‘KOMİSYON KURULSUN MAĞDURİYET ÇÖZÜLSÜN’

85

İnköy Küçük Sanayi Sitesinde mağdur olan esnafların yeni bir anlaşamaya zorlanmasının hakkaniyetli olmadığını belirten Yeniden Refah Partisi Kütahya İl Başkanı Av.Murat Tuncay, sorunun kurulacak bir uzlaşma komisyonu ile belediyenin de bu konuda elini taşın altına sokarak çözülmesi gerektiğini vurguladı. 

SÖZLEŞME ŞARTLARI ALEYHTE DEĞİŞTİRİLDİ

Yeniden Refah Partisi Kütahya İl Başkanı Av.Murat Tuncay, son günlerde Kütahya gündemine oturan İnköy Küçük Sanayi Sitesi hakkında basın açıklamasında bulundu. Mağdurların son yol kapatma eylemiyle İnköy Küçük Sanayi Sitesi’nden tüm ülke kamuoyunun haberdar olduğunu belirten Tuncay, “Kütahya Belediyesi aracılığıyla TOKİ ve 360 esnaf arasında imzalanan sözleşme sonrasında TOKİ’nin sözleşme şartlarını 360 kişinin aşırı derecede aleyhine olacak şekilde değiştirmesi sebebiyle alıcılar açısından ciddî bir mağduriyet oluşmuştur.” Şeklinde konuştu.

Tuncay, 2021 yılında belirlenen satış rakamının yüzde 10’unu peşin ödeyen bu 360 kişinin ödediği bedelin hiçe sayılmakla kalmadığını TOKİ tarafından 2024 yılında tekrar bir değerleme yapılıp ödenecek toplam tutarın neredeyse 15 kat artırılarak 450 bin TL olan toplam bedelin 5 Milyon 750 Bin TL’ye çıkartılıp bu bedelin de yüzde 25’inin tekrar peşinat olarak yatırılmasının istendiğini belirtti.

Esnafa 5 Milyon 750 Bin TL’ye çıkan bedel için memur maaş artış oranında bir artış oranının yüklendiğini vurgulayan Tuncay, “İktidar partimiz il başkanı meselenin yasadan kaynaklandığını belirterek bu 360 mağdur kişiye kolaylıklar dilemekle yetinmiş, Belediye kanadı ise sözleşmenin tarafı olmadığından bahisle kenara çekilmeyi tercih etmiştir. Gerçekten ortada yasal gerçekler vardır ama ortada bir de hem TOKİ hem de Kütahya Belediye’sinin amblemleri bulunan evrak üstünde imzalanmış bulunan sözleşmeler vardır.”ifadelerini kullandı.

DEVLETİN HESAP EDEMEDİĞİNİ VATANDAŞ MI HESAP EDECEK?

TOKİ’nin sözleşmeden 3 yıl sonra 2024 yılında ülkede meydana gelecek ekonomik dalgalanmaları hesap edemeyerek değişiklik hakkını saklı tutup aşırı bir zorlama ile yeni sözleşme imzalanmasını zorunlu tutmasını hakka ve hakkaniyete aykırı olduğunu açıklayan Tuncay, devletin hesap edemediği ekonomik dalgalanmaları vatandaşın hesap etmesi gerektiğini beklemenin anlamsızlığına değindi.

Vatandaşın 3 yıl sonra 15 kat ve ucu açık şekilde bir bilinmez bir bedelle sözleşme imzalamasının kabul edilemez olduğunu ifade eden Tuncay, şu ifadeleri kullandı: “Yeni şartlarda imzadan kaçınılması halinde işyerlerinin başka şehirlerden gelecek yeni alıcılara satılacağını ifade etmek şehrin kalkınması için inşa edilen bir sanayi sitesinin başkalarının gayrimenkul yatırımı haline getirilmesi anlamına gelir. Öncelikle mağdur 360 esnaf/tüccarımızın ölçülü hareket etmesi, sonrasında ise iktidarın bu hukuken kabul edilemeyecek, zira her yasal olan hukuka uygun olmayabilir, yeni sözleşme şartlarını dikte etmesinin önüne geçmek üzere bu uyuşmazlığın dava ve mahkeme yoluna gidilmeden kurulacak bir uzlaşma komisyonu ile çözülmesi, belediyenin de bu konuda elini taşın altına sokması tüm taraflar için sonuç  odaklı bir çözüm olacaktır. Kaldı ki 360 kişi de rakamın makul ölçüde artırılmasına karşı çıkmamaktadır. Biz Yeniden Refah olarak bu türlü mağduriyetlerde tüm hemşehrilerimize verdiğimiz sözü tutarak konuyu yakından takip etmekteyiz.”




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *