KAHRAMANLIKLARINI ANMAYA GÜN YETMEZ

36

Vatanı korumak için bir an düşünmeden canlarını tehlikeye atan gazilerin tek bir gün değil 365 gün anılması gerektiğini belirten Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kütahya Şubesi Başkanı Asım Okat, Kütahya’da yaşayan gaziler hakkında da bilgi verdi.

19 Eylül Gaziler Günü yoğun bir program ile kutlanacak. Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kütahya Şubesi Başkanı Asım Okat, vatanı korumak için bir an düşünmeden canlarını tehlikeye atan gazilerin bir gün değil gösterdiği kahramanlığın hiç unutulmaması gerektiğini belirtti. 

Bugün 19 Eylül Gaziler Günü. Sakarya Meydan Muharebesi’nin kazanılmasının ardından, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e TBMM’nin 19 Eylül 1921 günü mareşallık rütbesi ve gazilik unvanının verilmesi nedeniyle kutlanan 19 Eylül Gaziler Günü sebebiyle Kütahya’da çok sayıda etkinlik düzenlenecek.

Malul gazinin iç güvenlik ve asayiş sağlamakla görevli iken yaralanan ve uzuvlarından sakatlığa maruz kalanlara malul gazi dendiğini ifade eden Asım Okat, “Bu vatan uğruna bir uzvunu kaybetmiş demek Bizim derneğimizdeki üyelerimizin pek çoğunda maluliyet var. Muharip gazilik ise savaş sırasında yaralanan gazilere verilen bir unvan” dedi.

‘200’ÜN ÜZERİNDE MALUL GAZİ YAŞIYOR’

Kuruluş ve Kurtuluşun Şehri Kütahya’nın şehitler ve gaziler diyarı olduğuna değinen Okat, “Kütahya’da muharip gazi olarak en fazla Kıbrıs gazisi var. Benim bildiğim kadarıyla Türkiye’deki 55 bin civarındaki Kıbrıs gazisinin 32 bini şu an hayatta. Kore gazilerimiz ise daha az, yaşları itibariyle hakkın rahmetine kavuşuyorlar. Türkiye’de sayılı benim bildiğim kadarıyla, maalesef yaşayan İstiklal Gazimiz de kalmadı.”şeklinde konuştu. Türkiye’de 8 bin civarında, Kütahya’da ise 200’ün üzerinde malul gazi yaşadığını açıklayan Okat, Kütahya’da terör nedeniyle gazi ünvanına erişmiş çok sayıda kahraman da bulunduğunu belirtti.

Bu vatanda yaşayan herkesin şehit ve gazilere borçlu olduğunun altını çizen Okat, “Bizim her zaman için söylediğimiz şu; gaziler, şehitler sadece bir günde anılmamalı. Madem “Baş tacımız, gururumuzsunuz, sizin için ne yapsak azdır.” Deniliyorsa bu tüm yıl içerisinde her daim, 365 gün hissettirilmeli.” İfadelerini kullandı.

103 GAZİNİN KATILIMIYLA

YÜRÜYÜŞ DÜZENLENECEK

Gazilerin Valilik Makamına ziyareti ile başlayacak etkinlikler, saat 10.00’da 103 Gazi, 103 Öğrenci ve 20 çeşitli meslek grubundan katılımcının olduğu yürüyüş ile devam edecek. Karagöz Camii önünden Zafer Meydanı’na doğru yapılacak yürüyüşün ardından Atatürk Anıtına çelenkler sunulunacak, saygı Duruşu yapılacak ve İstiklal Marşı okunacak. Saat 10.30’da Şehit ve Gazilerin ruhlarına Kuran-ı Kerim okunacak. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Başkanı Şaban Başoğul günün anlam ve önemine yönelik konuşma yapacak. Ardından Vali Musa Işın, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kütahya Şubesi ve  Türkiye Harp Malulü Gaziler, Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kütahya Şubesini ziyaret edecek. Daha sonra Gazilerin Garnizon Komutanlığını ve Kütahya Belediye Başkanlığını ziyaret edecek.

Programın ikinci bölümünde ise saat 13.30’da Dumlupınar Spor Salonu’nda “19 Eylül Gaziler Günü Kahramanlar Sahada Vatan Onlarla Spor Etkinlikleri” programı başlayacak. Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün Mini Spor ve Sanat gösterisi düzenlenecek, katılımcıların farklı dallarda sporları deneyimlemesinin ardından etkinlikler sona erecek. Saat 19.00’da ise Grand De Lux Düğün Salonunda Gaziler ve Şehit Aileleri için yemek organizasyonu gerçekleştirilecek.

‘BEKLENTİLERİ ONURLANDIRILMAK’

Şehitlik, gazilik gibi ünvanlarının bir onu vesilesi olduğunu dile getiren Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kütahya Şubesi Başkanı Asım Okat, bizim beklentimiz devletimizin, halkımızın sadece bir gün değil 365 gün her zaman şehitlerin ve gazilerin arkasında olduklarını göstermesi. Yaşanan acıların unutulması kolay değil ancak gazilerimizin şehit yakınlarımızın beklentisi onore edilmek.” İfadelerini kullandı. 

‘FARKLI BİR FORMAT HAZIRLANMIŞ’

Programın önceki yıllara göre daha yoğun olduğunu dile getiren Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Kütahya Şubesi Başkanı Asım Okat, “Gaziler Gününü daha farklı bir formatta kutlanması için böyle bir çalışma yapılmış. Gazileri kucaklayıcı bir program olacağına inanıyorum” şeklinde konuştu.

Dernek olarak büyük gayretler gösterdiklerinin altını çizen Okat, şehit yakınları gaziler için ellerinden ne gelirse yapmaya çalıştıklarını vurguladı.

ŞEYMA DÖNMEZ DEMİRDAŞ




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *