BOŞA KULLANILMAYAN SU VERİM OLARAK DÖNÜYOR; BİLİNÇLİ SULAMA ŞEHRE YAYILMALI

156

Yağışların yetersizliğine rağmen bilinçli sulama yapılan bölgelere yakın baraj ve göllerde su seviyesinde tehlikeli düşüşler görülmüyor. Doluluk oranlarındaki durum israfı önlemenin önemini hatırlatırken Hasanlar Köyü Muhtarı Erdoğan Demir, “Boşa kullanılmayan su verim olarak geri dönüyor.” Sözleri dikkatleri çekti.

‘SULAMA FİYATI ARTTI İSRAF AZALDI’

Kureyşler Köyündeki doluluk oranının geçen sene bu zamanlara göre daha yüksek olduğunu belirten Kureyşler Köyü Sakini Bahattin Demirci, “Geçen sene sulama verilmemişti. Bu sene sulama verildi. Önceden tarımsal sulama bedeli çok ucuzdu, vatandaş suyu saldı bir daha bakmadı bedava gibi gördü. Onun sonucu da barajda suyu bitirdi. Ama Aslanapa Belediyesi bu sene sulama ücretini yükseltince vatandaş suyun kıymetini bildi. Su fiyatlarındaki artış suyun bilinç tüketimine çok olumlu etki sağladı. Artık vatandaş boşuna su akıtmıyor.” İfadelerini kullandı. Geçen yıllara göre kıyasladıklarında Enne Barajında 4 metreye yakın düşüş olduğuna değinen Enne Mahallesi Muhtarı Erol Kucak, bu kış güzel yağışlar olursa açığın kapanacağını belirtti. 

DAMLAMA VE YAĞMURLAMA

SİSTEMLERİ SULARI KURTARDI

Yağışlar yetersiz olmasına rağmen Hasanlar Barajındaki durumunda önceki yıllara kıyasla daha iyi olduğunu dile getiren Hasanlar Köyü Muhtarı Erdoğan Demir, bunun sebebini köy sakinlerinin suyu bilinçli kullanmaya başlaması olarak gösterdi. Suyun daha önce boşa akıp israf edildiği durumlar yaşandığını belirten Demir, “Vatandaş damlama ve yağmurlama sistemlerine geçildi. Şimdi suyumuz boşa kullanılmıyor. Boşa kullanılmayan su da verim olarak geri dönüyor haliyle.” Şeklinde konuştu.

Porsuk Çayında önceki yıllara göre 2-3 metre azalma olduğuna dikkat çeken Sofça Köyü Muhtarı İbrahim Dağdelen, su çekilmesinin sebeplerinden birinin bilinçsiz sulama olduğunu, köylerinde hem yağmurlama hem damlama yöntemleri kullanılsa da sayının artırılması gerektiğini vurguladı. 

‘BÖYLE GİDERSE KÖYÜMÜZDE SU KALMAYACAK’

Barajın yarısından çoğunun yok olup gittiğine değinen Beşkarış Köyü Eski Muhtarı Nurettin Gelmez, “Aşırı sulama yapıyorlar. 5 saat sulamanın yeteceği yere 15 saat sulama yapıyorlar. Bu şekilde kullanılmaya devam ederse bizim köyümüzde su kalmayacak. Altıntaş Belediyesinin suyun tasarruflu kullanımı için önlemler almasını istopuz. Aşırı sulamanın önüne geçilmesini istiyoruz.”dedi.

Kütahya’daki baraj ve göllerin bulunduğu köylerdeki muhtarlar ve köy sakinler su seviyeleri hakkında bilgi verdi. Bu yaz yağışın olmadığını ve barajın durumunun kötü olduğunu ifade eden Enne Mahallesi Muhtarı Erol Kucak, “Geçtiğimiz günlerde az bir yağmur yağdı ama onun da hiçbir şeye faydası yok. Sağanak beklendiği söylendi ama öyle bir yağış olmadı.” İfadelerini kullandı.

‘KIŞ GÜZEL GEÇERSE AÇIK KAPANIR’

Termik santralin kullanımı için yapılan Enne Barajı’ndan köylü olarak sulama yapmadıklarını belirten Kucak, “Bizim tarım arazilerimiz tam ters nokta olan Yoncalı tarafında. Sadece tarım için fazlalık olarak akıtılanı Civli Kirazpınar hattında akan dereyi kullanabiliyorlar. Bahçeler için o da iki sıra domates, biber sularsınız ancak. Termik santralin kullanımı için Tavşanlı’dan su basılıyor. Önümüzdeki yıllık süreçte Tavşanlı’nın suyu biterse o zaman sıkıntı yaşanır.”şeklinde konuştu. Barajda azalma olduğuna değinen Kucak, kışın da güzel geçmediğini bu kış güzel yağışlar olursa açığın kapanacağını belirtti.

Bu aylarda yağan yağışların barajlara fazla etki yapmayacağını belirten Kureyşler Köyü Sakini Bahattin Demirci, “Ancak kış aylarında olan yağışlar etkili olursa kar bol yağarsa barajlar o zaman dolar. Bu zamanda zaten toprağın altı hararetli yağış ancak toprağa yeter. Bu yağışlar barajlara etki yapmaz.” Dedi. Şu an barajın doluluk oranının yüzde 10-15 civarlarında olduğunu belirten Demirci, 4 senedir kış aylarında kar yağmadığını kar yağarsa barajın dolacağını dile getirdi.

‘ARAZİ SULAMA PLANLI YAPILMALI’

Suyun bilinçli kullanılması için birincil önlemi Aslanapa Belediyesinin aldığını belirten Demirci, “En önemli kararı su bedelini artırarak belediye verdi” Dedi. Arazi sulamanın da planlı olarak yapılması gerektiğini açıklayan Demirci, “Örnek olarak buradan buraya ekildik, bu yıldan buradan buraya ekilsin gibi planlama yapılmalı. Bu arazinin yüzde 100’ünü her yıl sularsan ileri yıllarda burası yetmez.” Dedi.  

Yan köylerin civar tarlaların damlama ve yağmurlama sistemlerini de kullandığını belirten Demirci, “Bu da bilinçli bu kullanım ama onu da doğru kullanırsam verimi artırırsın. Damlama ve yağmurlamada da aka aka ne olacak? Toprak suya doymuş günlerce bakmamış vatandaş su ucuz diye.” Dedi. Saha dışı ekiminde su seviyesini etkilediğini belirten Demirci,  barajın bir sulama alanı olduğunu vatandaşın oradan hat çekip 1 km ileriye motopompajlarla su attığını vurguladı. Vatandaş sulama hektarı hakkının çok çok üstüne çıktığını dile getiren Demirci, suyun ücretlendirilmesi bu yüzden çok iyi bir önlem olduğunu vurguladı.

‘TEDBİR ALINMASAYDI HALA SU VERİLEMEZDİ’

Geçtiğimiz günlerde su eksikliğinden dolayı su verilememesi olayı yaşandığını hatırlatan Demirci, “Kütahya’da bu sene böyle bir sorun yaşanacağını zannetmiyorum. Ama burada 2-3 sene önce bu sorun yaşandı. Rabbim bir daha yaşatmasın. Tedbir alınmasaydı hala verilemezdi. Bu yıl açıldı. Alınan önlemlerle vatandaşta tedbirlerini aldı.” Dedi.

Hasanlar Barajında sıkıntı olmadığını suyun kritik durumda olmadığını belirten Hasanlar Köyü Muhtarı Erdoğan Demir, “Ama yağışlarda olmadı. Azalma var çok kötü durumda değil. Yağış olan yere çok oldu olmayan yere hiç olmadı. Bazı yerde afet oluyor bazı yer de kuraklık yaşanıyor. İkisi de zarar. Suyumuz şu an için yeterli.” Dedi. Yağışlar olmasa da kullanım süreci iyi yönetildiği için barajın durumunun iyi olduğunu belirten Demir, kışın da beklenen yağışlar olursa barajın dolacağını bilinçli kullanmaya devam edilirse şimdilik sıkıntı yaşanmayacağını dile getirdi.  

‘PORSUK ÇAYI İKİ İLİ DE BESLİYOR’

Bu sene beklenen yağışlar olmadığına dikkat çeken Sofça Köyü Muhtarı İbrahim Dağdelen, “Bu yüzden çayımız normalinden daha az. Su süreçli çekiliyor. Eskişehir’in o taraftaki köylerimizin ilçelerimizin su ihtiyacını karşılıyor.” Dedi. Köylerin hepsinde bilinçli sulama yapılıp yapılmadığından emin olamadığını belirten Dağdelen, “Bilinçli sulama vatan vatandaşlarımız da var. İki ili besleyen bir çaydan bahsediyoruz. Bilinçli kullanmak suyumuzu gelecek nesillere de en az eksikle bırakabilmek çok önemli. Umarım kışın da verimli bir yağış olur bu geri çekilmeler ve 2-3 metre yaşanan eksiklikte yerini doldurur.”şeklinde konuştu.

‘SU TORUNLARIMIZA MİRAS KALACAK’

Barajda büyük bir gerileme olduğunu belirten Beşkarış Köyü Eski Muhtarı Nurettin Gelmez, “Vatandaş ver yansın 24 saat sulama yapıyor. Altıntaş Belediyesi de suyun bilinçsiz kullanımını önlemek adına su fiyatlarında bir değişik yapabilir sulama saati ve sulama alanı belirleyebilir. Ama kesinlikle bir adım atılması gerekiyor. Bilinçli sulamanın artırılması lazım en önemli atılacak adım bu. Bizim dileğimiz ve isteğimiz barajımızda su oranı artsın. Sulamaya bir planlama getirilsin. Bu bizim torunlarımıza miras kalacak.”ifadelerini kullandı.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *