Kütahya Ahiliğinin Temel Taşları başlıklı sempozyumda Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, ahilik teşkilatının toplumun maddi ve manevi kalkınmasına nasıl katkılar sunduğunu anlattı.
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Mehmet Akif İnan Vakfı iş birliğinde düzenlenen Kütahya Ahiliğinin Temel Taşları başlıklı sempozyum, Fen Edebiyat Fakültesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. FEF Germiyanoğlu Yakup Bey Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe Kütahya Vali Vekili Süleyman Ovalı, Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Memur Sendikaları Konfederasyonu Başkanı Ali Yalçın katıldı.
![](http://gazetekirkuc.com/wp-content/uploads/2024/10/95efcfdcfe9683741834cc64e959459c_.jpeg)
Ahilik teşkilatının toplumun maddi ve manevi kalkınmasına nasıl katkılar sunduğunu anlattığı bir konuşma yapan Rektör Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, “Ahilik teşkilatı vasıtasıyla Müslüman Türkler ekonomik alanda, çarşıda ve pazarda fiyat, üretim ve tüketim bakımından kontrolü ellerinde tutmak noktasında büyük avantaj elde ettiler. Alışveriş dili Türkçe olduğu gibi üretim dili de Türkçe oldu.”dedi.
OSMANLININ KURULMASINDA AKTİF ROL OYNADILAR
Osmanlı Devleti’nin kuruluş sürecinde de ahîlik teşkilatı önemli bir rol oynadığını ifade eden Kızıltoprak, “Osmanlılar, Ahîlerin sosyal ve ekonomik yaklaşımlarını benimseyerek devletin gelişiminde bu yapıları kullanmışlardır. Ahilik, Osmanlı’nın sosyal ve ekonomik politikalarının güçlendirilmesinde etkili olmuş, Anadolu ve Rumeli’nin İslamlaşması ve Türkleşmesi sürecine katkı sağlamıştır. Kütahya Ahiliğinin Temel Taşları adlı sempozyumumuzda dört oturumda çeşitli başlıklarla 16 bildiri sunulacaktır.” Şeklinde konuştu.
Açılış töreninde katılımcılara hitap eden Vali Vekili Süleyman Ovalı, Türk dünyasında ahiliğin önemi ve Kütahya’daki ahilik teşkilatlarının öneminden söz ettiği konuşmasında sempozyumun düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür etti. Yılın Ahisi seçilen Yasin Demirci’ye ödül sunulan tören, toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.