BELEDİYE MECLİSİNDE GERGİNLİK ‘KIT KAYNAKLARLA HİZMET EDİYORUZ’

171

Belediye meclisinin son toplantısını genel siyaset yerel siyaset polemiği karıştırdı. CHP grubu tarafından okunan bir metnin ardından AK Parti Meclis Üyesi Mahmut Öztaş, genel siyasetin değil 6 ayda yapılanların anlatılması istedi. Belediye Başkanı Eyüp Kahveci ise kaynak kıtlığına rağmen hizmet etmeye çalıştığını belirtti.

Kütahya Belediye Meclisi Eylül ayı meclis toplantısının başında CHP Meclis Üyesi Himmet Sarıyar’ın CHP grubu adına okuduğu metin meclisi karıştırdı. İktidarın eğitim politikalarını eleştiren, Türkiye Yüzyılı Marif Modeli’nin yaratacağı sorunlara değinen okulların açılmasına sayılı günler kala okullardaki eksikliklere dikkat çeken açıklamaya AK Parti Meclis Üyesi Mahmut Öztaş tepki gösterdi.

‘BUNDAN SONRA SİYASETİ GÖRECEKSİNİZ’

Belediye Meclisinin genel siyaset kurumu olmadığını belirten Öztaş, Beldiye Başkanı Eyüp Kahveci’nin başkanlık koltuğuna siyaset yapmayacağım diye oturduğunu hatırlatarak “Burası AK Parti, CHP yeri değil, meclisin yeridir. Siz burada üç partili bir siyasi oluşumu var diyorsanız bundan sonra siyasi oluşumu göreceksiniz.” İfadelerini kullandı.

‘BİZ CHP ZİHNİYETİ LAFINI SİNEYE ÇEKTİK’

Geçen meclis toplantısında okunan AK Parti’nin kuruluş yıldönümü metnini hatırlatan CHP Meclis Üyesi Himmet Sarıyar, “Siz iktidarı öven konuşmalar yaptınız, CHP zihniyeti lafını sineye çektik, sustuk, müsamaha gösterdik. Belediyenin siyasallaşmaması konusunda hemfikiriz ama şunu kimse unutmasın ki buradaki üç partide bir siyasal partidir. Bu çalışmalar yapılacaktır.” Dedi. AK Parti ve MHP’li meclis üyeleri metnin okunmaya devam etmesi üzerine salondan çıktı.

‘SİYASETİ BIRAKIN

YAPILMAYANLARI ANLATIN’

Metnin tamamlanmasının ardından meclis üyeleri salona çağrıldı. Genel siyaset yerine 6 ayda yapılanların anlatılmasını isteye Öztaş, “Mazotu parçası olmayan greyderleri, yapılmayan yolları, kazılmayan su arızalarını anlatın siyaset yapmayın.” Dedi. Konuşmalara uzun süre sabrettiğini dile getiren Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, “700 milyonu borcu nasıl yaptığınızı da anlatalım mı? Bu borç benim zamanımda yapılmadı ama ben bu kaynak kıtlığına rağmen hizmet yapmaya devam ediyorum” şeklinde konuştu.

OKUNAN METİN MECLİSİ İKİYE BÖLDÜ

Kütahya Belediye Meclisi Eylül ayı meclis toplantısı Belediye Başkanı Eyüp Kahveci başkanlığında Belediye Meclis Salonu’nda gerçekleştirildi. Meclisin henüz başında gündem dışı konuşmalar kapsamında söz alan CHP Belediye Meclis Üyesi Himmet Sarıyar, AK Parti iktidarının 22 yılda eğitim sistemini getirdiği durum nedeniyle okulların öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarını karşılamaya hazır olmadığını belirtti. Türkiye Yüzyılı Marif modeline dair uzman itirazlarına da değinen Sarıyar, CHP’nin danıştaya dava açtığını hatırlattı. Bu yıl okulların öğretmen ataması yapılmadan açıldığına dikkat çeken Sarıyar, “Okullarda çocuklara bir bardak temiz içme suyu bile sağlanamıyor. Sınıfların bakımından Kırtasiye malzemeleri ve temel Hijyen malzemelerin alımına dek diğer tüm konularda okullar neredeyse özelleştirilmiş durumdadır ailelerin katkı payı veremediği yoksul bölgelerdeki okullarımız ve çocuklarımız güvensiz sağlıksız ve hijyenden yoksun okul binalarında eğitim almak zorunda bırakılmıştır.” Dedi. Eğitimde düşen niteliklerine değinen Sarıyar, eğitimde belediyelerin gerçekleştirilen başarılı projelerin iktidarlarında yapacakları işlerin habercisi olduğunu belirtti.

