KADIN KAYNAKÇI YETİŞTİRME PROJESİNDE SERTİFİKALAR TESLİM EDİLDİ ‘ŞEHİRDE DÖNÜM NOKTASI OLACAK’

104

Kadın Kaynakçı Yetiştirme Projesinin yalnızca bir meslek edindirme çalışması değil, aynı zamanda bir dönüşüm hareketi olduğunu belirten KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, yeni bir projenin de müjdesini verdi. Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakan Yardımcısı Leman Yenigün ise KUTSO sayesinde kadınların her sektörde var olabileceğini kanıtladığını vurguladı.

Kadın istihdamına katkı sağlamakla kalmayıp “kadına uygun meslek” ön yargılarını da yıkan “Kadın Kaynakçı Yetiştirme Projesi” Sertifika Töreni Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi.

Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası’nın öncülüğünde kadın istihdamını artırmak ve mesleki yetkinlik kazandırmak amacıyla hayata geçirilen “Kadın Kaynakçı Yetiştirme Projesi” Sertifika Töreni Kütahya Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Törene; Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, AK Parti Kütahya Milletvekilleri İsmail Çağlar Bayırcı, Mehmet Demir, Hava Er Eğt. Tugay ve Garnizon Komutanı Hv. Tuğg. Mustafa Baş, Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Kızıltoprak, Vali Yardımcısı Burhanettin Yavaşi, İl Jandarma Komutanı J.Kd.Alb. Vedat Kültür, KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Erkan Sağlam katıldı.

‘HAYALİMİZİ GERÇEĞE DÖNÜŞTÜRÜYOR’

Bu projeyi kadınların her işi başarabileceğine inanarak başlattıklarını ifade eden KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, “Bu proje, kaynakçılık gibi erkek egemen bir alanda kadınların çalışabileceği bir ekosistem yaratma hayalimizi gerçeğe dönüştürüyor. Bu proje, yalnızca bir meslek edindirme çalışması değil, aynı zamanda bir dönüşüm hareketidir.” Dedi. Kadınların bu alanlarda varlık göstermesinin, hem onların bireysel güçlenmelerine hem de toplumsal eşitlik hedefine ulaşmada katkı sağladığını ifade eden Güral Argat, çünkü güçlü kadınların güçlü toplumlar inşa edeceğini projenin, bu inancın somut bir yansıması olduğunu belirtti.

YENİ PROJENİN MÜJDESİNİ VERDİ

Hiç ara vermeden yeni bir proje hazırlığına da başladıklarını müjdeleyen Güral Argat, projeden aldıklarını güzel sonuçların motivasyonu ile hiç ara vermeden “Sanal Gerçeklik ile Kaynakçılık: Gerçekçi Deneyimler, Kalıcı Beceriler” Projesi için çalıştıklarını vurguladı. Güral Argat, bu kapsamda eğitilecek 36 gencin Kütahya’da kaynakçılık alanında ara eleman açığı bulunan KUTSO üyesi firmalar tarafından istihdam edileceğini belirtti.

‘BU ENERJİ GÜÇLÜ TOPLUMUN HABERCİSİ’

Projenin sadece bir mesleki eğitim çalışması değil; aynı zamanda kadın-erkek eşitliği yolunda atılan güçlü bir adım olduğunu vurgulayan Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, “Kadınların ekonomik hayata aktif katılımını artırma mücadelesinde önemli bir dönüm noktasıdır. Bugün sertifika alacak olan kardeşlerimiz, kadınların iş hayatında, üretimde ve sanayide ne kadar güçlü ve kararlı bir şekilde yer alabildiklerinin somut bir göstergesidir.” Dedi. Kadınların her sektörde var olabileceğini ve başarılı olabileceğini bir kez daha kanıtlayan bu projeyi hayata geçiren KUTSO’ya teşekkür eden Yenigün, “Bugün burada gördüğümüz bu enerji, daha güçlü bir toplumun habercisidir. Çünkü bir kadının ekonomik hayatta güçlenmesi, sadece kendisini değil; ailesini, çevresini ve nihayetinde toplumun tamamını güçlendirir. Kadınların iş gücüne aktif katılımı, ülkemizin ekonomik büyümesine ve sosyal kalkınmasına katkı sağlar.” İfadelerini kullandı.

‘HİÇBİR MESLEK BİR CİNSİYETE AİT DEĞİLDİR’

Proje sayesinde değişim ve dönüşüm çok kıymetli bir örneğinin görüleceğini ifade eden Belediye Başkanı Eyüp Kahveci, “Bu süreç, kadınların hayatına dokunan onların potansiyellerini ortaya çıkaran ve toplumsal dönüşüme öncülük edecek olan çok önemli bir adım. Kadınların çalışma hayatına katılımını artıracak, onlara fırsatlar sunacak tüm projeleri destekliyoruz desteklemeye de devam edeceğiz. Her alanda sürdürülebilir bir kalkınma hedefliyorsak bu süreçte kadınların da yer alması bir kaçınılmazdır, bir ihtiyaçtır. Hiçbir iş hiçbir meslek tek bir cinsiyete ait değildir. Bu sayede erkek egemen bir sektöre kadınlar cesursa adım atmışlardır. Kaynakçılık gibi zorlu ama bir o kadar da değerli bir meslekte kadınların varlık göstermesi, “kadın yapamaz, kadına uygun değil” görüşlerini ne bertaraf etmemiz gerektiğini bize gösteriyor. Kadınlar her mesleği icra edebilirler her meslekte başarı olabilirler yeter ki onlara destek olalım. Bu projede yer alan kadınlarımız sayesinde Kütahya’da bir başarı hikayesi yazılacaktır. Kadınların ekonomik hayatta güçlü bir yer edinmesi toplumsal hayatımızı da zenginleştirecek ve geleceğe umutla bakmamızı sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı. 

KADINLAR İSTİHDAMA KATILIRSA TÜRKİYE KAZANIR

“İstihdam Odaklı Kadın Kaynakçı Yetiştirme” projesinin kadın iş gücünün ekonomik faaliyetlere katılımının yüzde 40’a çıkarılmasına öncülük etmeyi hedeflediğini dile getiren KUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Esin Güral Argat, projenin yalnızca bir eğitim programı değil, aynı zamanda toplumsal ön yargılara karşı verilmiş güçlü bir cevap olduğunu vurguladı. Kadınların iş gücüne katılım oranını artırmanın ekonomik refahın büyüyüp topluma yayılmasını sağladığını belirten Güral Argat, yapılan çalışmaların kadınların istihdama katılma oranının her yüzde 1 puan artışında, milli gelirin yaklaşık yüzde 1,2 oranın artabileceğini ortaya koyduğunu açıkladı.

Kadınların işgücüne katılımının yalnızca hizmet sektöründe değil, sanayi ve teknik alanlarda da yaygınlaşması gerektiğini ifade eden Güral Argat, “Örneğin kadınların inşaat sektöründe çalışma oranı AB’de ortalama %10-12 iken aynı oran Türkiye’de %2-5 arası olarak tahmin edilmektedir.” dedi. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından finanse edilen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında, Kütahya’daki 18-35 yaş arası genç işsizlerin istihdamını artırmak ve kaynakçılık alanındaki nitelikli ara eleman açığını gidermek üzere hazırladıkları  “Sanal Gerçeklik ile Kaynakçılık: Gerçekçi Deneyimler, Kalıcı Beceriler” Projesi hakkında da bilgi veren Güral Argat, projeye katılan her kadını tebrik etti.  

‘ÇEVRENİZDEKİ KADINLARA İLHAM OLACAKSINIZ’

Kadınların sesi güçlendikçe, toplum da güçleneceğini dile getiren Güral Argat, “Sizler, ‘Kadın her alanda başarabilir!’ diyen güçlü bir mesaj veriyorsunuz. Her birinizin bu kararı, çevrenizdeki diğer kadınlara da ilham kaynağı olacak. Unutmayalım ki, kadınların gücünü ortaya koyduğu her başarı hikayesi, yalnızca bireysel bir kazanım değil; aynı zamanda toplumun daha eşit, daha adil bir geleceğe doğru yol almasını sağlayan bir ışık kaynağıdır. Sizler, bu ışığı yakan öncülersiniz.” Dedi.

HEDEF YÜZDE 40,1’E YÜKSELTMEK

Kadının iş gücüne katılımı, istihdamının artırılması ve kadın girişimciliğinin desteklenmesinin en önemli öncelikleri olduğunu ifade eden Aile ve Sosyal Hizmetleri Bakan Yardımcısı Leman Yenigün, “2028 yılı sonuna kadar kadın işgücüne katılma oranının %40,1’e, kadın istihdam oranının ise %36,2’ye yükseltmeyi hedefliyoruz. Atılan güçlü adımlarla, 2002 yılında yüzde 27,9 olan kadının iş gücüne katılım oranını yüzde 37,8’e, yüzde 25,3 olan kadın istihdam oranını ise yüzde 33,2’ye yükselttik. Kadının Güçlenmesi Strateji Belgesi ve Eylem Planımız” ile kadınları hayatın her alanında güçlendirecek adımlar atıyoruz. Kadınların sanayi sektöründe daha fazla yer alabilmesi için eğitimden istihdama kadar her aşamada özel politikalar geliştiriyoruz. Bugüne kadar 1.207 kadın kooperatifinin kurulmasına destek olduk. Kadın kooperatiflerini güçlendirmek için eğitim programlarımız ile 45 binin üzerinde kadına ulaştık.” İfadelerini kullandı.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *