14 DAMIZLIK MANDA 14 KÖYE HİBE EDİLDİ; STRATEJİK SEKTÖRE 1 MİLYONLUK DESTEK

139

Kütahya’da stratejik sektör olarak kabul edilen mandacılığın geliştirilmesi açısından yürütülen Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından bu yıl 6 milyon TL destek verildiğini belirten Tarım Orman İl Müdürü Dr. Emre Yeniay, 1 milyon 250 bin TL değerindeki 14 mandanın köylere hibe olarak verildiğini dile getirdi.

İl Özel İdaresi bütçesi ile hazırlanan Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi kapsamında 14 manda boğası köy muhtarlarına teslim edildi. İl Özel İdaresi bahçesinde düzenlenen programda konuşan Tarım Orman İl Müdürü Dr. Emre Yeniay önemli açıklamalarda bulundu.

2024 yılı İl Özel İdaresi bütçeli hazırlanan Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi kapsamında manda boğası teslim programı İl Özel İdaresi bahçesinde gerçekleştirildi. Programa Kütahya Valisi Musa Işın, AK Parti Kütahya Milletvekilleri İsmail Çağlar Bayırcı, Mehmet Demir, İl Genel Meclisi Başkanı Muammer Özcura, AK Parti İl Başkanı Mustafa Önsay, Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Emre Yeniay katıldı.

Yaklaşık 1 yıl önce göreve başladığında ilk işinin Kütahya’nın tüm ilçelerini, köylerini dolaşmak olduğunu belirten Tarım ve Orman İl Müdürü Dr. Emre Yeniay, STK’larla görüşüp ve Kütahya için stratejik öneme sahip sektörleri belirlediklerini vurguladı. Bu sektörler içerisinde de manda yetiştiriciliğinin Kütahya için kıymetine dikkat çeken Yeniay, manda yetiştiriciliği için projeler geliştirdiklerini açıkladı.

KÜTAHYA’DA 4 BİN MANDA VAR

Manda yetiştiriciliğinin Kütahya için stratejik bir sektör olduğunu ifade eden Yeniay, bu yüzden Tarım ve Orman Bakanlığı İl Müdürlüğünde manda özelinde projeler yapmak üzere çalışmalara başladıklarını belirtti. Manda ile ilgili projelere başlamadan önce ilk olarak Kütahya’da 4 bine yakın manda olduğunu tespit ettiklerini açıklayan Yeniay, “Bunların yaklaşık 3bin’i 14 adet köyde toplanmış durumda.”dedi.

6 MİLYON TL DESTEK SAĞLANDI

Geçmişte yapılan Halk Elinde Islah Projesi ile birlikte 14 köyde damızlık manda dağıtılarak mandaların ırkının ıslah edilmesini hedeflediklerini belirten Yeniay, manda yetiştiriciliği birliği ile birlikte Tarım ve Orman Bakanlığının yapmış olduğu Halk Elinde Islah Projesi kapsamında 2024 yılında 6 milyon TL destek sağlandığını vurguladı. Yeniay, İl Özel İdare bütçesiyle getirilen 14 mandanın ise köylere hibe edileceğini belirtti.

EN KALİTELİLERİ TİTİZLİKLE SEÇİLDİ

Mandaların titizlikle seçildiğini açıklayan Yeniay, “Veteriner hekimler, Manda Islah Birlik Başkanımız, İl Müdür Yardımcımız mandaların seçimi için defalarca Balıkesir, İzmir, Trakya gibi farklı bölgelere gitti. En kaliteli mandalarımızı buraya getirmiş bulunmaktayız. Burada da 1 milyon 250bin TL bütçeli mandalarımızı muhtarımıza teslim edeceğiz. Bu sayede mandacılığı da geliştirmiş olacağız.” İfadelerini kullandı.

MANDALAR İÇİN GÖLETLER YAPILIYOR

Geliştirdikleri projelerle meralara ilk defa manda göletleri bütçesi aldıklarını dile getiren Yeniay, “Şu anda meralarımızı ıslah edip manda göletleri yapıyoruz. Mandaların rahat edebileceği gölgelikler yapıyoruz ilk defa. 15 milyon bütçeli bu mera ıslah projemizde ilimize tahsis edilmiş bulunmakta.” Şeklinde konuştu.  Yeniay, 2024 yılı İl Özel İdaresi bütçeli hazırlanan Halk Elinde Anadolu Mandası Islahı Projesi kapsamında hibe edilecek 14 adet manda ile 3bin mandanın damızlık ve ırkını geliştirme işlemişini yapmış olacaklarına değindi.

Kütahya üzerindeki stratejik sektörleri belirlerken hayvancılığın geliştirilmesine de ayrıca önem verdiklerini dile getiren Yeniay, hayvancılıkla ilgili projeler hakkında bilgi verdi.

‘ISLAH PROJEMİZE ARICILIK İLE BAŞLADIK’

Arı yetiştiriciliği projesi ile ilimizdeki arı ırkını geliştirmek amaçlı arı birliğindeki arı yetiştiricileri ile bir araya gelip eğitim verdiklerini belirten Yeniay, “Ana arı yetiştirme projesi yaptık. İzmir’de uygulamalı eğitimler verdik. Eğit ve donat kısmında alet ekipmanları vererek arı kovanlarından daha çok verim alınmasına yönelik projemizi ıslah projemize ilk olarak arıcılık ile başladık.”dedi.

Küçükbaş hayvancılığın geliştirilmesi için koç, teke istasyonu yaptıklarını belirten Yeniay, yine ülke genelindeki verimli ırkları getirerek bu istasyonda yetiştirip küçükbaş hayvancılık yapan üreticilere uygun fiyattan küçükbaş koç tekelerin dağıtımını yaptıklarını bu sayede de küçükbaş ıslahı gerçekleştirmiş olduklarını açıkladı.

ORGANİZE HAYVANCILIK BÖLGESİNE ÇED RAPORU ALINACAK

En önemli projelerinden biri olan organize hayvancılık bölgesi çalışmalarını başlattıklarını dile getiren Yeniay, “Yer seçimimiz tamamlandı. ÇED raporu ile birlikte Aslanapa’da da büyükbaş organize hayvancılık bölgemizi geliştireceğiz. Bu sayede de büyükbaş üreticilerimize temiz, nezih, karlı üretim yapabileceği bir organize bölgeye kavuşturmuş olacağız.” Şeklinde konuştu.

Balıkçılığın geliştirilmesi için Kütahya’da yer alan göl ve göletlere bir milyondan fazla yavru balık salımı yaptıklarını açıklayan Yeniay, balıkların büyüyerek balıkçılık yapan çiftçiler ve üreticilerin de buradan gelir elde etmesini sağlayacaklarını vurguladı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *