DPÜ’DE SİYASİ HAYATIMIZDA İDAMLAR PANELİ DÜZENLENDİ ‘DARBE GİRİŞİMİ BU BİLİNÇLE ENGELLENDİ’

58

DPÜ’de düzenlenen Siyasi Hayatımızda İdamlar Panelinde konuşan Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “Demokrasimiz, bu üzücü olayların bir daha yaşanmaması için acı hatıralarından ders almasını bilmiş ve 15 Temmuz’daki darbe girişimi, bu bilinçle engellenmiştir.” Şeklinde konuştu.

Kütahya Dumlupınar Üniversitesi (DPÜ), Siyasi Hayatımızda İdamlar: Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan başlıklı panele ev sahipliği yaptı. Uygulama ve Araştırma Merkezleri Koordinatörlüğü tarafından Lisansüstü Eğitim Enstitüsünde gerçekleştirilen etkinliğe, Kütahya Valisi Musa Işın, Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, rektör yardımcıları Prof. Dr. Özer Aydın, Prof. Dr. Mustafa Arif Özgür ve Prof. Dr. Ayhan Kahraman, il protokol üyeleri, akademik ve idari personel ile davetliler katıldı.

‘MENDERES’E VERİLEN CEZA MİLLETİMİZİN YÜCE GÖNLÜNDE KABUL GÖRMEDİ’

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan etkinlikte Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “ 27 Mayıs Darbesi, ülkemizin demokrasi tarihinde kara bir lekedir. Darbeciler, Adnan Menderes’i kendisini meclise gönderen Kütahya’da tutuklama cüreti göstermiştir. Ardından da bu ülkeye en çok hizmet eden devlet adamlarından Adnan Menderes, aziz milletimizin yüce gönlünde asla kabul görmeyecek şekilde cezalandırılmış ve idam cezasıyla hayatını kaybetmiştir. Demokrasimiz, bu üzücü olayların bir daha yaşanmaması için acı hatıralarından ders almasını bilmiş ve 15 Temmuz’daki darbe girişimi, bu bilinçle engellenmiştir.” Şeklinde konuştu.

MENDERES’İN SİYASİ HAYATINDA KÜTAHYA’NIN YERİ KONUŞULDU

Ardından etkinlikte moderatörlüğünü Doç. Dr. Eray Acar’ın yaptığı panel bölümüne geçildi. Menderes’in Kütahya’da Başlayan ve Biten Hayatı başlıklı konuşmasında 1950-1960 yıllarında başbakanlık yapan Adnan Menderes’in siyasi hayatındaki dönüm noktalarını anlatan Panelist Prof. Dr. Esra Sarıkoyuncu Değerli, Prof. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, konuşmasında 1876-1961 döneminde Türk siyasi tarihindeki idamları ele alarak bu dönemde öldürülen siyasetçilerin yaşamlarından kesitler sundu.

Gazeteci İhsan Tunçoğlu, 27 Mayıs Darbesinin ardından Kütahya’da bulunan Adnan Menderes’in yakalanma sürecini anlattığı konuşmasında Başbakan Menderes’in Kütahya için yaptığı hizmetlere de değindi. Dönemin tanıklarından Adil Özkan ise Adnan Menderes’in Kütahya’ya gelişi ve tutuklanma sürecinde yaşananlarla ilgili ayrıntıları katılımcılarla paylaştı.

Etkinlik, soru cevap bölümünden sonra Adnan Menderes’in Kütahya’da çekilmiş fotoğraflarından oluşan serginin açılmasıyla sona erdi.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *