Geçen hafta AHİLİK HAFTASI kutlandı. Her yıl Eylül ayı sonunda kutlanan ahilik haftası türlü nutuklarla etkin şekilde kutlandı. Ahilik esnaf kültürü olarak tarihten günümüze kadar gelen bir gelenek ve içinde her şeyi barındıran bir kültürdür. Ahilik içinde asla olmaması gereken altın kural ahlaksızlıktır ve bu geleneğin özü ahlaktır.
12 yy. da başlayan ahilik kültürünün kurucusu AHİ EVRAN hazretleridir. Nevşehir den başlayan bu gelenek her yıl kutlanmakta. Ahilik kuşağı takma töreni ile son bulmakta, bu bir nevi çıraklık eğitim merkezi nin görevi gibidir, 4 yıl süren ahilik eğitiminde çıraklık, kalfalık ve ustalık evrelerinden sonra tamamlanan eğitim sonunda usta olan kişi ahi kuşağı ile esnaf olmaktadır. Bu sürecin içinde yani ustalığa gelene kadar olan süreçte çırağa önce din bilgisi, Ahlak bilgisi, sanat, meslek, aile terbiyesi halka davranış kültürü gibi öğretilerle eğitim verilerek meslek edindirilmekte.
Şimdiki ahiler yani esnaflar ile önceki esnafları göz önüne getirirsek , yani fahiş fiyat, şişirme işçilikler, müşteriyi dolandırıp yolunacak kaz muamelesi çekenler dükkanını geç açıp, erken kapatanlar ahilikten uzak esnaflığı yaşayanlar oldukça çoğaldı. İş ahlakını arkaya atanların yüzünden dürüst pek çok esnafta aynı yaftaya etiketlenmekte. Dürüst esnaf öyle azaldı ki toplumun kokuşmuşluğu içinde bu ahi kültürüne yakışmayan manzaralar yaşamaktayız. Temel felsefesi, AHLAK olan ahilik yani esnaflığın yozlaşmasına neden olanlar toplumsal modaya ayak uyduranlardır. Balık baştan kokarsa değimi ile maalesef üzücü manzaralar yaşamaktayız. Bir vidayı sıkmaya 500 lira isteyen, ekmek yaparken hile yapanlar, kırımızı toz bibere tuğla tozu katanlar, tereyağına sana yağı katanlar 3 liraya aldığı elmayı 33 liraya satanlar kısacası aklınıza gelen her türlü aymazlığın içinde yaşayanlara mutlaka ahilik felsefesi okutulmalıdır. Temeli ahlak ve dine dayalı olan bu kültürü yaşatmak güzel ama asıl mesele kültürü yaşayanları çoğaltmakta. Ahi gibi yaşayan tüm esnaflarımızın ahilik haftasını kutlar böyle davranmayanların ise Ahilik kültürünü mutlak okumalarını, öğrenmelerini tavsiye ederim.
Evet Ahilik kültürünü yayan Ahi evren hazretlerinin Nevşehir de yetişen öğrencileri Türkiye nin dört bir tarafına yayılarak bu kültürü yaygınlaştırmışlardır. Kütahya ya gelen 7 Ahi kardeş vardır. Bu 7 kardeşin seceresini araştırdım ve geçmiş yıllardaki Belgesel yazılarımda ve Tv programlarımda sizlerle paylaştım. Kısaca özetleyeyim. 1- AHİEVREN Yeni mahallede türbesi var, ve Ahievren mezarlığı aralığında mukim. 2- AHİ İZZETTİN İsak fakıh cami yanında türbesi var. 3- AHİ ERBASAN Hıdırlık yokuşu çıkışında mezarlığın karşısında mukim. 4- AHİ ARSLAN İSE Sultanbağ yolu Gediz caddesinde İmam avlusu denen yerde mukim diğer 3 kardeş ise AHİLER köyünde tepedeki türbe mezarda yatmaktalar.
Aslında bu kültürün o kadar çok manevi öğretisi var ki, hayatımızı bu yönde sürdürmüş olsak her şey güllük gülistanlık olacak.