‘DAHA FAZLA ECZACILIK FAKÜLTESİ AÇILMAMALI’

220

Genç meslektaşlarının geleceğe umutla bakması için daha fazla Eczacılık Fakültesi açılmaması gerekliğini ifade eden eczacılar, YÖK önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Kütahya Eczacılar Odası Başkanı Cahit Ceylan da katıldı.

Kütahya Eczacılar Odası Başkanı Cahit Ceylan, Türk Eczacıları Birliği ve 56 Bölge Eczacı Odası ile birlikte Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) önünde plansız şekilde açılan eczacılık fakülteleri hakkında basın açıklaması gerçekleştirdiklerini açıkladı.

‘İŞSİZ ECZACILAR ORDUSU YARATMAYIN’

Basın açıklamasında mesleki sürdürülebilirliğin sağlanması, nitelikli eczacılık hizmetlerinin devamı ve genç meslektaşlarının yaşadığı istihdam sorununun önüne geçilmesi için yeni bir eczacılık fakültesi daha açılmasını istemediklerini belirten eczacılar, “Bu uyarımızı duyun, artık işsiz eczacılar ordusu yaratmayın.” İfadelerini kullandı.

Nitelikli sağlık çalışanlarının yetiştirilebilmesi için yeni fakültelere değil mevcut fakültelerde akademik kadroların ve gerekli alt yapının güçlendirilmesine ihtiyaç bulunduğuna dikkat çekilen açıklamada  “Bugün sayıları 62’yi bulan eczacılık fakültelerinin sadece 14’ü tam akredite eğitim verebilecek kapasiteye sahiptir. Mevcut fakültelerin 4 bin 500 öğrenci kontenjanı bulunduğu göz önüne alındığında hem mesleki hem de istihdam anlamında tehlike çanları çalıyor. Öyle ki Sağlık Bakanlığı’nın 2016 yılında yayınladığı Sağlık İşgücü Raporu’nda bile 2023 yılında, %30 eczacı istihdamı fazlası olacağı belirtilmişti. Ancak o tarihte 29 olan eczacılık fakültesi sayısı şimdi 62’ye çıktı ve durum çok daha ciddi boyutlara ulaştı. Biz her yeni eczacılık fakültesinin açılışında isyanımızı dile getirdik ama dinleyen olmadı. Artık bıçak kemiğe dayandı.” Denildi.

BAŞARI SIRALAMASI 50 BİN OLMALI

Basın açıklamasında nitelikli eczacılık eğitimi ve mesleki sürdürülebilirlik için yeni bir eczacılık fakültesine daha ihtiyaç olmadığı, Eczacılık fakültelerine giriş için başarı sıralaması 50 bin olması gerektiği, mevcut fakültelerin kontenjanları acilen azaltılması, akredite olmayan fakültelere öğrenci alınmaması gerektiğini belirtildi. Ayrıca yeni mezunların kamuda ve ilaç sanayinde istihdamının gerçek anlamda artırılması gerektiğini ifade edildi.

Genç meslektaşlarının geleceğe umutla bakmaları, vatandaşın nitelikli ilaç eczacılık hizmeti alabilmesi ve mesleki sürdürülebilirlik için toplandıklarını ifade eden eczacılar, Yükseköğretim Kurulu’nu, eczacılık eğitiminin geleceği için görüş ve önerilerini dikkate almaya, planlamalarını ve ilgili kılavuzları bu doğrultuda yapmaya davet etti.




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *