Eğitim İş Kütahya Şubesi, basın açıklaması yaparak eğitimde yaşanan sorunların her geçen yıl katlanarak arttığına dikkat çekti. Açıklamada bir buçuk milyon öğrencinin örgün eğitimin dışında kaldığı, bir öğün yemek vaadinin hayata geçirilmedi, okulların temizliğinin yapılamadığı vurgulandı.
Eğitim İş Kütahya Şubesi, 2024/2025 Eğitim-Öğretim Yılı’nın ilk döneminde yaşanan sorunları ele almak ve bu sorunların temelinde yatan politikalara dair bir değerlendirme yapmak için basın açıklaması düzenledi.
BİR BUÇUK MİLYON ÖĞRENCİ
ÖRGÜN EĞİTİM DIŞINDA KALDI
Eğitimde yaşanan sorunların her geçen yıl katlanarak arttığına dikkat çekilen açıklamada, “2023-2024 MEB istatistiklerine göre, eğitim dışındaki çocuk sayısı yüzde 38,4 artarak 612 bin 814’e ulaşmıştır. Okul dışında olan çocuklara ek olarak, açıköğretime kayıtlı 327.710 ve mesleki eğitim merkezlerine (MESEM) kayıtlı yaklaşık 500 bin öğrenci var. Yani toplamda yaklaşık 1 milyon 400 bin öğrenci örgün eğitim sistemi dışında kalmıştır.” Denildi.
BİR ÖĞÜN YEMEK HAYATA GEÇİRİLMEDİ
Başta deprem bölgesi olmak üzere, ülke genelinde ihtiyaç duyulan okul ve derslik sayısının karşılanmadığına; eğitimde yatırımlara yeterli bütçe ayrılmadığına değinilirken, “Türkiye’de 6,5 milyon çocuk aşırı yoksulluk içinde yaşamaktadır. OECD’ye göre Türkiye’de çocuk yoksulluğu oranı %22,4’tür ve her beş çocuktan biri yeterli beslenememektedir. Bu tabloya rağmen, seçim vaadi olan “okullarda bir öğün ücretsiz yemek dağıtımı” hayata geçirilmemiştir.” Denildi. Kamusal eğitim niteliksizleştirilerek ailelerin özel okullara yöneltildiğine değinilirken 2012-2013’te 4bin 664 olan özel öğretim kurumu sayısının yüzde 207’lik artışla 14bin 352’ye yükseldiğini belirtildi.
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in, göreve geldiğinden bu yana eğitimi ideolojik bir alan olarak şekillendirmekten çekinmediği, bu anlayışın kurumsal hale getiren uygulamalara imza attığı belirtildi. ÇEDES Projesine de eleştiriler getirilen açıklamada; Türkiye Yüzyılı Maarif Müfredatı adı verilen müfredat ise dinci ve gerici içeriği olduğunu ifade edildi.
OKULLARIN TEMİZLİĞİ YAPILAMADI
Türkiye’nin öğrenci başına en düşük harcama yapan OECD ülkelerinden biri olduğuna değinilen açıklamada, “İlköğretimden yükseköğretime kadar öğrenci başına yapılan yıllık harcama 5.425 dolar ile 14.209 dolar olan OECD ortalamasının çok altındadır.Milyonlarca öğrencinin eğitim gördüğü okulların temizliği yapılamamış, okul tuvaletlerinde tuvalet kağıdı ve sabun dahi bulunamamıştır. Bakanlık, bu durumu geçici ve güvencesiz istihdam biçimleriyle, İŞKUR’dan kısa süreli çalıştırma gibi yöntemlerle çözmeye çalışmaktadır. 29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan İşgücü Programlarının Yürütülmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik, kamu kurumlarında kalıcı istihdam yerine geçici ve düşük ücretli sömürünün önünü açmıştır. Bu yönetmeliğe göre haftanın 3 günü 8 bin 447 TL’ye çalıştırılacak kişilerle okulların ne güvenliği ne temizliği sağlanabilir, üstelik bu asla kabul edilemeyecek bir emek sömürüsüdür.” Denildi.
‘MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ’
2023/24 eğitim öğretim yılının ilk yarısında eğitim alanında yaşananların MEB’in eğitimin yapısal sorunlarına yönelik somut ve çözüme dayalı politikalar geliştirmeye niyetinin olmadığını bir kez daha açıkça ortaya koyduğuna değinilirken, “ Ancak bizler Eğitim-İş olarak, durum ne kadar karanlık görünse de; Eğitimdeki gericileştirmeye, piyasalaştırmaya karşı; eğitim emekçisinin haklarına ve itibarına kastedenlere karşı; Cumhuriyet’i ve devrimlerini hedef alanlara karşı verdiğimiz aydınlanma mücadelesinden bir adım geri atmayacağız! Her gün biraz daha büyüyen bir aile olan Eğitim-İş olarak Atatürk’ün bize emanet ettiği yeni nesillere kıyılmasına da, onun sınıfta arkasında duracak kadar önem atfettiği eğitimcilere bu ülkenin zindan edilmesine de izin vermeyeceğiz! Laik, bilimsel, adil ve kamusal bir eğitim sistemi kurmak için canla başla mücadele etmeye devam edeceğiz.” Denildi.