Açıklamanın bu noktasında Belediye Meclis Üyesi Mahmut Öztaş itirazlarda bulundu. AK Parti ve MHP’li üyelerin salondan çıkmasının ardından Sarıyar metni kaldığı yerden okudu.

Müteahhit ve esnafın dışarıda beklediğini belirten Mahmut Öztaş, “Siz bizi provoke ederek 6 aydır yapmadıklarınızın, gerçeklerin yansıtılmamasını sağlıyorsunuz. Yerel siyasete sonuna kadar varız ama genel siyasetle ilgili bizim üzerimize bu şekilde gelinmesi hiç doğru değil.” Dedi. Öztaş, Kütahya esnafının 4 aydır kararlaştırılamayan ön kapama bedelleri için beklediğini dile getirdi.

‘ÖN KAPAMALAR ZATEN UYGUN YAPILAR DEĞİL’

Estetik komisyonuyla birlikte en iyi en doğru kararı vermeye çalıştıklarını belirten Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, “Rakam üzerine çalışıldı. 20bin gibi rakam olsun dedim. Sebebi şu; zaten ön kapatmalar uygun bir yapı değil. Bu yapıya olur veriyoruz ama yaptığımız da uygun değil. Bari burada bir gelir tarifesi olsun ki belediyede bir katkı olsun. Ama sonra bu yüksek dendi; bölgenin merkezi olup olmadığına göre bin, 2bin, 3bin gibi rakamları konuştuk. 7 Ağustos tarihinden önce Geçmiş olan bütün kapatmalar şu fiyat olsun ve otopark parası üzerine bir endeksleme yaptık. Esnaf para kazansın itirazımız yok ama belediye de uygun olmayan bir şeye bir  destek sağlamış oluyor bu yapıyla. Bari burada belediye bir gelir gelmiş olsun.”şeklinde konuştu.

‘HER İŞİ ZAMANINDA YAPAMIYORUZ’

6 aydır bir hizmet yapılmadığına yönelik eleştirilere de cevap veren Kahveci, “Kütahya, gelirinin 60’ını iller Bankasına bağlanmış olan bir belediye. 656 milyonu günü geçmiş borç benim zamanımda yapılmadı ama ben buna rağmen hizmet yapmaya devam ediyorum. Özel sektörde şirket sahibi olanlar bilir kaynağınız olduğu zaman rahat gayrimenkulleriniz gösterirsiniz teminatınızı alırsınız ama ben şu anda belediyede vergime rağmen SGK’ya yapılandırma için oraya kaynak ayırıyorum. Geçmişten beri birikmiş vergi borcu var. Şu anda kaynak kıtlığı içinde kaynak oluşturmaya çalışıyoruz. Bu yüzden her işi zamanında yapamıyoruz

Geçen dönem meclise geldim tartışılan 50 küsur maddenin 35-40 civarının ön kapama olduğunu ve meclis meşgul edildiğini belirten Kahveci, “Ben bunun önünü kesmek amaçlı olarak bir caydırma politikası gibi rakam yükseltebiliriz diye düşündüm. Kapatmalar aslında uygun olan bir yapı değil bunu hepiniz hepimiz çok iyi bilen insanlarız ama itiraz etmiyoruz.” İfadelerini kullandı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *