İNFLUENCERLAR DEĞİL UZMANLAR BELİRLESİN

737

Güneş kremi kullanımında merak edilen soruları cevaplayan Eczacı Ömer Kuşaksızoğlu, güneş kremi satın alırken ürünün faktör özelliği ve kişinin cilt tipinin dikkate alınması gerektiğini belirtti. Güneş kreminin sosyal medya fenomenlerinin önerisine bırakılmayacak kadar önemli olduğunu dile getiren Kuşaksızoğlu, kremin 2 saate bir yenilenmesi gerektiğini de açıkladı.

Güneşin insan cildine olumsuz etkilerinin ortaya çıkışıyla birlikte güneş kremi kullanmanın önemi de gözler önüne serildi. Güneş kremi kullanma bilinci her geçen gün artsa da vatandaşın aklında hala cevapsız kalan bazı sorular bulunuyor.

Yaz mevsiminin tüm etkisiyle yüzünü gösterdiği şu günlerde güneşin zararlı etkilerinden korunma büyük bir önemi taşıyor. Cildinizi güneşten korumanın en etkili yöntemlerinden biri olan güneş kremi kullanımı hakkında nasıl seçileceği ve ne zaman uygulanacağı konusunda halen çok fazla kafa karışıklığı var.

DOĞRU ÜRÜN NASIL SEÇİLİR?

Vatandaşın güneş kremi satın alırken en çok dikkat etmesi gereken noktanın faktör özelliği ve cilt tipi olduğunu belirten Çamlıca Eczanesi Sahibi Eczacı Ömer Kuşaksızoğlu, “Cilt tipleri; karma, kuru, normal, leke eğilimli olarak değiştiği için, kişinin cildinde nasıl bir özellik var buna göre tercih yapmalıyız.” Dedi. Güneş kreminin neye göre alınması gerektiğinin de çok önemli olduğunu dile getiren Kuşaksızoğlu, “Kişi direkt güneşin altında mı çalışıyor yoksa daha mı seyrek güneşe çıkıyor? Ya da ofis çalışanı mı bunlara dikkat etmek gerekiyor. Biz eczacılar, tüm bunlara bakarak ürün tavsiyesinde bulunuruz.” İfadelerini kullandı.

2 SAATTE BİR YENİLEMEK GEREK’

Çok güneşli bir ortamda bulunan ve çok terleyen bir vücut tipine sahip bir kişinin her saat güneş koruyucusunu yenilemesi gerektiğini vurgulayan Kuşaksızoğlu, çünkü terin güneş kremini direkt absorbe ettiğini ve koruyucu özelliğini yitirdiğini dile getirdi. Normal şartlar altında güneş kreminin 2 saat bir yenilemek gerektiğini ifade eden Kuşaksızoğlu, ama aşırı terleyen insanlarda saatte bir şeklinde yenilemesini tavsiye ettiklerini vurguladı.

‘FENOMEN DEĞİL ECZACI TAVSİYE ETSİN’

Güneş kremi tercihlerinde sosyal medyadaki influencerların önerilerinin değil eczanelerin yönlendirmelerinin dikkate alınması gerektiğini ifade eden Kuşaksızoğlu, “Influencerlar para karşılığı bu işi yapıyor. Biz onların önerdikleri ürünleri çok fazla tavsiye etmiyoruz. Çünkü bizim için önemli olan ürünün içeriği. Koruyuculukları, faktörleri, vitamin değerleri, üretici firma çok önemli bizim için. Biz bunlara dikkat ederek ürün tercihimizi yaparız.” Dedi.

GÜNEŞ KREMİ KULLANMAK ŞART!

Güneş ışınlarının zararlı etkilerinin cilt sağlığı için ciddi riskler taşıdığını ifade eden Çamlıca Eczanesi Sahibi Eczacı Ömer Kuşaksızoğlu, bu sebeple güneş kremi kullanımının şart olduğunu belirtti. Güneş kremi Güneş kremi satın alırken öncelikle cilt tipi özellikler ve faktör özelliğine dikkat etmek gerektiğine değinen Kuşaksızoğlu, “Kişinin kullandığı güneş kreminin cildine herhangi bir alerjik etkisi var mı buna çok dikkate etmesi gerekiyor. Çünkü bazı güneş koruyucular alerjik bünyeye sahip olan ciltlerde kızarıklık ve kaşıntı yapıyor. Leke oluşumu artırıyor. Biz eczacılar olarak önerilerimizde bunlara dikkat ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

‘PİYASADA NEREDE ÜRETİLDİĞİ BELLİ OLMAYAN BİR SÜRÜ ÜRÜN VAR’

Firma ve ürün gamında en ucuz güneş kreminin 450 TL’den başladığını ifade eden Kuşaksızoğlu, “Fiyatlar, Bin- Bin200 liraya kadar çıkıyor. Daha yükseklere de ürünler var ama onlar daha çok yurtdışından gelen ürünler. Bu ücretler cilt sağlığınızı riske atmanıza sebep olacak oranda ücretler değil.” Şeklinde konuştu. Güneş kreminin bilinen bir firmadan temin edilmesi gerektiğini vurgulayan Kuşaksızoğlu, “Piyasada ismi bilinen bir firmayı tercih etmeniz daha iyi. O kadar çok firma var ki ismi duyulmamış. Nerede üretildiği belli olmayan bir sürü ürün var piyasada. Ürünü alırken de tüketicinin bunları göz önünde bulundurması lazım.” Şeklinde konuştu. 

‘İLLEGAL FİRMADAN ÜRÜNÜN

ECZANELERE GİRİŞİ OLAMAZ’

Ürünün güvenilir yerlerden alınması, depo aracılığıyla direkt firmaya bağlı olarak gelmesinin önemini de vurgulayan Kuşaksızoğlu, “Orijinal ürün ile sahte ürün ayırt etmemin ilk önceliği şudur. Depo kanalıyla cenazeye gelen ürünlerin hepsi faturalı gelir. Ve bunlar direkt firmaya bağlı gelir. Sahte ürünlerde, internet üzerinden alınan ürünlerde sorun çıkar. Bu ürünleri nereden geldiği belli olmayan, fatura olmayan ürünler olduğundan dolayı biz sahte ve orijinal ürünü bu şekilde ayırt edebiliyoruz.”dedi. Eczanelerde illegal bir firmadan gelen ürün girişi olamayacağını belirten Kuşaksızoğlu, bu konuda güvenilir olanın; orijinal, sağlıklı ürüne ulaşmanın çözümünün eczane olduğunu vurguladı.

Bazı yetişkinler bebeklerin cildi daha hassas olduğu için daha koruyucu olur düşüncesiyle bebek güneş kremi kullandığına değinen Kuşaksızoğlu, “Hassas cilt tipine sahip yetişkinler kullanabilir. Ancak hassas ciltler için de geliştirilmiş bir sürü yetişkin güneş kremleri de var. Bebek güneş ürününü kullanmaktansa onlar kullanmak daha mantıklı.” İfadelerini kullandı.

‘UYURKEN BİLE SÜRÜN’

SÖYLENTİSİ DOĞRU DEĞİL

Sosyal medyada son zamanlarda güneş kremi kullanımına dair bazı söylentilerin yayıldığına değinen Kuşaksızoğlu, “Bunlardan biri “Gece uyurken de güneş kremi sürün” algısı. Dışarı da tamam sürülmesi gerekiyor gölgede bile olsanız güneş koruyucunuzu kullanmanız gerekiyor. Ama evde bu pek geçerli değil. Hele ki gece hiç geçerli değil. Çünkü cildimize ve yüzümüze sürdüğümüzde yastığımız onu alacaktır. Cildiniz ne kadar emse de bir faydası olmayacaktır. Ki zararı bile olabilir bu yaratılan algının. Çünkü temiz bir ciltle yatmak ile kremli bir ciltle yatmak arasında çok fark var. Cildimizin uyku saatlerinde hava alması da çok önemli bir unsur.” Şeklinde konuştu.

FATMA SÜMER




Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *