‘NORMAL BİR EKONOMİK SEYİRDE YÜZDE 100 ARTIŞ BEKLENMEZ’ YAKIN DA UZAK DA ARTIK AYNI KİRA

650

Geçtiğimiz yıllarda Kütahya’da merkez mahalleler ile merkeze uzak mahallelerde kira oranlarında büyük farklılıklar olduğunu ancak bu farkın son dönemde ortadan kalktığını belirten Gayrimenkul Danışmanı Çağatay Kaygan, mahalle fark etmeksizin iyi bir dairede oturmak isteyen ailelerin 10-15 bin lirayı gözden çıkarması gerektiğini vurguladı.

Kütahya’da mahallere göre kira fiyatlarını ve kira fiyatlarında geçen yıla göre yaşanan yüzde 100 artışın nedenlerini GAZETE KIRKÜÇ’e değerlendiren Gayrimenkul Danışmanı Çağatay Kaygan, asgari ücrete yapılan zamla kıyaslandığında artışların çok olmadığını belirtti. Günümüz ekonomisinde kira artışlarının afaki olmadığını kaydeden Kaygan “Kiralar enflasyona göre normal artmış. Ama normal bir ekonomik seyirde bir yıl içinde yüzde 100 bir artış tabii ki beklenmez” dedi.

‘GAYBİEFENDİ İLE SPORKENT

ARASINDA BİR FARK KALMADI’

Kütahya’da kira fiyatları hakkında bilgiler veren Kaygan “Fatih Mahallesi’nde kira ortalamaları 5 bin- 7 bin TL arası. Ali Paşa Mahallesi’nde 10 bin TL ile 20 bin TL arasında değişiyor. 1+1’lerden bahsediyorsak 10 bin lira ile 15 liraya kadar var. 2+1, 3+1 aileye uygun bir daire bulmak zor. 15-20 bin lira arasında daireler var. Gaybiefendi Mahallesinde de fiyatlar aynı”diye konuştu. Merkez ile merkeze uzak mahallelerde kira oranlarında neredeyse bir fark kalmadığına vurgu yapan Kaygan “Çok bir fark kalmadı aslında. Merkezde 15 bin TL istenen ikinci konuta, Sporkent tarafında da yine 15 bin-20 bin TL isteniyor ama sıfır bir konut bir ihtimaliniz çok yüksek ya da yeni bir bina oluyor” ifadelerini kullandı.

‘BAHÇELİEVLER MAHALLESİNDE

KİRALAR MERKEZDEN YÜKSEK’

Geçtiğimiz senelerde kiraların merkez mahallelere göre uygun olduğu Bahçelievler ve Evliya Çelebi mahallerinde yaşanan kira artışlarına dikkat çeken Kaygan, yaşanan artışlarda Şehir Hastanesinin etkisi olduğunu vurgulayarak “Şehir Hastanesi kenarında sıfır konut yaygınlığını henüz göremedik. 20-30 yıllık binalarda da merkeze yakın binalardaki gibi, hatta merkezden yüksek kira fiyatları var.  7 yıllık kiracısını çıkararak, evini 3-4 katı kiraya veren ev sahipleri var” diye konuştu.

İYİ BİR DAİREDE OTURMANIN

BEDELİ 20 BİN LİRA

Güzel ve kullanışlı bir dairede oturmak için kira fiyatlarının 20 bin TL’ye kadar çıktığını vurgulayan Kaygan, kiralık konutlarda ailelerin 15 bin TL altında 2+1 3+1 daire bulmayacağını ifade etti. Site içinde lüks bir daire istendiğinde fiyatların 25-30 bin TL’ye kadar çıktığını belirten Kaygan “Sebebi de şu; daireyi satın alan kişi 2 buçuk-3 milyon lira para veriyor. 25-30 bin TL kira getirisi bile ev sahibine çok mantıklı gelmiyor. Onun için de aileler için uygun konut bulmak zorlaşıyor. Tüm mahallerde de durum böyle” şeklinde konuştu.

PSİKOLOJİK SINIR 5 BİN LİRADAN

10 BİN LİRAYA ÇIKTI

Kiralarda psikolojik sınırın 10 bin TL olduğunu vurgulayan Kaygan, geçen sene psikolojik sınırın 5 bin TL olduğunu hatırlatarak bir yılda yaşanan artışın çok olmadığını belirtti. Bir yıl içinde yüzde 100 bir artışı normal bulduğunu dile getiren Kaygan şu ifadeleri kullandı; “Geçen sene asgari ücret 8 bin liraydı. Şimdi 17 bin lira. Aslında kira fiyatları da aynı oranda ilerlemiş. Enflasyona göre normal artmış. Ama normal bir ekonomik seyirde bir yıl içinde yüzde 100 bir artış tabii ki beklenmez.”

‘KİRA ARTIŞINDA

TÜRKİYE BİRİNCİ SIRADA’

Yatırım amaçlı alınan dairelerde ev sahibinin, yaptığı yatırımın karına bir an önce geçmek istediğini belirten Kaygan, “Zaten dünyada da kira artışı konusunda Türkiye birinci sırada. Bunun sebepleri de pandemi dönemi. O dönemde konut sektörüne bir durgunluk getirdi. Ama pandemi sonrasında da faizler düşük olduğundan dolayı konuta talep arttı. Şubat depreminden sonrada 11 şehrin yerler bir olması ile bu insanlar 70 ile yayıldı” ifadelerini kullandı.

‘DEPREMZEDELER HALA EV SAHİBİ DEĞİL’

6 Şubat depreminin ardından 11 ilde hala çok büyük bir konut sorunu yaşandığını ve evlerini kaybedenlerin hala ev sahibi olamadığını vurgulayan kaygan “Depremzeler farklı şehirlerde hayatlarını sürdürmek zorunda kaldı. Örneğin; Bir aile olarak yaşıyorsun, yaşadığın binan yıkıldı. Anne, baba Ankara’ya Kütahya’ya Afyon’a vs. gitti. Orada bir yaşam mücadelesi verecek. Evin çocuğu genç ise kendine Muğla’da iş buldu. Bunun için bir konut daha gerekti” şeklinde konuştu.

‘8 BİN LİRALIK EVİ

13 BİN LİRAYA VERİYORLAR’

Sığınmacı ve göçmenlerin de kira fiyatlarında etkisi olduğunun altını çizen Kaygan göçmenlerin 3-4 kişi toplanarak evlerin ederinin çok üzerinde fiyatlara kiraladıklarını belirtti. Bunun ev kiralarını artıran önemli sebeplerden olduğunu belirten Kaygan şu ifadeleri kullandı; “Göçmenler 5 para etmez evlere 15-20 bin TL kira veriyorlar. 10 evden en az ikisi yabancı uyruklulara kiraya veriliyor. Kötü evleri yüksek fiyattan tutmaları piyasayı etkiliyor. Kötü bir evin değeri aslında 8 bin lira ise ev sahibi evin kirasını 12-13 bin yapıyor. Ev sahibi göçmenlerin 4-5 kişi birlikte yaşayacaklarını bildiği için bunu yapıyor.” FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *