle ayrılmalıdır. Bizim amacımız temel vazifemiz devletin temeli olan adaletin uygulayıcılar olarak bunun ötesinde değildir.” dedi.Uzun, bu adliye yılda da karşılaşılabilecek sıkıntıları, sorunları bir ve beraber olarak pozitif bir şekilde gidermenin her hukukçunun en büyük sorumluluğu olduğunu belirtti.

‘MESLEĞİN SORUNLARI AĞIR’

Yeni Adli Yılı yargı sisteminin ve avukatlık mesleğinin sorunlarını dile getirmek zorunda kalarak değil, yurttaşlar için adalete inançla bağlandıkları bir hukuk sistemini hep birlikte inşa edebilmenin heyecanıyla karşılamak istediklerini dile getiren Kütahya Baro Başkanı Av. Edip İlkay Sunay, “Çünkü sosyal kurumların birinci erdemi olan adalet beklentisine cevap vermenin hepimizin sorumluluğudur. Bugüne kadar bir yandan mesleğin ağır sorunlarına çözüm aramak için mücadele ederken öte yandan ise insan hakkı ihlallerine karşı onurlu yaşam hakkından, olağanüstü mahkemelere karşı bağımsız mahkemelerden, keyfiliğe karşı liyakatten, cezasızlığa karşı kanun önünde eşitlikten, darbe ve darbe girişimlerine karşı demokrasiden, şiddete karşı mağdurdan, baskı ve engellemelere karşı hep özgürlükten yana olduk.” İfadelerini kullandı. Nereden geldiğine bakmaksızın her türlü terör eyleminin ve insanlığa karşı işlenen tüm suçların karşısında yer alırken güçlerini hukuktan aldıklarını dile getiren Sunay, hiçbir mağdurun kimliğini sorgulamadıklarını ve adalet arayan her yurttaşın ve gerektiğinde uluslararası arenada mazlum halkların sesi olduklarını belirtti. Sunay, ortak dilleri olan hukuk sayesinde evrensel değerlere aynı hassasiyetle, bölünmeden, parçalanmadan sahip çıktıklarını ve çıkmaya da devam edeceklerini vurguladı.

‘KÜTAHYA BAROSU ADALET İÇİN VAR OLACAK’

Yeni adli yılın tüm yargı camiasına hayırlı olmasını dileyen Sunay, yargı sisteminin sorunları karşısında yurttaşların adil yargılanma hakkının bir parçası olarak mesleğin sorunlarının çözümü için var güçleri ile mücadele ederken, adalete yönelmiş toplumsal yaşam düzeni olarak hukuku, hukukun üstünlüğünü, insan hak ve özgürlüklerini savunmaya devam edeceklerinden bir an bile şüphe duyulmamasını temenni etti. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Herhalde dünyada bir hak vardır ve hak kuvvetin üstündedir”sözünü hatırlatan Sunay, Kütahya Barosu Avukatlarının hakkı, hukuku ve adaleti savunmak için hep var olduğunu, ebediyen de var olmaya devam edeceğini belirtti.

Adaletin, insanlığın var oluşundan bu yana toplumların hava gibi su gibi her zaman özlemi içerisinde olduğu en temel taleplerden ve ihtiyaçlardan biri olduğuna dikkat çeken Adalet Komisyonu Başkanı Savaş Tek, “İnsanlık tarihinde de görülmektedir ki büyük medeniyetleri kuranlar, her zaman güçlü bir adalet sistemi tesis eden toplumlar olmuştur. Günümüzde de toplumların gelişmişlik düzeyi, ekonomik, siyasi, askeri alanlara bakılarak ölçülse de bütün bunlar ancak güçlü bir adalet ve hukuk sistemi ile anlam ve değer kazanabilir”dedi. Adaletin toplum yaşamında her alanda tesisinin hukukçuların en büyük ödevi olduğunu belirten Tek, temel hak ve özgürlüklerin korunmadığı, hukukun evrensel ilke ve değerlerinin hiçe sayıldığı bir dünya düzeninde de barış, huzur ve mutluluğun olmayacağı, yalnızca acı ve üzüntünün hakim olacağını belirtti.

‘FİLİSTİN’DEKİ ACININ SEBEBİ HUKUKUN İŞLEMEMESİ’

Bugün Filistin başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde hepimizin içini acıtan görüntülerin sebebini hukukun işletilmemesi, adaletin içselleştirilmemesi ile açıklayan Tek, “Yaşam hakkı başta olmak üzere temel hak ve özgürlükleri dünyanın gözü önünde ihlal edilen, yerlerinden ve yurtlarından edilen bütün mazlumların acısını yüreğimizde hissetmekte, hukukçular olarak dünyanın bu konuda bütün bu acıların faillerine adaletin gereği olarak hesap sormayışını ise çaresizlikle izlemekteyiz. Bir kez daha adaletin ne kadar önemli bir kavram olduğunu, güçsüzlerin her türlü otorite ve güç karşısında tek sığınağının adalet kapısı olduğunu yaşayarak görmekteyiz.” Dedi. Tek, Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Uzun ve Baro Başkanı Edip İlkay Sunay’ın yıllardır neticelenmeyen yeni adliye projesinin bu aşamaya gelmesinde gösterdikleri büyük katkı ve emekleri için teşekkür etti.

15 YIL ÖNCE HAYRAN KALDIĞI ODADA GÖREV YAPIYOR

Kuruluşun ve kurtuluşun Şehri Kütahya’ya ve ecdat yadigarı bu adliyeye 15 yıl önce geldiğini dile getiren Kütahya Cumhuriyet Başsavcısı Mehmet Uzun, “O zamanın başsavcısı şimdiki Antalya Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcımız Rıza Can idi. Hâkim ve savcı arkadaşlarla beraber onu ziyaretimizde odanın o muhteşemliği beni çok etkilemişti. Hatta diğer arkadaşlarla başsavcı bey konuşurken ben odanın tavanında o işlemelere motiflere bakmıştım. Başsavcı Bey’in çok dikkatini çekmişti. “Hayırdır Savcı Bey odayı çok mu beğendin?” dedi. “Başsavcım odanız buram buram tarih kokuyor.” Dedi. Herhalde dua kapıları açıkmış, o temennimiz dua yerine geçmiş, yaklaşık 10 yıl sonra bu güzide şehirde, bu ecdat makamı adliyede o makamı temsil etmeye başladık.”şeklinde konuştu.

‘HUKUK SOSYAL BİR BİLİM

GÖRÜŞ FARKLILIKLARI OLACAK’

Kütahya’daki hukukçularla birlikte adli hizmetleri yerine getirmenin büyük bir onur olduğuna değinen Uzun, “Her birimiz meslektaşız bizler aynı fakültelerden aynı sıralardan aynı evlerden mezun insanlarız, uyum içinde birlikte çalışmalarımızdan dolayı teşekkür ederim.” İfadelerini kullandı. Yaşanabilecek sorunları giderirken farklı görüşler içerisinde olmalarının doğal olduğunu dile getiren Uzun, şöyle dedi: “Çünkü hukuk, sosyal bir bilim. 2 çarpı 2 dört değil. Ama bunu yaparken de pozitif bir şekilde birbirimizi dinleyerek kapılarımızı asla kapatmadan birbirimizi kırmadan bu sorunları gidermek konusunda en ufak bir sıkıtı yaşayacağımızı düşünmüyorum.”

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *